Dlaczego na modemie są większe pingi niż na telefonie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dj Seghide
Użytkownik forum

Dlaczego na modemie są większe pingi niż na telefonie

Post autor: Dj Seghide »

Witam! Jak w temacie. Do internetu Aero2 korzystałem z telefonu Sony Ericsson Zylo w trybie modemu połączonego przez USB. Pingi wtedy oscylowały w okolicach 48-62ms. Do gier stykało. Teraz mam Huawei E173u2 i mam pingi 140-160ms. A zasięg jest lepszy. Na telefonie miałem -101dB a teraz mam -95 - 93dB.I o co tu chodzi? xD
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Dlaczego na modemie są większe pingi niż na telefonie

Post autor: Maciek764 »

W20i kiepsko łapie zasięg.
Być może z jakichś powodów Huawei nie siedzi w HSPA (HSDPA+HSUPA) tylko w samym HSDPA, pingi wtedy chodzą właśnie po koło 130ms.
Dj Seghide
Użytkownik forum

Rzeczywiście. Nie zauważyłem. Np. teraz przełączył mi się na HSPA i miałem 58ms. Tylko jak wymusić żeby ciągle podłączał się do HSPA? Bo większość czasu działa na HSDPA. I jeszcze jest coś takiego że jak się chwilowo nie korzysta to zrzuca do WCDMA. Ale jak się chce wejść na jakąś stronkę to wraca do HSDPA.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Wydaje mi się że tutaj jakiś kontroler sieci decyduje i modem/telefon nie ma nic do gadania. A przełączanie na WCDMA można zlikwidować pingując ciągle jakiś serwer małym pakietem danych (jak małym trzeba samemu wypróbować)
Dj Seghide
Użytkownik forum

To kijowo. Przełączanie na WCDMA aż tak bardzo mi nie przeszkadza. Tylko przełączanie HSDPA i HSPA. ;/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Maciek764 pisze:Wydaje mi się że tutaj jakiś kontroler sieci decyduje i modem/telefon nie ma nic do gadania.
Tak to prawda, Decyduje tutaj siła sygnału oraz zakłócenia. Jeśli sygnał jest mocno zdegradowany, to kontroler stacji może wymusić łączenie się nawet po samum UMTS'ie. Sam miałem taki przypadek.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Dj Seghide
Użytkownik forum

Na HSDPA i HSPA mam taką samą siłę sygnału -91dB CSQ11. Na HSDPA skacze ten zasięg strasznie. Od jednej kreski do pięciu. HSPA mam ciągle trzy kreski.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Tak to prawda, Decyduje tutaj siła sygnału oraz zakłócenia. Jeśli sygnał jest mocno zdegradowany, to kontroler stacji może wymusić łączenie się nawet po samum UMTS'ie. Sam miałem taki przypadek.
Nie wiedziałem że 900MHz jest na to tak wrażliwy. Czyżby zakłócenia od okolicznych GSM900?
Dj Seghide
Użytkownik forum

Okoliczne nadajniki 900MHz? xD 1 w promieniu max 15 KM Playa. Wątpię żeby tak zakłócał.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dj Seghide pisze:Na HSDPA i HSPA mam taką samą siłę sygnału -91dB CSQ11
To słabo jeśli chcesz w tych technologiach wyciągnąć dużo.
Maciek764 pisze:Nie wiedziałem że 900MHz jest na to tak wrażliwy.
Fale radiowe to jest medium tylko. Tu chodzi bardziej o technologię. Bowiem jeśli się chce osiągać duże prędkości downloadu potrzeba stosować coraz wyższe kodowania. Jednak i m wyższe kodowanie tym bardziej wrażliwe jest ono na zakłócenia. Dlatego GRPS jest praktycznie niewrażliwy na siłę sygnału. EDGE trochę bardziej wrażliwe. Ale już HSPA jest bardzo wrażliwe na siłę oraz jakość sygnału który dolatuje do modemu.
Maciek764 pisze:Czyżby zakłócenia od okolicznych GSM900?
Raczej nie. GSM ma zupełnie inne pasmo niż 3G.
Dj Seghide pisze:Okoliczne nadajniki 900MHz? xD 1 w promieniu max 15 KM Playa. Wątpię żeby tak zakłócał.
Dlatego potrzebna jest Ci porządna antena.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Dj Seghide
Użytkownik forum

Na porządną antenę to teraz nie mam środków. Prędkość i tak jest określona na sztywno 256kb/s w obie strony. Chodzi mi o ping. Przeglądając trochę forum natrafiłem na komendy AT wyłączające HSDPA. Czy coś takiego mógłbym u siebie wykorzystać?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-12-05, 21:54 ]
Proszę nie pisz słówek w stylu 4um, bo ciężko czytać. Na forum dbamy o poprawną polszczyznę.
Ostatnio zmieniony 2011-12-05, 21:53 przez Dj Seghide, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dj Seghide pisze:Na porządną antenę to teraz nie mam środków.
Takie anteny nie są drogie http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7015.htm lub http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7025.htm Ale wybór należy do Ciebie.

