Czy 15GB wystarczy na miesiąc

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zdomelony
Początkujący użytkownik forum

Czy 15GB wystarczy na miesiąc

Post autor: zdomelony »

Witam
Miałem dylemat co wybrać: Orange na 16mcy z nieco gorszym zasięgiem lub T-mobile na 2 lata bliższym nadajnikiem .
Po testach zdecydowałem sie na Orange, I TUTAJ pojawił się problem z limitem. Kupiłem kolejny starter orangutana aby jeszcze potestowac, no i o dziwo okazało się że na drugi dzień juz neta nie było :O
- z mojego kompa - , kilka godzin na przeglądaniu stron, bez jawy, kilkanascie krótkich filmików , akatullizacja win7,
- żona zwykłe przeglądanie stron bez sciąganaia muzyki, jakies wiadomości na onecie,
- córka ogladała jakies bajeczki z youtube, max może 2 godziny.
- Oprócz tego synchronizacja 2 smartfonów, ipla z tv.
Modem wpiety do routera, wiec cały czas podpięty do sieci. Mam rozumiec że przez ponad dobę "wysiorbało mi" 1GB? Byłem w zasadzie juz zdecydoweany na pakiet 15+1GB, ale tutaj okazuje się że przy takiej konsumpcji megabajtów to najwyższy pakiet 20GB i bedzie mało. Przy przeglądaniu nie tylko tego forum zdecydowana większośc twierdzi, że przy takich potrzebach w zupełności wystarczyłby limit 10GB.
Proszę o jakies sugestie

Endi
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Czy 15GB wystarczy na miesiąc

Post autor: key »

Przy takim korzystaniu z neta, to dziwi mnie, ze az 24h wytrzymalo. 1 GB to sama aktualizacja windy potrafi zezrec, a youtube i Ipla do oszczednych nie naleza.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

Niekoniecznie pakiet 20 giga będzie mało,na początku pobrało aktualizację i to zajmuje jakieś 1-2 giga transferu w zależności też od zasięgu. Potem nie będzie Ci pobierało aż tyle,chyba że codzienne ogladasz w sieci mnóstwo filmów,wtedy to faktycznie mało.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Easy-Wifi pisze: i to zajmuje jakieś 1-2 giga transferu w zależności też od zasięgu
Od kiedy to rozmiar aktualizacji zależy od zasięgu? :zdziwko:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Easy-Wifi pisze:Potem nie będzie Ci pobierało aż tyle,chyba że codzienne ogladasz w sieci mnóstwo filmów,wtedy to faktycznie mało.
Ale z tego co zdomelony pisze to niestety moim zdaniem nie starczy mu 15GB na miesiąc.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

150 GB tez nie.
Nie pomagam na PW.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Częsta transmisja strumieniowa = żaden internet mobilny ci nie wyrobi. Chyba, ze będziesz po nocach siedział. Załóż porządne WiFi albo kabel od Telkompromitacji.
Awatar użytkownika
siódmy
Stały użytkownik forum

Post autor: siódmy »

Filmy zeżrą te pare gb i jeszcze bedzie mało ;) 15 gb na miesiąc to jest według moich wyliczeń ok 8 godz. na dobę oprócz zasysania i filmów.
Szarmuta
angelini2
Początkujący użytkownik forum

Post autor: angelini2 »

A czy w plusie licza upload i download ?
Macie jakiś programik który możecie polecić do tego aby mierzyć ilośc pobranych danych ?
Kamil
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

angelini2,
A czy w plusie licza upload i download ?
Tak.
Macie jakiś programik który możecie polecić do tego aby mierzyć ilośc pobranych danych ?
Wg mnie to najwygodniej jak to robi nie zależny router do połączenia 3G np. tani TP-Link MR-3220+aktywny HUB+Open-Wrt Gargoyle by obsy. ;)
jareq
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Jeśli nie dzielisz łącza routerem to wystarczy networx, Ja używam networx ma możliwość skonfigurowania godzin iPlusopobieracza w czasie których transfer nie jest wliczany w limit i jest po polsku do pobrania tutaj:
http://www.softperfect.com/products/networx/ Dodatkowo tworzy dokładne raporty i pozwala na ustawienie dni okresu rozliczeniowego.Jest tak dokładny, że pokazał mi zużycie 17,9GB w chwili kiedy nałożono lejek z limitu 18GB. Więc jest dla mnie bardzo dokładny i godny zaufania. Pamiętaj o dodaniu go do Autostartu.
Pozdrawiam
darekka
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

angelini2 pisze:A czy w plusie licza upload i download ?
Jak najbardziej liczy się suma.
darekka pisze:Jeśli nie dzielisz łącza routerem to wystarczy networx,
Ewentualnie na naszym forum mamy opracowanie z którego można wybrać sobie co kto woli <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