Modem, internet w T-Mobile. Co wybrać...

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
caspa
Początkujący użytkownik forum

Modem, internet w T-Mobile. Co wybrać...

Post autor: caspa »

Witam.

Z góry przepraszam jeżeli podobny temat już istniał.
Jestem na internecie awaryjnym gdzie mam wykupiony pakiet tak więc ilość Mb jest ograniczona. Przeszukiwanie forum mogło by się skończyć wyczyszczeniem konta w telefonie :(

Sytuacja wygląda tak:

Po przeprowadzeniu się na wieś wspomniałem dziewczynie że musimy poszukać jakiegoś internetu mobilnego...

Postanowiła załatwić to sama, po powrocie z pracy mogłem poczytać już tylko umowę...

Więc posiadam internet w T-Mobile promocja z netbookiem za 1zł.
Netbook posiada wbudowany modem 3G jednak nie da się na nim nawiązać połączenia zero zasięgu. Próbowałem połączyć się przez inny modem (Vodafone) jednak bez rezultatu...

Odpuściłem modemy, włożyłem kartę do telefonu nokia 2700 i internet działa normalnie, przy pobieraniu pliku miałem max 23kb/s (wydaje mi się trochę mało) i 3 kreseczki zasięgu.

Nie wiem czy słusznie ale wnioskuję że potrzebny mi modem z GPRS, pytanie jaki?
Netbooka najprawdopodobniej się pozbędę więc internet będzie podłączony do komputera stacjonarnego.

Dodam że teren wokoło to teren zalesiony, tak zwana Otulina Poleskiego Parku Narodowego. Według mapki sieci T-Mobile zasięg powinien tam być nie tylko GPRS.

Jaki modem będzie najlepszy?
Czy konieczna jest antena?
Kolega mi poradził kupić E272 cokolwiek to znaczy...

Jednym słowem RATUNKU!!! ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem, internet w T-Mobile. Co wybrać...

Post autor: YaHooo »

caspa pisze: Nie wiem czy słusznie ale wnioskuję że potrzebny mi modem z GPRS, pytanie jaki?
W zasadzie wszystkie obecne modemy posiadają GPRS. Dlatego będzie dobrze jak kupić jakikolwiek działający np z Allegro ;)
caspa pisze:Odpuściłem modemy, włożyłem kartę do telefonu nokia 2700 i internet działa normalnie, przy pobieraniu pliku miałem max 23kb/s (wydaje mi się trochę mało) i 3 kreseczki zasięgu.
Z kreseczek ciężko cokolwiek powiedzieć. Ale sygnał 900MHz jest dość przenikliwy i moim zdaniem nie będzie potrzeba anteny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
caspa

Aha ok dzięki za odpowiedź :)

Wydawało mi się że jakość zasięgu zależy od jakości modemu...

Ale skoro tak to wybiorę coś z nowszych modeli z GPRS

Tylko jedno mnie zastanawia.
Próbowałem podłączyć internet blueconnect starter do tego oryginalny modem który można kupić w salonie T-Mobile i coś nie bardzo działało
To był dokładnie model Huawei E173

Rozumiem że mam szukać czegoś lepszego niż ten E173...
Mógł bym prosić o jakiś konkretny model?

mam słabość do reklam na allegro... można mi wcisnąć wszystko :D
Po prostu się nie znam...
adrian3059
Użytkownik forum

Post autor: adrian3059 »

Podaj dokładny adres, spróbujemy coś wywnioskować na podstawie Twojej lokalizacji.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

caspa pisze: Wydawało mi się że jakość zasięgu zależy od jakości modemu...
Według moich obserwacji zależy, ale nie aż tak mocno jakby się wydawało. Różnice w zasadzie nie powinny być większe niż 3dBm.
caspa pisze: Próbowałem podłączyć internet blueconnect starter do tego oryginalny modem który można kupić w salonie T-Mobile i coś nie bardzo działało
Być może było wymuszone połączenie tylko po 3G?
caspa pisze: Rozumiem że mam szukać czegoś lepszego niż ten E173...
A np E160 nie może być?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
caspa

No właśnie sprowadziłem dzisiaj bardziej kumatego kolegę, coś instalował sprawdzał i w sumie nic nie zrobił. Testował taki oto dokładnie modem:

http://allegro.pl/modem-zewn-usb-huawei ... 93984.html

Nie wiem dlaczego ale odpalił ten internet tyle że ciągle zrywało połączenie a strona wczytywała się strasznie długo.

