Witam,
Koledzy potrzebuje pomocy w doborze anteny do ww. urządzenia - sieć CP.
Lokalizacja Warszawa, Brzozowy Zagajnik.
W domu urządzenie nie łapie nic. Kupiłem tzw. antene kominową Polsatu - dwie takie literki T - jedna na V druga na H. Zlapałem nawet LTE - 2 kreski - osiągi download nawet nawet bo dochodzi do 15 Mbit ale upload straszny w porywach do 0,6Mbit. Zmiana mijscami koncówek do modemu powoduje ze LTE nie jest osiągany - wskakuje HDSPA+ i co dziwne - download spada do max 1,5 Mbita a za to upload wskakuje pod 3,5Mbita - zmiana ustawien anteny niewiele daje - nie wiem co to oznacza - czy jedna z anten jest zwalona czy moze tak ma - zmienialem też na różne polaryzacje - bez skutku - może być tylko gorzej. Nie wiem też gdzie kierować antene - na mapie widze że nadajnik najbliższy jest na Mehoffera - myślicie że tam kierować antene?
Myślę też nad zakupem mocniejszej anteny - myślicie że to mam sens? Mogę wydać kolejne 200-300 zł nie ma problemu ale pod warunkiem że podskoczy ten upload.
Jakieś porady?
Jeśli jest też jakiś spec - mogę zlecić taką prace. Zależy mi na upload min. 2 Mbity download może być 5-6 Mbit i będzie OK
Pozdrawiam,
Przemek
gg: 459607
kom. 501 385 395
E398 - pomoc w doborze anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Re: E398 - pomoc w doborze anteny
Witam ponownie,
Dziś kupiłem anteny 14 dbi - niestety to samo - LTE - max upload 0,6 Mbita.
Co mnie dziwi najbardziej - wlazlem z lapkiem na dach - odpalilem bez anten internet i mam LTE - download ok 1,2 Mbita ale i upload 1,2 Mbita - czyli upload lepszy o 100% bez anten!
Może ktoś mi coś doradzić? Jak to możliwe?? Te 0,6 Mbita z antenami jest do tego niestabilne i spada czasami do 0.05 Mbita a na samym urzadzeniu stabilne 1,0Mbit - chyba urządzenie (router) wsadze do jakiejs puszkie hermetycznej z modemem i tyle.
Pozdrawiam,
Przemek
Dziś kupiłem anteny 14 dbi - niestety to samo - LTE - max upload 0,6 Mbita.
Co mnie dziwi najbardziej - wlazlem z lapkiem na dach - odpalilem bez anten internet i mam LTE - download ok 1,2 Mbita ale i upload 1,2 Mbita - czyli upload lepszy o 100% bez anten!
Może ktoś mi coś doradzić? Jak to możliwe?? Te 0,6 Mbita z antenami jest do tego niestabilne i spada czasami do 0.05 Mbita a na samym urzadzeniu stabilne 1,0Mbit - chyba urządzenie (router) wsadze do jakiejs puszkie hermetycznej z modemem i tyle.
Pozdrawiam,
Przemek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie bardzo rozumiem jak masz zrobioną i podłączoną tą instalację antenową-ale przy prawidłowych parametrach anten i przewodów antenowych nie ma opcji że sygnał jest taki sam jak na wbudowanej antenie.Inna kwestia to połączenie tego modemu z routerem-jakim? Bardzo ważna kwestia przy słabym sygnale jest wydajne zasilanie modemu przez USB-jeżeli Twój router to Dovado 4GR-ok! W przypadku każdego innego sprzętu z firmowym zasilaczem niezbędny jest aktywny HUB z wydajnym zasilaniem.Może ktoś mi coś doradzić? Jak to możliwe?? Te 0,6 Mbita z antenami jest do tego niestabilne i spada czasami do 0.05 Mbita a na samym urzadzeniu stabilne 1,0Mbit - chyba urządzenie (router) wsadze do jakiejs puszkie hermetycznej z modemem i tyle.

jareq
-
Witam,
Używam 2 zestawów anten - jeden to ten od Polsatu tzw. kominowy a drugi takie panelówki 14 dbi z allegro - oba z kablami niskostratnymi 10 m. Anteny na dachu ok 12 m wysokosci - 2,5km do BTS. Na obu zestawach wyniki sa porównywalne - upload do max 0,6 Mbita. Kiedy wlazlem z laptopoem na dach i tam robilem testy z modemem w laptopie - osiagi były ok 1,2 Mbita w obie strony. Kiedy podłączam anteny - czy jeden zestaw czy drugi - laptop nadal na dachu z modemem w porcie usb - download podchodzi pod 16 Mbitwów ale upload spada do tych niestabilnych 0,6 Mbita. Może faktycznie port usb w lapku nie wyrabia - dziś kupie jakis aktywny hub. Rozumiem że niewydolność prądowa usb dotyczy routera jak i laptopa? To może jest jakieś wytłumaczenie tego zjawiska....
Pozdrawiam,
Przemek
p.s.
Jakiś konkretny hub jest polecany?
Używam 2 zestawów anten - jeden to ten od Polsatu tzw. kominowy a drugi takie panelówki 14 dbi z allegro - oba z kablami niskostratnymi 10 m. Anteny na dachu ok 12 m wysokosci - 2,5km do BTS. Na obu zestawach wyniki sa porównywalne - upload do max 0,6 Mbita. Kiedy wlazlem z laptopoem na dach i tam robilem testy z modemem w laptopie - osiagi były ok 1,2 Mbita w obie strony. Kiedy podłączam anteny - czy jeden zestaw czy drugi - laptop nadal na dachu z modemem w porcie usb - download podchodzi pod 16 Mbitwów ale upload spada do tych niestabilnych 0,6 Mbita. Może faktycznie port usb w lapku nie wyrabia - dziś kupie jakis aktywny hub. Rozumiem że niewydolność prądowa usb dotyczy routera jak i laptopa? To może jest jakieś wytłumaczenie tego zjawiska....
Pozdrawiam,
Przemek
p.s.
Jakiś konkretny hub jest polecany?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie większość tego typu konstrukcji jest oparta na tych samych układach scalonych. Kupuj taki z zasilaczem minimum 2A.krzemo pisze: Jakiś konkretny hub jest polecany?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)