Słaby sygnał

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
komados
Stały użytkownik forum

Słaby sygnał

Post autor: komados »

Witam wszystkich obecnie posiadam antenę , cybertech.17dBm sygnał -109 ,107 dbm ze względu że mieszkam w sam środku lasu .Zastanawiam się nad mocniejszą anteną http://allegro.pl/panel-xp-20-dbi-1900- ... l#delivery. Odległości do nadajnika nie są duże ale zalesienie, terenu ma duży wpływ na sygnał . Czy ktoś korzysta z tej anteny jakie są rezultaty?.
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Słaby sygnał

Post autor: Markadiusz »

Podaj miejscowość, w której mieszkasz i tą, w której jest nadajnik, do którego się łączysz. Na początek z innego wątku:
Yanusz pisze:wzniesienia i lasy to coś, czego transmisja 3G wybitnie nie lubi.
Sygnał masz bardzo słaby. Zmieniając antenę niewiele zmienisz, a tu połączenie zależy także od jakości tego sygnału. Jeżeli z tą anteną nie dajesz rady, to ja bym powiedział, że trzeba pożegnać się z myślą o 3G T-Mobile'a na razie, bo o ile dobrze wyczytałem, to innym forumowiczom znacznie polepszył się sygnał z tą anteną. Mieszkasz w lesie, więc niczym nadzwyczajnym problemy z zasięgiem.
komados
Stały użytkownik forum

Mieszkam w Żagańcu woj Lubuskim wioska ponad 6 km od Żagania są tam dwa nadajniki T-Mobile Żagań, Lubuskie
ul. Kożuchowska 26 i drugi Żagań, Lubuskie
ul. Konopnickiej 18a - komin ciepłowni UMTS 2100 , sygnał HSPA jest -99 do 107 dBm jest nie stabilny przez duże zalesienie terenu .Dlatego właśnie zastanawiam się nad mocniejszą anteną .
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Może zamiast inwestować w antenę mającą 3dBi więcej , lepiej by było podnieść wyżej obecną antenę? Na jakiej wysokości ją teraz masz?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
komados
Stały użytkownik forum

Jeszcze się zastanowię dam antenę na dach żeby nie miała przeszkód ,terenowych bo antena jest na ścianie i pewnie to będzie miało wpływ na odbiór bo drzewa zakłócają sygnał .
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Można ewentualnie "pokombinować" z ukierunkowaniem anteny - czasami fala elektromagnetyczna odbija się od obiektów i daje mocniejszy sygnał z kierunku z którego byśmy się tego nie spodziewali.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

komados pisze: antena jest na ścianie i pewnie to będzie miało wpływ na odbiór
Na ścianie można sobie wieszać, jak się ma 500 metrów do stacji bazowej. Częstotliwość 2100MHz jest mocno wytłumiana przez wszelkie przeszkody, dlatego nic dziwnego że w lesie, w dodatku prawie przy ziemi, nie masz sygnału.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Yanusz pisze:Na ścianie można sobie wieszać, jak się ma 500 metrów do stacji bazowej.
I to nie gwarantuje stabilności połączenia.
komados
Stały użytkownik forum

Antena jest ścianie budynku na zewnątrz zamocowana na uchwycie ale z tego co teraz widzę jest za nisko zamocuję antenę na dachu tak żeby nie miała, przeszkód terenowych i zobaczę w tedy jaki będzie skutek .
dzenetta
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dzenetta »

Witam wszystkich!
I proszę o pomoc !
Mieszkam od niedawna w Białymstoku, osiedle Wyżyny. Nie ma tu internetu kablowego( na sąsiedniej Jaroszówce jest), więc korzystam z bezprzewodowego z Plusa. Dostałam modem Huawei B260a. No i mam ogrooooooooomnie słaby sygnał, który się często rwie, a łączę się z prędkością ślimaka, bo żółw jest szybszy. Plus twierdzi, że podaje mi dobry sygnał.
Tak w ogóle to jestem bardzo początkującym internautą pomimo wieku(50).
Może mi ktoś poradzi, co mam zmienić nie wchodząc w zbytnie koszta?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dzenetta pisze:Dostałam modem Huawei B260a
To router, moim zdaniem należy na próbę wystawić go za okno i sprawdzić czy będzie lepiej (kolor wskaźnika sygnału). Jeżeli będzie lepiej należy pomyśleć o antenie zewnętrznej, kierunkowej.
Nie pomagam na PW!
dzenetta

Już miesiąc temu wystawiłam antenkę routera na sam komin( bo najwyższy punkt domu) , to pozwoliło, że w ogóle coś działa. Długość przewodu łączącego to ok 35 m.
Czy ostatni mój jeszcze nie zrealizowany pomysł o podłączeniu się z tą antenką do anteny satelitarnej to absurd i bzdura?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Rzeczywiście os. Wyżyny w Białymstoku jest dość ubogie w stacje bazowe, najbliższa stacja UMTS Plusa jest oddalona ok. 2km, co jeśli chodzi o miasto - jest już dużo.

Ja bym proponował zakup anteny kierunkowej panelowej (z kablem 5 metrowym lub nieco dłuższym) + konektor do Pani modemu. Powinno w zupełności wystarczyć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dzenetta pisze:Długość przewodu łączącego to ok 35 m.
To cud jakiś i dziwię się że w ogóle działa.

Wystaw testowo router w to miejsce. Kabel antenowy powinien być krótki. Moze router warto dać na strych a ze strychu kabel ethernet przeciągnąć.
Nie pomagam na PW!
dzenetta

Dziękuję za pomoc, przetestuję obie propozycje.
ODPOWIEDZ