Router do kablówki 100mbps

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
goofy3
Początkujący użytkownik forum

Router do kablówki 100mbps

Post autor: goofy3 »

Witam,
czytam i szukam po różnych forach od dłuższego czasu, jednak jeszcze nie udało mi się podjąć decyzji, mam nadzieję że mi pomożecie ;) A wiec do rzeczy.

Szukam routera, budżet 150zł, maksymalnie 200zł. Teraz szczegóły:
- net obecnie 25mbps, lecz prawdopodobnie w przeciągu 2-3 miesięcy będzie to już 100mbps, modem od ISP to CISCO (jak potrzeba podam dokładny model)
- podpięte do niego będą:
- komp stacjonarny - obecnie DWL-G520, po zwiększeniu przepustowości będzie do wymiany
- laptop z sieciówką N
- laptop bez sieciówki N
- 3x PDA bez sieciówki N
- PS3
Najczęściej 3 kompy są włączone jednocześnie, raczej nie ma tak że wszystko na raz jest podłączone ;)

- sygnał musi przejść przez dwie ściany betonowe i pokryć mieszkanie 80m2

Obecnie posiadam Dlinka DIR-300, lecz ostatnio strasznie zamula i często się zawiesza. Nie pomaga zmiana FV na nowsze/starsze, DD-WRT nie udało mi się wgrać mimo usilnych prób. Dlatego też myślę o zmianie na coś nowszego.
Wydaje mi się że najlepszym wyjściem dla mnie byłby router z jednoczesną obsługą b/g i n, lecz takowe "trochę" przekraczają mój budżet, więc postawię tylko na N...
Wybór ograniczyłem do 4 egzemplarzy, ale to jest oczywiście wybór laika w tej dziedzinie ;)
- Linksys E1000
- Linksys E1200
- D-Link DIR-635
- TP-Link TL-WR1043ND

Ten ostatni wydaje się najrozsądniejszym wyborem, polecany przez wielu, lecz zraziłem się kiedyś do tej firmy, ale jak faktycznie taki dobry to spróbuję ponownie ;) Ciekawą opcją wydaje też się w nim USB i możliwość podpięcia drukarki, ale nie wymagam tej funkcjonalności.

Mam nadzieję że uda mi się tutaj uzyskać jednoznaczną odpowiedź co kupić i w końcu będę mógł komfortowo korzystać z dobrodziejstw internetu :) Jeśli jeszcze są potrzebne informacje, proszę pytać,

Pozdrawiam serdecznie
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Router do kablówki 100mbps

Post autor: bdkacz »

Przecież jak coś obsługuje n to i urządzenia b/g są w stanie z czymś takim połączyć - istnieje kompatybilność wsteczna :) No chyba,że chodziło Ci o urządzenia z 2 radiami - jednym b/g a drugim b/g/n ;)

Z tych co podałeś to chyba tylko ostatni ma gigabitowy port WAN więc by się nadawał (trzeba myśleć przyszłościowo,że z tych 100 może się zrobić np 150 Mb/s )

Ja bym od siebie dodał :

Asus RT-N15 (lub RT-N16)
Netgear WNR3500L

JA również mam uraz do TP-Linków i uważam,że sprzęt sieciowy to inwestycja na lata,a nie chusteczki do nosa,że "dobre i tanie", "produkt dla biedronki" itp też mogą być bo i tak do kosza pójdą....

Ja np swojego US Roboticsa 9108 kupiłem w 2006 roku za 436zł i chodzi do dziś bez żadnego problemu. W tym roku dokupiłem tylko do niego Asusa RT-N12 by móc po wi-fi rozsyłać pełne 20 Mb/s w 802.11n,bo niestety 802.11g w nim w połączeniu z WPA2 wyciągało jedynie ok 13-15 Mb/s ....ale póki co nie zamierzam 9108 wymieniać na jakiś kombajn z ADSL'em :)
goofy3

