Huawei E367 - działa, nie działa, działa...itd.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hydro
Początkujący użytkownik forum

Huawei E367 - działa, nie działa, działa...itd.

Post autor: hydro »

Modem (dwa egzemplarze): Huawei E367 -nowy, kupiony na allegro z dystrybucji szwedzkiego operatora
Komp: XP, Sempron 2400, ram 1GB, (stary ale działa...10 lat)
Inny komp: laptop HP, Vista, Core 2 Duo, ram 2GB
Router: TP-Link router 3G TL-MR3420 Wg producenta działa z E367 i mam najnowsze oprogramowanie
Karta: Orange (na kartę)
Siła sygnału od 95% do 99%

Sprawdzane na różnych wejściach USB, również przez kabel. Wyłączono oszczędzanie energii w portach USB.

:niepewny:
Problem: Internet działa z przerwami. Po nawiązaniu połączenia zazwyczaj działa, pobieranie zazwyczaj 3-4 MB/s na starym kompie i 6-9 MB/s , na laptopie. Ping od 80 do 110 ms. Potem nie ma reguły, działa 10-30 minut a nawet 2 godziny i niby podłączony, sygnał jest, ale strony się nie wczytują. Odsapnie trochę, odświeżam strony i albo wczyta po chwili albo po 2-3 minutach. Czasem wymaga ponownego rozłączenia i połączenia.

Nie zauważyłem, żeby modem nadzwyczajnie się nagrzewał.

To samo na dwóch komputerach i dwóch modemach.

Połączenie jest raczej stabilniejsze przez dial-up. W Mobile Partner trochę gorzej.

:dobani:
Drugi problem to WIFI:

Router nowy, wydaje się działać sprawnie, ale z tym modemem działa podobnie jak przy pomocy samego modemu. W menu routera w obok słowa modem pojawiło się chyba raz E367, ale potem tylko 3G modem. Może nie ma to znaczenia.

W menu widać, że siłą sygnału jest powyżej 77%. Niestety często, gdy strony się nie uruchomiły pojawia się informacja w menu routera connecting. Router z modem działa w sumie gorzej niż sam modem.

:zdziwko:
Pomocy...

PS. Wcześniej miałem stałe łącze i poza 3-4 przerwami w roku i spadkami prędkości do 0,5 MB, to mogę tylko chwalić operatorów.
Ostatnio zmieniony 2011-11-30, 11:34 przez hydro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E367 - działa, nie działa, działa...itd.

Post autor: wojteks »

hydro pisze:Karta: Orange (na kartę)
Orange czasami tak ma, przetestuj z innym operatorem (Play/Plus).
Ten sam problem jest w routerze, jak w komputerze osiągniesz stabilne połączenie to i router będzie je miał.
Nie pomagam na PW!
hydro

wojteks pisze:
hydro pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Orange czasami tak ma, przetestuj z innym operatorem (Play/Plus).
Ten sam problem jest w routerze, jak w komputerze osiągniesz stabilne połączenie to i router będzie je miał.
Dodam, że na telefonie pracującym jako modem Nokia 2700 nigdy nie zauważyłem problemów, zarówno na karcie z której dzwonię, jak i karcie z allegro. Prędkość oczywiście ograniczona, ale o ile pamiętam nie miałem nigdy problemów z połączeniem, choć długo też nie korzystałem - kilka dni. Jednak częstotliwość problemów podczas pracy z modemem wskazuje, że taki problem powinien być również z telefonem.

Docelowo ma być Aero 2, modem oficjalnie wspomniany przez operatora. Orange awaryjnie, zastępczo i teraz do czasu otrzymania karty.

Orange wydaje mi się jednak najtańszy na kartę - na allegro 6,2 GB jest po 35 zł, a prędkość jak wyżej a nie ograniczana do 1 czy 2 MB/s w Play, chociaż specjalnie na tym mi nie zależy.

Czy jakiś operator ma ofertę na kartę bez umowy taniej ? To nie wątek o ofertach, ale jeśli ktoś ma pomysły na rozwiązanie opisanego powyżej problemu, to może dodać jako PS. jakąś podpowiedź o korzystniejszych opcjach niż ta Orange 6,2 GB - 35 zł (ważne 2 lata)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-11-30, 13:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-30, 13:12 przez hydro, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

hydro, proszę stosować się do zasad cytowania opisanych tu => <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Oraz nie nadużywać kolorów, bo robi się choinka a do świąt jeszcze trochę czasu zostało. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Tu masz wątek o przycinkach w orange:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25983
i tu analogicznie w play:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=31864

Na tej nokii nie masz pewnie HSUPA i dlatego działa dobrze ( nie wiem czy ona tylko EDGE nie ma ).

Doraźne rozwiązanie - ping w tle lub jeśli modem na to pozwala to wyłączenie HSUPA.
Docelowe rozwiązanie - zmiana operatora. Mi się udało dzięki UKE, mimo że miałem jeszcze rok umowy. Tu moje boje: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30520
hydro

Proszę już tnę:
BliSki pisze:hydro, proszę stosować się do zasad ...pis...=> Panie cycaty!
Lekka przesada ledwo dwie linijki, chyba że chodzi o to, że cytat zawierał jeszcze moje poprzednie cytowanie.
Oraz nie nadużywać kolorów, bo robi się choinka a do świąt jeszcze trochę czasu zostało. ;)
To też przesada. Użyłem czterech kolorów, raczej w nagłówkach i tylko w celu uporządkowania wpisu,

więc nie ma tu kolorowych wkładów wewnątrz tekstu, ale skoro taka jest tu polityka, to się zastosuję i do pierwszego i do drugiego, czyli cytuję maksymalnie 3 słowa, przy czym dwa i tak jeszcze ucinam i używam białych literek na białym tle.
Na tej nokii nie masz pewnie HSUPA i dlatego działa dobrze ( nie wiem czy ona tylko EDGE nie ma ).
Nokia tylko EDGE.
Docelowe rozwiązanie - zmiana operatora. Mi się udało
Nie mam umowy, to na kartę, kupiłem dwie za 35 zł, więc jeszcze nie jest tragicznie. Szkoda, gdybym musiał zrezygnować z Orange, bo cenowo mi to pasuje, jako rozwiązanie dodatkowe do Aero2.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hydro pisze:chyba że chodzi o to, że cytat zawierał jeszcze moje poprzednie cytowanie
Dokładnie o to chodzi.
hydro pisze:Użyłem czterech kolorów
O 4 za dużo.
hydro pisze: ale skoro taka jest tu polityka, to się zastosuję
Grabisz sobie na ostrzeżenie.
Nie pomagam na PW!
hydro

Aaa w temacie... to dzięki za odnośniki, staram się czytać na karcie Orange... wymusiłem uzywanie przez modem EDGE, bo lepiej chodzi niż HSPA....bez komentarza.

Dodam 3 grosze i dalej nic więcej innego niż głosi temat, bo śmiecę.
O 4 za dużo.

To po co kurka są te kolory? Aha, żeby nie używać.
Grabisz sobie na ostrzeżenie

:hyhy:
ODPOWIEDZ