Huawei E372 - słaba prędkość
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem Huawei E372
Witam Wszystkich
Chciałem opisać swój problem.. być może ktoś mi będzie mógł pomóc. Miałem modem ZTE636 i prędkość pobierania do 2,5MB. W listopadzie przedłużyłem umowę z Orange i kupiłem modem Huawei E372. Od tego moemntu zaczęły sie problemy. Modem zrywał połączenia, jedynym sposobem by jakoś działał było odłączenie modemu i ponowne podpięcie.RSSI miałem od 93 do 103dBm, na panelu WCDMA maks. 3 słupki,a DC+HSPA maks. 2 słupki. W Orange stwierdzili że mam sobie kupić antenę. Kupiłem więć antenę panelową 15dBi i rzeczywiście RSSI znacznie się poprawiło 63dBM, połączenie przestało zrywać, WCDM 5 słupków, DC+HSPA również 5, ale szybkośc pobierania wcale nie wzrosła, została na poziomie do 2,5MB, znacznie wzrosła szybkość wysyłania do 4 MB z 1MB. Na moje wielokrotne uwagi konsultanci z Orange twierdzili że z ich strony jest wszystko ok, i zaproponowali oddanie modemu do serwisu celem sprawdzenia, co zrobiłem. Przy zainstalowanym modemie ZTE636 w panelu sterwoania połącznie było pokazywanie jako komputer+modem, natomiast przy modemie Huawei E372 jako połączenie komórkowe szerokopasmowe, jak diagnozowałem to płączenie za pomocą Windowsa to pojawiał się komunikat '' urządzenie zainstalowano najprawdopodobniej prawidłowo lecz Serwer DNS nie odpowiada''. Czy ktoś miał z takim przypadkiem do czynienia... albo może coś poradzić ????
Pozdrawiam
Chciałem opisać swój problem.. być może ktoś mi będzie mógł pomóc. Miałem modem ZTE636 i prędkość pobierania do 2,5MB. W listopadzie przedłużyłem umowę z Orange i kupiłem modem Huawei E372. Od tego moemntu zaczęły sie problemy. Modem zrywał połączenia, jedynym sposobem by jakoś działał było odłączenie modemu i ponowne podpięcie.RSSI miałem od 93 do 103dBm, na panelu WCDMA maks. 3 słupki,a DC+HSPA maks. 2 słupki. W Orange stwierdzili że mam sobie kupić antenę. Kupiłem więć antenę panelową 15dBi i rzeczywiście RSSI znacznie się poprawiło 63dBM, połączenie przestało zrywać, WCDM 5 słupków, DC+HSPA również 5, ale szybkośc pobierania wcale nie wzrosła, została na poziomie do 2,5MB, znacznie wzrosła szybkość wysyłania do 4 MB z 1MB. Na moje wielokrotne uwagi konsultanci z Orange twierdzili że z ich strony jest wszystko ok, i zaproponowali oddanie modemu do serwisu celem sprawdzenia, co zrobiłem. Przy zainstalowanym modemie ZTE636 w panelu sterwoania połącznie było pokazywanie jako komputer+modem, natomiast przy modemie Huawei E372 jako połączenie komórkowe szerokopasmowe, jak diagnozowałem to płączenie za pomocą Windowsa to pojawiał się komunikat '' urządzenie zainstalowano najprawdopodobniej prawidłowo lecz Serwer DNS nie odpowiada''. Czy ktoś miał z takim przypadkiem do czynienia... albo może coś poradzić ????
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei E372 - słaba prędkość
timur123 to co opisujesz (słabe pobieranie) może świadczyć o takich rzeczach jak:
- obciążenie sieci (chociaż wądpię skoro masz bardzo szybkie wysyłanie)
- zablokowane HSDPA 7.2 w modemie
- nodeB obsługujące tylko HSDPA 3.6 (co by było dziwne zważywszy na upload)
Dlatego masz możliwość sprawdzenia jak działa modem w innej lokalizacji, tak aby był zalogowany do innej stacji?
No i kwestia jak testujesz prędkości. Pobierz stąd jakiś plik (minimum 10MB) stąd http://noc.gts.pl/ i sprawdź jaki masz download.
- obciążenie sieci (chociaż wądpię skoro masz bardzo szybkie wysyłanie)
- zablokowane HSDPA 7.2 w modemie
- nodeB obsługujące tylko HSDPA 3.6 (co by było dziwne zważywszy na upload)
Dlatego masz możliwość sprawdzenia jak działa modem w innej lokalizacji, tak aby był zalogowany do innej stacji?
