Acces Point Airlive Nie daje internetu Tp-Linkowi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Acces Point Airlive Nie daje internetu Tp-Linkowi
Witam.Posiadam internet radiowy i mam taki problem.Jednym moim urządzeniam jest Access point Airlive 5460 v2 do którego jest wpięta wtyczka z anteny.Ten airlive rozsiewa WIFI i net działa, lecz chciałem sobie zrobić drugą sieć wifi i w tym celu kupiłem acces pointa Tp-Link A500g.Od pierwsze urządzenia idzie kable ethernet do Tp-linka lecz tp link nie ma internetu..Problem leży po stronie IP ale nie mogę sobie z tym poradzić.. po prostu pierwsze urządzenia nie udostępnia internetu drugiemi.. może jakiś konfikt Ip? Pomoże ktoś jak to ustawić, skonfigurować?? dzięki
Ostatnio zmieniony 2011-11-10, 15:51 przez emil.66, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Acces Point Airlive Nie daje internetu Tp-Linkowi
Jak rozumiem też skrętka + RJ45?emil.66 pisze: do którego jest wpięta wtyczka z anteny.
Jaki adres ma komp podłączony do Airlive?
-
- Użytkownik forum
Tak, ethernet dołączony do zestawu.Adres kompa to 10.0.0.3.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ustaw adres W500G na np. 10.0.0.254.
-
- Użytkownik forum
Pomoc
Witajcie.Dzisiejsza konfiguracja zakończyła się niepowodzeniem a mianowicie wygląda to tak.Udało mi się skonfigurować ROUTER 1 tak że ROUTER 2 dostawał internet lecz musiałem sam wpisać ip w panelu sterowania które ustawiłem w nim.Chciałem aby przypisywał mu automatycznie to ip lecz po włączeniu DHCP w ROUTER 2 routery zaczęły świrować i żaden nie miał internetu ;/ W ROUTERZE 1 ustawiłem tryb GATEWAYY taki ma być?... Chodzi mi o to aby ROUTER 1 miał jedną sieć z hasłem a TP-LINK drugą sieć z hasłem.. Czyli takie dwie sieci dzięki 2 ACCESS POINTOM.Pomoże mi ktoś to skonfigurować?Jakie Ip, tryby DNS itd ustawić? Wstawiam fotke poglądową jak to ma wyglądać i działać.. zasada dzałania banalna.. a konfiguracja trudna...
[ Dodano: 2011-11-11, 12:20 ]
Wstawiam Fotki konfiguracji pierwszego urządzenia.Ma to wyglądać tak: 1 Access point ustawiłem w trybie Gateway żeby rozsyłał WIFI i dawał internet po lanie do drugiego Access pointa...Włączyłem też port WAN ale nie moge dość tej konfiguracji ;/ Pomoże mi ktoś co mam gdzie wpisać??
[ Dodano: 2011-11-11, 12:20 ]
Wstawiam Fotki konfiguracji pierwszego urządzenia.Ma to wyglądać tak: 1 Access point ustawiłem w trybie Gateway żeby rozsyłał WIFI i dawał internet po lanie do drugiego Access pointa...Włączyłem też port WAN ale nie moge dość tej konfiguracji ;/ Pomoże mi ktoś co mam gdzie wpisać??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Coś tu jest nie tak. Mówiłeś o adresie kompa 10.x.x.x a DHCP Ovisa to 192.168.100.x. To jak to jest w końcu?
Daj rozpiskę po kolei wszystkich adresów.
Daj rozpiskę po kolei wszystkich adresów.
-
- Użytkownik forum
Tak mówiłem ale to było wczesniej.Teraz mam zresetowane ustawienia z włączoną funkcją Gateway i wan port.Połączyłem się przez wifi z internetem i został mi przypisany taki adres Ip jak na foto.Co teraz mam zmienić aby ten router przesyłał internet drugiemu po lanie? Jak to wszystko poustawiac? Będe Ci bardzo wdzięczny za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie nic. W500G ustawiasz adres 192.168.100.253/255.255.255.0, odpowiednią nazwę sieci i zabezpieczenia, łączysz kablem i już.emil.66 pisze:Co teraz mam zmienić aby ten router przesyłał internet drugiemu po lanie?
A jak nie działa to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z kompa na którym nie działa.
-
- Użytkownik forum
Jo_gurt, Jesteś WIELKI
Wszystko pięknie działa, Dzięki