Tak tak, wiem o kompatybilności wstecznej, chodziło mi o to aby po podłączeniu dwóch kompów z N trzeci na b/g nie obniżył prędkości, tylko pewnie źle to nazwałem ;)
Do tego netgeara jeszcze mógłbym dołożyć, ale Asus to trochę za duży wydatek :(
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Myślę,że ten Netgear będzie dużo lepszym wyborem niż te wszystkie tp-linki :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

goofy3 pisze:chodziło mi o to aby po podłączeniu dwóch kompów z N trzeci na b/g nie obniżył prędkości, tylko pewnie źle to nazwałem ;)
Nie da się.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

goofy3 pisze:laptop z sieciówką N
Jakie N? Draft N, Draft N 2.0 czy N?
To jest bardzo ważne bo różne N z sobą nie gadają prawidłowo i musisz kupić router zgodny z N laptopa a do tego kartę WiFi do blaszaka zgodną z N routera/laptopa. W laptopie bez N prawdopodobnie da się wymienić kartę na taką z odpowiednim N.

Generalnie potrzebujesz wydajnego routera z N i do tego AP z g
Nie pomagam na PW!
goofy3

Jo_gurt pisze:Nie da się.
W ogóle jest to niemożliwe, czy z tym budżetem mogę o tym zapomnieć?

wojteks pisze:To jest bardzo ważne bo różne N z sobą nie gadają prawidłowo
Szczerze, nie mam pojęcia... Karta w lapku (Asus N52D) to Azurewave NB290, nie mogę znaleźć żadnych szczegółów, poza tym że obsługuje N...
Ogólnie plan mam taki że na razie zmienić tylko router, a po podniesieniu przepustowości łącza kartę sieciową, kartę sieciową. Ale z tego co piszesz widzę że od razu będzie trzeba też kartę sieciową zmienić... No i wtedy do drugiego leciwego IBMa X32 też przydałaby się karta sieciowa N, tyle że do niego to już chyba tylko USB... Eh, a miało być tanio i dobrze ;)

Czyli kończąc narzekanie czemu tak drogo, skłaniam się ku temu Netgear WNR3500L, jak on wypada w porównaniu do tplinka?
Nad kartą sieciową do stacjonarki myślę nad Tenda W322P+, dość tania, dwie antenki, obsługa pełnego N + MIMO, cena też ok.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-11-15, 17:37 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-15, 17:37 przez goofy3, łącznie zmieniany 2 razy.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Karta obsługująca 802.11n na miniPCI do tego X32 będzie bardzo droga.
goofy3

Zapewne tak, dlatego też myślałem nad sieciówką USB do niego, myślę że wystarczy ;)
I co myślicie nad takim rozwiązaniem aby na razie kupić w miarę porządny router a dopiero za jakiś czas jak zwiększy się przepustowość łącza zainwestować w sieciówkę? Wtedy też miałbym większy budżet i mógłbym wybrać porządniejszą kartę niż tą Tende.

ps. sorki wojteks za to cytowanie.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Ja bym pomyślał czy do stacjonarnego też nie wziąć karty na USB - wewnętrzne są podatne na zakłócenia od procka itp no i w razie jak pozbędziesz się stacjonarki to i karta do kosza,a tak można ją jeszcze wykorzystać z czymkolwiek co ma USB :) np co by się trzymać już jednej firmy : http://www.ceneo.pl/8529682
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

goofy3 pisze:W ogóle jest to niemożliwe, czy z tym budżetem mogę o tym zapomnieć?
Nie jest to możliwe. Każde urządzenie radiowe posiada pewne pasmo, w którym działa i nie da się go "rozszerzyć". Więcej urządzeń = mniej pasma na każde z nich.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

goofy3 pisze:z tym budżetem mogę o tym zapomnieć?
Tak bym to ujal. Podlacz ile tylko mozesz przez kabel, raszta podzieli sobie pasmo na WiFi. Altarnatywa moga byc dwa hotspoty - jeden na G i 2.4GHz, drugi na N i 5 GHz.
Nie pomagam na PW.
goofy3

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Pozostaje teraz jeszcze kwestia wyboru routera, ciągle waham się między tymi dwoma, ale bardziej skłaniam się do netgeara, może coś jeszcze innego wziąć pod uwagę?

