Sieć 3g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć 3g
Witam was.. mam samsung i9100 mieszkam 20 km od miasta gdzie jest nadajnik sieci 3G i mam pytanie czy dam radę złapać zasięg 3G ? w jaki sposób mogę to zrobić , co mam zrobić? Do tej pory korzystalem z edge , ale jest za wolny internet.. chciałbym szybszy tym bardziej że tel ogarnia wszystkie technologiie
Galaxy s 2
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Sieć 3g
Wyjść na dach/komin i wyszukać w telefonie tę sieć 3G (czy jakąkolwiek widać).weider91 pisze:mam samsung i9100 mieszkam 20 km od miasta gdzie jest nadajnik sieci 3G
Jeżeli widać to sprawdzić czy się da do niej zalogować (kupić starter tej sieci, moze być głosowy) i przeprowadzić videorozmowę.
Jeżeli nie widać żadnej sieci 3G to raczej zapomnieć o tym pomysle na dzień dzisiejszy.
Nie pomagam na PW!
-
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli będzie dostępna sieć 3G to pokaże się w wyszukiwanych sieciach.weider91 pisze: pokaże symbol 3G
Nie pomagam na PW!
-
- wojteks
- *** Administrator ***
2G i 3G? Tylko Aero2 nie ma 2G.weider91 pisze:yłem na dachu pokazało mi
Jeżeli to są 3G to kup starter Play i sprawdź czy działa, możesz też simdata czy Orange Free na kartę sprawdzić. Ewentualnie jakąś kartę głosową pożyczyć i przeprowadzić videorozmowę.
Nie pomagam na PW!
-
Ok na pewno sprawdzę, a to że przez skype rozmawiałem na kamerkach i to z rodziną zza granicy czy to coś znaczy ?
Galaxy s 2
- wojteks
- *** Administrator ***
Przez jakie łącze?weider91 pisze:a to że przez skype rozmawiałem na kamerkach
Nie pomagam na PW!
-
mam w plusie wykupiony pakiet na skype łączę się przez edge, a wiesz co przy tych dwóch strzalkach od internetu dziś mi się przez parę sekund pokazała literka G i to w domu .. jest nadzieja że jak kupię np orange free to będzie net działał ? na 3g ?
Galaxy s 2
- wojteks
- *** Administrator ***
Literka G prawdopodobnie oznacza GPRS czyli coś znacznie slabszego niż EDGE.weider91 pisze:literka G i to w domu
Bez dalszych testów nie ma takiej nadziei. Jeżeli nie przeprowadzisz videorozmowy (nie sprawdzisz czy działa 3G) to zgadywanie nie ma sensu.weider91 pisze:jest nadzieja że jak kupię np orange free to będzie net działał ? na 3g ?
Jeżeli to na dachu Ci zadziała to musisz kupić antenę zewnętrzną, modem na USB i do tego router albo mieć długi kabel antenowy co nie jest dobrym rozwiązaniem.
Nie pomagam na PW!
-
A jest może jakiś mobilny internet z minimum 1mb przepustowości ,ale z w miarę dobrym zasięgiem ..?
Galaxy s 2
-
- Stały użytkownik forum
Z tą videorozmową to kiepski test. Nawet nie wiem czy telefony z Androidem w ogóle obsługują video przez 3G.
Znacznie bardziej polecam wybranie w ustawieniach bezprzewodowych typu sieci "Tylko WCDMA"
Wtedy nie ma problemu z przełączaniem do 2G. Jeżeli po takim ustawieniu można przeprowadzić w jakimś miejscu rozmowę (głosową) to można być pewnym, że modem z anteną też będzie działać.
20 km to dużo.
Sprawdź jeszcze czy nie jesteś w zasięgu CDMA Plusa lub Orange.
Pamiętaj żeby po testach tryb sieci przestawić na automatyczny
Znacznie bardziej polecam wybranie w ustawieniach bezprzewodowych typu sieci "Tylko WCDMA"
Wtedy nie ma problemu z przełączaniem do 2G. Jeżeli po takim ustawieniu można przeprowadzić w jakimś miejscu rozmowę (głosową) to można być pewnym, że modem z anteną też będzie działać.
20 km to dużo.
Sprawdź jeszcze czy nie jesteś w zasięgu CDMA Plusa lub Orange.
Pamiętaj żeby po testach tryb sieci przestawić na automatyczny
-
ok sprawdze chociaż wątpię czy złapie coś zasięgu .. 20 km to dużo fakt
[ Dodano: 2011-11-18, 13:12 ]
hmm .. koledzy jak wchodzę na górkę i ustawiamy tylko WCDMA to mam 2-3 kreski zasięgu .. to znaczy że jest 3 G ?
