Niemcy LIDL Prepaid -> Modem PCIMCIA <- Realne?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Niemcy LIDL Prepaid -> Modem PCIMCIA <- Realne?

Post autor: key »

Arucard pisze:ktora ponoc najgorsza jest
Zalezy od tego gdzie jestes.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Post autor: Arucard »

Ogolnie ponoc O2 ma zasieg na 99% niemiec, a EPLUS jest dosyc slaby. Sam latam po zachodnich niemcach, czasami blisko francji/belgi/holandi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Arucard pisze:Ogolnie ponoc O2 ma zasieg
Mam inne doswiadczenie. Jedyny minus E+ to 3.6Mbps.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

3.6? Ha ja od 3 dni mam 256kb max, raz niedaleko miasta mialem 2mbity bo skypa z predkoscia 240 sciagalem xD takze mi to nie potrzebne hehehe.. A wyczytalem to gdzies tutaj na forum, albo na jakiejs stronie w trakcie szukania wiadomosci. U mnie gosciu ma Tchibo naprzyklad od 2 lat i chwali sobie. Mozna ten Aldi doladowac przez internet jakos sobie konto bo w najblizszym sklepie bede za 2 tygodnie xD?

P.S. Co do wczesniejszych wypowiedzi to mi McDonald rowniez nie pomoze bo ja plywam po Renie ^^
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Arucard pisze:Mozna ten Aldi doladowac przez internet jakos sobie konto
Jak masz numerki, to bez problemu.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Juz wszystko obczailem, mam tylko jedno pytanko jeszcze, zeby nie zakladac nastepnego tematu. Jaki bylby najlepszy internet w niemczech wliczajac wszystkich providerow? Tak, zebym mial swietny zasieg wszedzie nawet za te 40 euro?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W.g. testow "niezaleznych gazet": Vodafone.

W praktyce roznie.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

W 3 lidlach nie było karty, a w 2 nie chcieli mi sprzedać samej karty tłumacząc się, że sprzedają tylko w zestawie i, że sama karta i tak to nie będzie działać z innym stickiem..

Także pozostanę przy aldim ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Arucard pisze:że sprzedają tylko w zestawie i, że sama karta i tak to nie będzie działać z innym stickiem.
Trzeba bylo kupic karte do telefonu, te sa identyczne i sprzedawane bez sticka. :cry:
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Wrrrrr, ale po co taki kit wciskaja, ze to dzialac nie bedzie.. I, ze tylko w zestawie sprzedaja. Teraz jak pojade to inaczej z nimi pogadam ;]
Siepietu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Siepietu »

Witam.
Podłączę się pod temat ponieważ mam problem z konfiguracją sieci z Lidl'a. Posiadam modem z Play'a bez smoka, mam kartę Lidl'a zarejestrowaną, ale za pioruna nie wiem jak to uruchomić. Może ktoś podesłać oprogramowanie, instrukcje i wszystko, co potrzebne do uruchomienia tego? Już brak mi cierpliwości, bo siedzę na necie już kilka godzin i nic nie mogę znaleźć, a z niemieckim mam problem ;) Bardzo potrzebuję :)
Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Siepietu pisze:Może ktoś podesłać oprogramowanie, instrukcje i wszystko, co potrzebne do uruchomienia tego?
Nie wiemy jaki masz dokładnie modem, a bez tego ciężko podesłać oprogramowanie. Dlatego podeślę Ci coś uniwersalnego <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> W pierwszym poście jest mały tutorial jak skonfigurować połączenie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Siepietu

Witam. Modem to Huawei E156G. Zainstalowałem oprogramowanie od Janka, ale na liście nie ma tego modelu. Skonfigurowałem połączenie dla podobnych modeli,ale wyskakuje komunikat o błędzie. Prawdopodobnie brak środków na koncie (jeszcze nie doładowałem, ale zwlekam z tym ponieważ mam kartę tylko za 15 eryków i wiem, że tyle potrzeba na aktywowanie miesięcznego dostępu, a nie wiem jak to później przestawić).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Co chesz przestawiac?
Nie pomagam na PW.
Siepietu

W sieci Lidl'a można korzystać z neta za opłatą dzienną i miesięczną. Jeżeli posiadasz stick'a od nich (jest trochę drogi) to w oprogramowaniu zmieniasz opcję na miesięczną opłatę, pobiera Ci z konta 14,99 i jest git. Ale domyślnie jest ustawione na dzienną opłatę, przy połączeniu zżera około 2 eryków za cały dzień. Tak, jak pisałem mam kartę tylko za 15 eryków i zanim ją doładuję wolę być pewny. W ustawieniach APN programu widzę sieć MedionMobile 30 d Flatrate, ale nie jestem pewny czy to wystarczy ustawić i czy sieć Lidl'a pracuje na nadajnikach Mediona.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie ma czegos takiego jak "przelaczanie". Jesli chcesz uzywac netu przez miesiac, kupujesz odpowiedni pakiet. Albo przez soft, albo SMSem.
Siepietu pisze:W ustawieniach APN programu widzę sieć MedionMobile 30 d Flatrate
To jest ustawienie dla Alditalk /Medion mobile. ty potrzebujesz APN: pinternet.interkom.de user/password puste.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Jade juz na Lidlu miesiac i zasieg mam praktycznie wszedzie.. W zasadzie jeszcze sie nie spotkalem, zebym go nie mial jak potrzebuje. Mam tylko pytanko takie..

Jestem 3 tygodnei w Polsce i 3 w Niemczech, znam komende na zatrzymanie pakietu, ale kiedy mam ja uzyc? Zaraz po aktywacji pakietu i on normalnie bedzie miesiac? Czy w ostatni dzien bo jesli wczesniej to sie wylaczy i kasa przepadnie? Chodzi o to, ze nie chce automatycznego przedluzania bo po co ma sie wlaczac jak w Polsce bede siedzial miesiac ;] dzisiaj jestem ostatni dzien i wlasnie nie wiem czy mam juz dzisiaj wylaczyc i sie sam za kilka dni skonczy, czy wylaczy sie mi juz dzisiaj i wieczorem nie bede mogl wejsc.. Wtedy wylaczalbym internet tuz przed wyjazdem jutro w poludnie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Arucard pisze:Zaraz po aktywacji pakietu i on normalnie bedzie miesiac?
Tak. Pakiet dziala jak budzik kuchenny - raz naciagniety tyka sobie 30 dni. Mozesz wylaczyc zaraz po uruchomieniu i korzystac przez nastepne 30 dni.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