- TP-Link TL-WR1043ND
- Netgear WNR3500L

Oraz czy nowy router będzie współpracował poprawnie z Dlinkiem DWL-G520 (nie chciałbym jej na razie zmieniać dopóki mam neta 25mbps)?

Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Z dwojki zlego ja wzial bym ten pierwszy.
Nie pomagam na PW.
goofy3

Heh, mówisz że takie złe? ;) To może coś lepszego byś doradził?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Za ta kwote nic. Moj faworyta zaczyna sie od ~700 PLN.
Nie pomagam na PW.
Nixon

Post autor: Nixon »

key pisze:Za ta kwote nic. Moj faworyta zaczyna sie od ~700 PLN.
Strzelam w ciemno, że Frytka :P Ja jednak bym się skłaniał ku netgear'owi. Ewentualnie coś z AirLive'a , chociaż ten budżet bardzo zawęża pole wyboru.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

A WNDR3700 v2? Ma dwa osobne radyjka (2.4 i 5GHz), więc można rozdzielić urządzenia zgodnie ze wspieranym standardem. Koszt ~300zł.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jeżeli chcemy z wifi wyciągnąć maxa to z N-ką nie jest tak różowo
Jakie N? Draft N, Draft N 2.0 czy N?
, uogólniając to z pracą sieci w "N" jest najwięcej problemów-na 2.4GHz mało miejsca a paśmie 5GHz mało kart z sobą kompatybilnych- w tym paśmie dochodzi jeszcze inny ważniejszy problem propagacji sygnału. Żadna frytka z wbudowanymi antenkami tu nic nie pomoże, choćby kosztowała 2.000, jak rozrzuci sygnał w jednym pokoju to będzie dobrze.Niekiedy jednak jesteśmy wręcz zmuszeni do korzystania z tego II pasma i tu Netgear WNDR3700 v2 jest idealnym wyborem-cena,możliwości. Bez dual-band 3500L też ujdzie jak mamy niski budżet z tym TP-Linkiem do tak szybkiego łącza to bym nie ryzykował. ;)
jareq
goofy3

Witam,
ten WNDR3700 jest bardzo fajny, idealnie spełniłby moje potrzeby, ale ta cena... Chociaż faktycznie to wybór na lata, więc musi być porządny...
Poczytałem też trochę porównać między TPlinkiem a Netgearem 3500L, sporo osób miało taki dylemat i odpowiedzi były różne.
Można powiedzieć że już się zdecydowałem, przemyślę sprawę dołożenia do 3700, albo rzucę monetą w kwestii wyboru Tplinka lub 3500L, innego wyjścia chyba nie mam ;)

Pozdrawiam

EDIT: Zdecydowałem się jednak na TPlinka :) Przed "instalacją" zrobiłem testy na starym DIR-300 po wgraniu na nowo softa oraz wipe i speedtest.net. Wszystko po wifi, net <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> 25mbps:
- lapek z kartą N obok routera - wynik 8mbps
- stacjonarka z kartą G, dwa pokoje dalej - wynik 6mbps
- lapek z kartą G dwa pokoje dalej, obok stacjonarki - wynik 6mbps

Ewidentnie coś nie tak z nim było, podłączyłem więc nowego TPlinka:
- lapek z kartą N obok routera - wynik 24mbps
- stacjonarka z kartą G, dwa pokoje dalej - wynik 10mbps
- lapek z kartą G dwa pokoje dalej, obok stacjonarki - wynik 16mbps

Tak więc wiem ze w najbliższym czasie czeka mnie wymiana sieciówki w stacjonarce na nową. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jak leciwy IBM X32 osiąga lepsze prędkości od stacjonarki z nowszą kartą DWL-G520 na pokładzie?!

Nie mniej jednak, jestem zadowolony, dziękuję wszystkim za pomoc :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