[ Dodano: 2011-11-18, 13:12 ]
hmm .. koledzy jak wchodzę na górkę i ustawiamy tylko WCDMA to mam 2-3 kreski zasięgu .. to znaczy że jest 3 G ?
Galaxy s 2
-
- Stały użytkownik forum
Jeżeli masz zasięg po przestawieniu na tylko WCDMA to znaczy że telefon jest zalogowany do sieci 3G.
Pozostaje teraz kupić startery sieci które do Ciebie dolatują i zobaczyć który najlepiej sobie radzi.
Polecam sprawdzić każdą kartę na jakimś darmowym połączeniu (5555 w plusie czy *500 w orange) i przejść się z aktywnym połączeniem w stronę domu. Ta karta która będzie najmniej rwała rozmowę i dotrzyma najdłuższego dystansu powinna być najlepsza do internetu.
Robi się tak poniewaz telefon jak już się połączy to bardzo ciężko mu zgubić zasięg. Co innego na czuwaniu. W bezczynnosci przy słabym sygnale telefon wyrzuca z sieci
Pozostaje teraz kupić startery sieci które do Ciebie dolatują i zobaczyć który najlepiej sobie radzi.
Polecam sprawdzić każdą kartę na jakimś darmowym połączeniu (5555 w plusie czy *500 w orange) i przejść się z aktywnym połączeniem w stronę domu. Ta karta która będzie najmniej rwała rozmowę i dotrzyma najdłuższego dystansu powinna być najlepsza do internetu.
Robi się tak poniewaz telefon jak już się połączy to bardzo ciężko mu zgubić zasięg. Co innego na czuwaniu. W bezczynnosci przy słabym sygnale telefon wyrzuca z sieci
-
ok.. świetnie , jutro koniecznie sprawdze . dzięki
[ Dodano: 2011-11-19, 11:19 ]
włączyłem tylko WCDMA miałem 2 krechy zasięgu próbowałem zadzwonić parę razy na 5555 i na normalny nr komórkowy cały czas wyskakiwalo mi "sieć telefonii komórkowej jest niedostępna" tak na marginesie mam zrotoowany tel. co może być powodem tego komunikatu ?
[ Dodano: 2011-11-19, 11:19 ]
włączyłem tylko WCDMA miałem 2 krechy zasięgu próbowałem zadzwonić parę razy na 5555 i na normalny nr komórkowy cały czas wyskakiwalo mi "sieć telefonii komórkowej jest niedostępna" tak na marginesie mam zrotoowany tel. co może być powodem tego komunikatu ?
Galaxy s 2
-
- Stały użytkownik forum
Możliwe jest że zasięg dolatuje do Ciebie ale jesteś jednak za daleko i sieć Cię odrzuca.
Znam jedno takie miejsce w swojej okolicy. Zasięg spory, telefon się loguje ale żadne usługi nie działają (bardzo daleko od stacji)
Gdy masz wybrane tylko WCDMA to sprawdź na ręcznym wyborze sieci jakie są dostępne. Karty tych sieci przetestuj. Być może któraś przejdzie.
Fajnie by też było sprawdzić kartę Aero2 bo gdyby ta działała to możesz kupować internet od CP
Znam jedno takie miejsce w swojej okolicy. Zasięg spory, telefon się loguje ale żadne usługi nie działają (bardzo daleko od stacji)
Gdy masz wybrane tylko WCDMA to sprawdź na ręcznym wyborze sieci jakie są dostępne. Karty tych sieci przetestuj. Być może któraś przejdzie.
Fajnie by też było sprawdzić kartę Aero2 bo gdyby ta działała to możesz kupować internet od CP
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jest opcja nr 2: sygnał z modemu nie dolatuje do stacji.gebus12 pisze:Możliwe jest że zasięg dolatuje do Ciebie ale jesteś jednak za daleko i sieć Cię odrzuca.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
witam ponownie dziś siedziałem sobie w domu w internecie na tel i pierwszy raz mi się pokazało 3G później 3g+ sprawdziłem i faktycznie to była ta sieć nowej generacji ponieważ strony wchodziły mega szybko w porównaniu do edge ... było 3g+ cztery kreski zasięgu później trzy i znów zniknęło i tak łapie co jakiś czas i od niedawna możliwe że jakiś nadajnik gdzieś zrobili ? normalnie w szoku byłem gdyż obecnie siedzę na wsi i mam 20 km do miasta i nigdy mi się tu nie pokazała ta sieć nawet jak byłem na dachu
[ Dodano: 2011-12-03, 10:22 ]
ok już wszystko jasne dowiedziałem się że założyli nadajnik w tym mieście oddalonym o 20 km ode mnie i odbiera wlaczam tylko WCDMA i mam normalnie zasięg 3g+ 2 krechy uf
coś wspaniałego ..