Dj Seghide pisze:Przeglądając trochę forum natrafiłem na komendy AT wyłączające HSDPA. Czy coś takiego mógłbym u siebie wykorzystać?
Wykorzystać można, tylko nie poprawi to moim zdaniem pingu. A jedynie pogorszy.
Dj Seghide
Użytkownik forum

Brak kieszonkowego w pierwszej klasie technikum sprawia że nawet taka zabawka jest chwilowo poza moimi możliwościami. xD Do wakacji się przemęczę. No chyba że mi postawią bliżej nadajnik (w co wątpię). ;)
A ojciec za radą gościa w Cyfrowym Polsacie kupił AKC4 (szerokopasmowa dookólna), więc o nowej nie ma mu co na razie mówić...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dj Seghide pisze:Brak kieszonkowego w pierwszej klasie technikum sprawia że nawet taka zabawka jest chwilowo poza moimi możliwościami.
Ok, rozumiem.
Dj Seghide pisze:szerokopasmowa dookólna)
Czyli szczerze powiedziawszy nic konkretnego. Możesz ją wystawić za okno i liczyć, że to podniesie nieco zasięg.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Dj Seghide, nie jesteś czasem w zasięgu dwóch stacji Aero2 - jednej "starej" (na własnej infrastrukturze) a drugiej na Plusie ?
Na plusowych stacjach UBDI działa w HSPA a na stacjach własnych niestety tylko w HSDPA.
Dj Seghide
Użytkownik forum

Czyli Aero2 wg. moich przewidywań ruszyło na nadajnikach Plusa? :D Jeśli tak to pewnie tylko w niektórych lokalizacjach... U mnie rejestracja do Plusa jest nie możliwa... Raz mi przeskoczyło na Plusa, ale nie dość że EDGE to i tak zasięg zdechł...

Antena nie dość że za oknem to jeszcze 8 metrów nad ziemią. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dj Seghide pisze: U mnie rejestracja do Plusa jest nie możliwa
Internet BDI nie zaloguje się do Plusa, nie ma i raczej nie będzie takiej możliwości.
Nie pomagam na PW!
Dj Seghide
Użytkownik forum

Zaloguje się w większości przypadków, ale nie zadziała na tym APN. Pojawiają się również sygnały o działaniu UBDI na nadajnikach Plusa z APN damowy. Ale to prawdopodobnie zależy od obszaru... U jednych działa u innych nie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Dj Seghide pisze: Jeśli tak to pewnie tylko w niektórych lokalizacjach...
Zgadza się.

[ Dodano: 2011-12-08, 20:11 ]
U mnie rejestracja do Plusa jest nie możliwa...
Masz się rejestrować do Aero2 (260 17), a nie do Plusa - mowa jest o stacjach Aero2 na obiektach i sprzęcie Polkomtela, a nie o stacjach Plusa.
Dj Seghide
Użytkownik forum

Mojego obszaru to nie dotyczy... Niestety...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Dj Seghide pisze:Pojawiają się również sygnały o działaniu UBDI na nadajnikach Plusa z APN damowy. Ale to prawdopodobnie zależy od obszaru... U jednych działa u innych nie.
U rozmaitych trolli wszystko działa na wszystkim :]
Dj Seghide
Użytkownik forum

Hehe. :D Jak to u nas. xD Muszę przepatrzeć w wolnym czasie pozwolenia Mobylandu. Może się coś kroi "z drugiej strony" ode mnie... Bo podobnież mają ponad 1000 pozwoleń a tylko 700 nadajników.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Jeśli tak to pewnie tylko w niektórych lokalizacjach... U mnie rejestracja do Plusa jest nie możliwa... Raz mi przeskoczyło na Plusa, ale nie dość że EDGE to i tak zasięg zdechł...
Aktualnie logowanie do Aero2 z kart Plusa jest (powinno być) już możliwe w całym kraju. A co do bezpłatnego netu to owszem może zajść możliwość zalogowania do Plusa, ale i tak nic na tym nie będzie działało.
ODPOWIEDZ