Dlaczego modem przełącza się między UMTS a HSDPA?
Moderator: Moderatorzy
- ertes
- Początkujący użytkownik forum
Re: Dlaczego modem przełącza się między UMTS a HSDPA?
przy modemie gt max option 7.2 redy z plusa po zakliknieciu tylko umts bez wzgledu na to czy mam mało sygnału czy ful to po zalogowaniu sie zapala sie ikona czerw -hsdpa a po chwili zamienia sie w niebieską ------jak przegladam stronki to hsdpa zapala sie po chwili , jak sciagam pliki to trzyma wtedy cały czas - ale dlaczego przy silnym sygnale nie mam cały czas hsdpa ?????????
jak cos wiecie dajcie info - czy ja mam cos z modemem nie tak czy taka jest specyfika sieci umts/hsdpa
jak cos wiecie dajcie info - czy ja mam cos z modemem nie tak czy taka jest specyfika sieci umts/hsdpa
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Trochę sam już odpowiedziałeś sobie na pytanie.Dodam także że w grę wchodzi również obciążenie sieci.Jak wiesz rozmowy mają priorytet nad danymi i takie właśnie rzeczy się dzieją. Może być tak że u ciebie HSDPA jest w fazie testów.ertes pisze: czy taka jest specyfika sieci umts/hsdpa
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Tak. Zawsze jest tak, że HSDPA "zaczyna działać" kiedy jest przepływ danych. Innymi słowy - jeśli otwieram stronę, modem "przełącza się" (choć to nie do końca jest dobre określenie) na HSDPA bo wysyła/odbiera dane. Kiedy już wyśle/odbierze wszystko co mu potrzebne w danej chwili, wróci do UMTS. Kiedy natomiast ściąga plik, cały czas dane są wysyłane/odbierane i HSDPA działa.ertes pisze: czy taka jest specyfika sieci umts/hsdpa
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- rb_zg
- Użytkownik forum
I żeby była jasność: taka jest specyfika sieci i tak to ma działać.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Temat ten był już wertowany wielokrotnie na Forum... Dwa rozwiązania problemu przedstawił Kolega @Jaco. Trzecim elementem zawodzącym może być sprzęt a konkretnie najprawdopodobniej optymalizacja softu. Jakoś nie napotkałem tego problemu ze swoim modemem a w wielu miejscach Polski bywam... W spoczynku, ściągając większe pliki czy zwyczajnie przeglądając neta jeżeli jestem w zasięgu HSDPA to od początku do końca. Nieważne ile mam kresek zasięgu na liczniku. Ewentualnie będzie pracował bardziej lub mniej stabilnie. Nie podejrzewam aby sprzęt był niesprawny, po prostu bardzo dużo zależy też od oprogramowania jakie jest wgrane do karty. Po zakupie swojego pierwsze co zrobiłem to wgrałem najnowszy soft ze strony producenta... I odpukać nie mam problemów...Jaco pisze:...Dodam także że w grę wchodzi również obciążenie sieci.Jak wiesz rozmowy mają priorytet nad danymi i takie właśnie rzeczy się dzieją. Może być tak że u ciebie HSDPA jest w fazie testów.
- dnnet
- Stały użytkownik forum
Witam.
A ja mam tak samo jak nic nie roie w necie załacz mi umts a jak coś robie to jest hsdpa i jest stabilnie . mam EXPRESSCARD MERLIN XU870
A ja mam tak samo jak nic nie roie w necie załacz mi umts a jak coś robie to jest hsdpa i jest stabilnie . mam EXPRESSCARD MERLIN XU870
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
HSDPA = downlink. Poki co nie ma uruchomionego HSUPA - uplink, wiec wysylanie jest po "zwyklym" UMTS. Dlatego te kolory tak sie zmieniaja. W przyszlym roku Plus chce uruchomic HSUPA i bedzie pelne HSPA 