[ Dodano: 2011-12-03, 10:22 ]
ok już wszystko jasne dowiedziałem się że założyli nadajnik w tym mieście oddalonym o 20 km ode mnie i odbiera wlaczam tylko WCDMA i mam normalnie zasięg 3g+ 2 krechy uf

Galaxy s 2
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jesteś pewien że to nadajnik Plusa? Bo mi się wydaje że podpiąłeś się do Aero2 co teraz jest w Plusie możliwe.ok już wszystko jasne dowiedziałem się że założyli nadajnik w tym mieście oddalonym o 20 km ode mnie i odbiera wlaczam tylko WCDMA i mam normalnie zasięg 3g+ 2 krechy ufcoś wspaniałego ..
-
tzn kumpel mówił mi ostatnio że coś nowego zakładają u niego w mieście no i dziś siedziałem na necie z edge wskakiwalo na 3g+ przelaczylem tylko WCDMA i mam teraz cały czas 3g+ a jak można obczaic skąd to ściąga ?Maciek764 pisze:Jesteś pewien że to nadajnik Plusa? Bo mi się wydaje że podpiąłeś się do Aero2 co teraz jest w Plusie możliwe.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-03, 16:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-03, 16:21 przez weider91, łącznie zmieniany 1 raz.
Galaxy s 2
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zależy czym się łączysz. Najprościej programem topnetinfo.
-
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Masz telefon podłączyć do komputera za pomocą kabla USB albo bluetooth i wtedy potraktować nim TNI.weider91 pisze:topnetinfo nie odpala mi na tel
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Najprościej chyba przez bluetooth - bo technologia jest we wszystkich telefonach i komputerach taka sama (Standard modem over bluetooth link).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Maciek764 w zasadzie racja. Tylko według moich doświadczeń czasem po BT nie da rady nawiązać komunikacji AT
Nie wiem czy to zależy od telefonu, czy BT zainstalowanego w komputerze. Ale sam teraz jestem w posiadaniu telefonu który nie chce gadać po BT za pomocą komend AT. W ogóle nie można się połączyć z portem COM.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Pewnie od telefonu. Ja mam BT zwykły za 3zł z Allegro ale one chyba nic nie mają do gadania. U mnie dwa telefony gadają po AT, ale jeden np pokazuję siłę sygnału cały czas -113dBm 0%. Więc niektóre mogą chyba w ogóle nie obsługiwać tego po BT.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Na poprzednich telefonach było ok. Tylko ten jest jakiś taki dziwny.Maciek764 pisze:Pewnie od telefonu.
No ja u siebie mam porządny, wbudowany oryginalny od Broadcoma. Więc tu nie powinno być problemów.Maciek764 pisze:a mam BT zwykły za 3zł z Allegro ale one chyba nic nie mają do gadania.
Sprawdziłem teraz i jest nieco inaczej niż napisałem. Telefon łączy się po BT, ale na wszelkie komendy odpowiada ERROR, ale na AT odpowiada OK... Nie wiem, może coś trzeba wysłać, zmienić. Nie mam pojęcia.Maciek764 pisze: mnie dwa telefony gadają po AT, ale jeden np pokazuję siłę sygnału cały czas -113dBm 0%. Więc niektóre mogą chyba w ogóle nie obsługiwać tego po BT.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
U mnie jest tak:
- paruję telefon z komputerem
- w ustawieniach urządzenia bluetooth - w tym przypadku w polu usługi zaznaczam dial-up.
- instalują się sterowniki do modemu over bluetooth link
- włączam topnetinfo, szukam który port jest do AT (bo tworzy się ich kilka) i na nim wszystko działa
No i czasami TNI sam ustala port i wtedy już nie muszę nic robić.
- paruję telefon z komputerem
- w ustawieniach urządzenia bluetooth - w tym przypadku w polu usługi zaznaczam dial-up.
- instalują się sterowniki do modemu over bluetooth link
- włączam topnetinfo, szukam który port jest do AT (bo tworzy się ich kilka) i na nim wszystko działa
No i czasami TNI sam ustala port i wtedy już nie muszę nic robić.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To ja mam prościej. Ja po włączeniu obsługi na komputerze dial-up dostałem dodatkowy port COM. W komórce włączam wszystkie usługi jakie są. Paruję telefon z komputerem i łączę się ciągle na ten sam port COM.Maciek764 pisze:U mnie jest tak:
Ja mam aż 4 porty BT i niestety tylko na 1 mogę się połączyć. I na nim też wywala mi same Error'y.Maciek764 pisze:szukam który port jest do AT (bo tworzy się ich kilka) i na nim wszystko działa
Pozdrawiam YaHooo 

-
Znacie może jakiś program na telefon żeby sprawdzić skąd mi ściąga tą sieć ? Aero 2 raczej nie ponieważ u nich max 256 prędkość jest , a ja przy 2 kreskach zasięgu mam aż 3 mega
Galaxy s 2