Acces Point Airlive Nie daje internetu Tp-Linkowi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
emil.66
Użytkownik forum

Acces Point Airlive Nie daje internetu Tp-Linkowi

Post autor: emil.66 »

Witam.Posiadam internet radiowy i mam taki problem.Jednym moim urządzeniam jest Access point Airlive 5460 v2 do którego jest wpięta wtyczka z anteny.Ten airlive rozsiewa WIFI i net działa, lecz chciałem sobie zrobić drugą sieć wifi i w tym celu kupiłem acces pointa Tp-Link A500g.Od pierwsze urządzenia idzie kable ethernet do Tp-linka lecz tp link nie ma internetu..Problem leży po stronie IP ale nie mogę sobie z tym poradzić.. po prostu pierwsze urządzenia nie udostępnia internetu drugiemi.. może jakiś konfikt Ip? Pomoże ktoś jak to ustawić, skonfigurować?? dzięki
Ostatnio zmieniony 2011-11-10, 15:51 przez emil.66, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Acces Point Airlive Nie daje internetu Tp-Linkowi

Post autor: Jo_gurt »

emil.66 pisze: do którego jest wpięta wtyczka z anteny.
Jak rozumiem też skrętka + RJ45?

Jaki adres ma komp podłączony do Airlive?
emil.66
Użytkownik forum

Tak, ethernet dołączony do zestawu.Adres kompa to 10.0.0.3.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ustaw adres W500G na np. 10.0.0.254.
emil.66
Użytkownik forum

Pomoc

Witajcie.Dzisiejsza konfiguracja zakończyła się niepowodzeniem a mianowicie wygląda to tak.Udało mi się skonfigurować ROUTER 1 tak że ROUTER 2 dostawał internet lecz musiałem sam wpisać ip w panelu sterowania które ustawiłem w nim.Chciałem aby przypisywał mu automatycznie to ip lecz po włączeniu DHCP w ROUTER 2 routery zaczęły świrować i żaden nie miał internetu ;/ W ROUTERZE 1 ustawiłem tryb GATEWAYY taki ma być?... Chodzi mi o to aby ROUTER 1 miał jedną sieć z hasłem a TP-LINK drugą sieć z hasłem.. Czyli takie dwie sieci dzięki 2 ACCESS POINTOM.Pomoże mi ktoś to skonfigurować?Jakie Ip, tryby DNS itd ustawić? Wstawiam fotke poglądową jak to ma wyglądać i działać.. zasada dzałania banalna.. a konfiguracja trudna...

[ Dodano: 2011-11-11, 12:20 ]
Wstawiam Fotki konfiguracji pierwszego urządzenia.Ma to wyglądać tak: 1 Access point ustawiłem w trybie Gateway żeby rozsyłał WIFI i dawał internet po lanie do drugiego Access pointa...Włączyłem też port WAN ale nie moge dość tej konfiguracji ;/ Pomoże mi ktoś co mam gdzie wpisać??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Coś tu jest nie tak. Mówiłeś o adresie kompa 10.x.x.x a DHCP Ovisa to 192.168.100.x. To jak to jest w końcu?
Daj rozpiskę po kolei wszystkich adresów.
emil.66
Użytkownik forum

Tak mówiłem ale to było wczesniej.Teraz mam zresetowane ustawienia z włączoną funkcją Gateway i wan port.Połączyłem się przez wifi z internetem i został mi przypisany taki adres Ip jak na foto.Co teraz mam zmienić aby ten router przesyłał internet drugiemu po lanie? Jak to wszystko poustawiac? Będe Ci bardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

emil.66 pisze:Co teraz mam zmienić aby ten router przesyłał internet drugiemu po lanie?
W zasadzie nic. W500G ustawiasz adres 192.168.100.253/255.255.255.0, odpowiednią nazwę sieci i zabezpieczenia, łączysz kablem i już.
A jak nie działa to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z kompa na którym nie działa.
emil.66
Użytkownik forum

Jo_gurt, Jesteś WIELKI :) Wszystko pięknie działa, Dzięki :P
ODPOWIEDZ