- tchtomasz
- Użytkownik forum
Przecież to normalne, że użytkownik przechodzi do stanu Idle jeśli "nic nie robi w sieci".
Toteż nie ma sensu, aby przydzielać mu zasoby w sieci takie jak dla użytkownika, który coś pobiera. Dlatego też przełącza się go do UMTS, normalnie dla Ciebie to nie ma żadnego odczucia bo jak zaczynasz coś pobierać to prawdopodobnie przełączy cię z miejsca na tryb hsdpa.
Toteż nie ma sensu, aby przydzielać mu zasoby w sieci takie jak dla użytkownika, który coś pobiera. Dlatego też przełącza się go do UMTS, normalnie dla Ciebie to nie ma żadnego odczucia bo jak zaczynasz coś pobierać to prawdopodobnie przełączy cię z miejsca na tryb hsdpa.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Widocznie to zależy od modemu bo nie miałem żadnego przypadku "przełączania" - a w wielu regionach Polski bywałem (czyli wina BTS'a odpada). Od początku do końca jednakowo, bez względu na obciążenie.tchtomasz pisze:... Dlatego też przełącza się go do UMTS...
- tchtomasz
- Użytkownik forum
Powiem Ci tak:mar_kow pisze:Widocznie to zależy od modemu bo nie miałem żadnego przypadku "przełączania" - a w wielu regionach Polski bywałem (czyli wina BTS'a odpada). Od początku do końca jednakowo, bez względu na obciążenie.tchtomasz pisze:... Dlatego też przełącza się go do UMTS...
istnieją pewne stany RRC (Radio resource control), dokładnie cztery:
URA_PCH, Cell_PCH, Cell_FACH i Cell_DCH.
Kiedy terminal jest połączony z RNC za pomocą połączenia RRC to może on używać cztery odrębne stany RRC:
Stan Cell_DCH – terminal może korzystać z szybkiej transmisji HSDPA/HSUPA. Kiedy nie ma żadnej aktywności lub aktywność ta jest niska wtedy terminal jest przełączony do statusu Cell_FACH.
Stan Cell_FACH – terminal ma dostęp do kanałów RACH lub FACH może przesyłać małe ilości danych; jeśli transmisja zakłada przepływ większej ilości danych (więcej niż kilkaset bajtów), terminal przełączony jest do Cell_DCH; w przypadku małej aktywności terminal jest przełączony do Cell_PCH lub URA_PCH.
Stan Cell_PCH – terminal otrzymuje tylko wiadomości typu page , ale nie może przesyłać danych dopóki nie przejdzie do statusu Cell_FACH.
Stan URA_PCH – status podobny do Cell_PCH z zastrzeżeniem takim, iż położenie terminala jest znane tylko na poziomie URA, podczas gdy w statusie Cell_PCH położenie jest znane na poziomie komórki. Przejście z Cell_PCH do URA_PCH może być spowodowane przemieszczaniem się terminalu.
Przejścia pomiędzy stanami zależą w dużej mierze od tego jak operator skonfiguruje RRC.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Zapewne tak jest - aż w takie szczegóły nikt mnie nie wtajemniczałtchtomasz pisze:...URA_PCH, Cell_PCH, Cell_FACH i Cell_DCH. ...

-
- Początkujący użytkownik forum
Problem przełączania modemu Huwei U220 w tryb UMTS
Mój modem przełączał się w tryb UMTS i gdy chciałem powrócić do HDSP robił to bardzo długo.ertes pisze:przy modemie gt max option 7.2 redy z plusa po zakliknieciu tylko umts bez wzgledu na to czy mam mało sygnału czy ful to po zalogowaniu sie zapala sie ikona czerw -hsdpa a po chwili zamienia sie w niebieską ------jak przegladam stronki to hsdpa zapala sie po chwili , jak sciagam pliki to trzyma wtedy cały czas - ale dlaczego przy silnym sygnale nie mam cały czas hsdpa ?????????
Rozwiązanie: Wgrałem najnowsze firmware, a dokładnie tą wersję:
E220Update_11.313.02.00.01.B268
Wszystko teraz działa jak należy.
Chodź modem przechodzi w tryb UMTS to wychodzi z niego bardzo szybko.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dzieki za info. Jednak zauważ że obudziłeś temat z 2007 roku.Cools pisze:Wszystko teraz działa jak należy.
Nie pomagam na PW!
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Lepiej późno niż wcale.
Przełącza się w UMTS aby zaoszczędzić energię. Wystarczy popatrzeć na telefon co się dzieje gdy jest ikona "3G" a co gdy jest "H" - różnica spalonej energii, a co czuć - temperatur - może być spora.
Przełącza się w UMTS aby zaoszczędzić energię. Wystarczy popatrzeć na telefon co się dzieje gdy jest ikona "3G" a co gdy jest "H" - różnica spalonej energii, a co czuć - temperatur - może być spora.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem przełączania modemu Huwei U220 w tryb UMTS
Wiele zależy też od modemu - gdybyś miał coś z serii firmy Sierry która się specjalizuje w modemach od wielu lat na pewno narzekałbyś znacznie rzadziej. Fakt, że są droższe...Cools pisze:[...]Mój modem przełączał się w tryb UMTS i gdy chciałem powrócić do HDSP robił to bardzo długo.
Rozwiązanie: Wgrałem najnowsze firmware, a dokładnie tą wersję:
E220Update_11.313.02.00.01.B268
Wszystko teraz działa jak należy.
Chodź modem przechodzi w tryb UMTS to wychodzi z niego bardzo szybko.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli widać, że warto próbować wgrywać nowe oprogramowanieCools pisze: Chodź modem przechodzi w tryb UMTS to wychodzi z niego bardzo szybko.

Potwierdzam, sam zmieniłem Huawei na Sierrę i nie narzekam.mar_kow pisze:Wiele zależy też od modemu - gdybyś miał coś z serii firmy Sierry która się specjalizuje w modemach od wielu lat na pewno narzekałbyś znacznie rzadziej.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)