Co do adresu...
Zastanawiam się czy to konieczne, najwyżej odkryjecie moją samotnie i będę musiał rozkręcić agroturystykę :hyhy:

woj. Lubelskie
powiat Włodawski

5km od miejscowości Stary brus. W lesie :)

Według mapki T-Mobile powinien tam być GSM/GPRS i GSM/EDGE
Mam dosyć daleko do miejsc bez zasięgu (według mapki)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

caspa pisze:Testował taki oto dokładnie modem:
Czyli taki sam jak ja Ci zaproponowałem.
caspa pisze: Nie wiem dlaczego ale odpalił ten internet tyle że ciągle zrywało połączenie a strona wczytywała się strasznie długo.
Kolega łączył się po 3G czy 2G? Sprawdził siłę sygnału?
caspa pisze: Według mapki T-Mobile powinien tam być GSM/GPRS i GSM/EDGE
Jedyna słuszna mapa to mapa działających stacji stąd http://mapa.btsearch.pl/ ;) Sprawdź ile masz do najbliższego BTS'a T-Mobile i czy nie masz tam jakichś przeszkód.
caspa

Według tej mapki
YaHooo pisze:Jedyna słuszna mapa to mapa działających stacji stąd http://mapa.btsearch.pl/
najbliższą wieżę mam w odległości 4,30km w linii prostej, jest to
"GSM 900 (LAC 29500, CID 2690[123])"
(jeśli dobrze to zrozumiałem)

Niema tam żadnych wzniesień, gór czy też linii wysokiego napięcia bo to chyba też przeszkadza.

W dalszej odległości są jeszcze 2 takie wieże z tym GSM900.
YaHooo pisze:Kolega łączył się po 3G czy 2G? Sprawdził siłę sygnału?
W 3G nie dało się połączyć więc raczej 2G, o sile sygnału nie wiem nic, raczej nie wpadł bym na to żeby spytać. Chłopak pracuje w Netii więc chyba wiedział co robi, o szczegóły nie pytałem bo pewnie i tak nic mi to by nie powiedziało.
Ostatnio zmieniony 2011-11-29, 09:48 przez caspa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

caspa pisze:najbliższą wieżę mam w odległości 4,30km w linii prostej, jest to
"GSM 900 (LAC 29500, CID 2690[123])"
(jeśli dobrze to zrozumiałem)

Niema tam żadnych wzniesień, gór czy też linii wysokiego napięcia bo to chyba też przeszkadza.
Tak, dobrze zrozumiałeś. W takim razie masz szanse na w miarę stabilne połączenie po 2G.
caspa pisze:W 3G nie dało się połączyć więc raczej 2G, o sile sygnału nie wiem nic, raczej nie wpadł bym na to żeby spytać.
No cóż mówi się trudno. A sam próbowałeś łączyć się sam na dworze? Bo być może po prostu dom tłumi całkowicie zasięg.
caspa

Sam biegałem z tym netbookiem dookoła domu i nic... ten wbudowany modem 3G nie dał rady.

Pożyczyłem dzisiaj Sony Ericson MD300 od sąsiadki...

Działa :)

Może nie z zawrotną szybkością ale przeglądać strony można w miarę normalnie.
Czyli potrzebny mi modem z GPRS.

Znalazłem taki sam na allegro, w każdej chwili mogę go kupić jeśli to nie jest zły modem...

Warto?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

caspa pisze:Sam biegałem z tym netbookiem dookoła domu i nic... ten wbudowany modem 3G nie dał rady.
Czyli naprawdę potrzebujesz zewnętrznego modemu.
caspa pisze:Znalazłem taki sam na allegro, w każdej chwili mogę go kupić jeśli to nie jest zły modem...

Warto?
Ja niestety nie miałem do czynienia z tym modemem, więc nie będę Ci ślepo radził. Może znajdzie się na forum jakaś osoba która miała do czynienia z tym sprzętem i się wypowie.
caspa

Aha ok...

Ten modem to koszt 70zł więc ryzyko nie wielkie, najwyżej będę pierwszym który napisze o nim opinie :D Bynajmniej wiem czego szukać (chyba)

Nie mniej jednak dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Miałem okazję dowiedzieć się czegoś o mobilnym internecie, nigdy z tym do czynienia nie miałem.

Ja chyba w niczym nie pomogę, najwyżej mogę komuś dom postawić ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

caspa pisze:Ten modem to koszt 70zł więc ryzyko nie wielkie, najwyżej będę pierwszym który napisze o nim opinie :D Bynajmniej wiem czego szukać (chyba)
No to jeśli chcesz to czemu nie. Czasem warto się poświęcić dla dobra ogółu ;)
caspa pisze: Nie mniej jednak dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Nie ma za co :)
caspa pisze: Miałem okazję dowiedzieć się czegoś o mobilnym internecie, nigdy z tym do czynienia nie miałem.
Bardzo nam miło, że ktoś sądzi, że jesteśmy potrzebni :)
caspa pisze: Ja chyba w niczym nie pomogę, najwyżej mogę komuś dom postawić ;)
Spokojnie, nie każdy musi pomagać na forum :)
ODPOWIEDZ