No i kwestia jak testujesz prędkości. Pobierz stąd jakiś plik (minimum 10MB) stąd http://noc.gts.pl/ i sprawdź jaki masz download.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Modem sprawdzałem w innej lokalizacji ale bez anteny i szybkości były przybliżone. Prędkości testuje na speedtest.tp, speedtest.net i speedometer.pl. Wczoraj oddałem modem do serwisu więc muszę poczekać aby pobrać plik o którym piszesz. Osobiście mam wrażenie takie jakby była jakaś blokada szybkości, bo dziwne że testując prędkość o 5 rano czy o 12 w południe nie mogę przekroczyć 2,6 MB. Mam teraz stary modem ZTE MF636 ale nie ma on możliwości podłączenia anteny. W tej chwili ściągnąłem plik o którym piszesz i szybkość pobierania ok 280 KB/s.(modem ZTE)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja bym próbował uaktualnić firmware modemu. Albo poszukać komendy ustawiającej kategorię HSDPA. Niestety nie znam takowej dla modemów Huawei. Ale może coś da się odszukać.timur123 pisze:Osobiście mam wrażenie takie jakby była jakaś blokada szybkości, bo dziwne że testując prędkość o 5 rano czy o 12 w południe nie mogę przekroczyć 2,6 MB.
Całkiem możliwe, że jest jakaś blokada albo po stronie operatora (Twój abonament nie ma jakiegoś ograniczenia prędkości?) albo modemu.timur123 pisze:W tej chwili ściągnąłem plik o którym piszesz i szybkość pobierania ok 280 KB/s.(modem ZTE)
Pozdrawiam YaHooo 

-
Próbowałem znaleźć jakiś firmawre ale niestety nie znam angielskiego
.Uaktualnienie na MP pokazuje że posiadam najnowszą wersję.Byłbym wdzieczny gdyby ktoś podał linka do nowego firmawre. Co do komendy ustanawiającej HSDPA to nie znam się na tym. Co do abonamentu to nie doszukałem się ograniczeń. Jeśli takie by były to pewnie dotyczyły by tylko DC+HSPA. Myslę że konsultanci zaraz by mi to wytknęli po tylu moich interwencjach na *800.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wieczorem postaram się poszukać.timur123 pisze:Byłbym wdzieczny gdyby ktoś podał linka do nowego firmawre.
Ok, poszukam co można zdziałać w tym temacie z Huawei.timur123 pisze:Co do komendy ustanawiającej HSDPA to nie znam się na tym.
W sumie racja. A możesz pożyczyć inną kartę SIM, najlepiej innego operatora, albo pożyczyć jakiś telefon z HSDPA bądź modem i na nim sprawdzić jak będzie działać?timur123 pisze:Jeśli takie by były to pewnie dotyczyły by tylko DC+HSPA. Myslę że konsultanci zaraz by mi to wytknęli po tylu moich interwencjach na *800.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Karta SIM innego operatora chyba nie wchodzi w rachubę bo modem ma simloca...tak myślę. Mam swoją drugą kartę SIM do telefonu SE Xperia Arc..Nie wiem czy ma HSDPA ale spróbuję..
[ Dodano: 2011-12-05, 07:21 ]
Podłączyłem swój telefon razem z kartą SIM tego telefonu (bez anteny zewnętrznej bo nie ma jak podłączyć a bez anteny sygnał mam bardzo słaby, świeci tylko jeden słupek na panelu) i prędkość pobierania 2,45 MB a wysyłania 2,9 MB. Z tego wynika że jak jest podłączony modem Huawei E372 z anteną to rośnie tylko upload do 4 MB, a prędkość pobierania jest prawie taka sama. Nie pozostało mi więc nic innego jak czekać aż przyślą mi ten modem z serwisu i wtedy zobaczę co dalej.
[ Dodano: 2011-12-05, 07:21 ]
Podłączyłem swój telefon razem z kartą SIM tego telefonu (bez anteny zewnętrznej bo nie ma jak podłączyć a bez anteny sygnał mam bardzo słaby, świeci tylko jeden słupek na panelu) i prędkość pobierania 2,45 MB a wysyłania 2,9 MB. Z tego wynika że jak jest podłączony modem Huawei E372 z anteną to rośnie tylko upload do 4 MB, a prędkość pobierania jest prawie taka sama. Nie pozostało mi więc nic innego jak czekać aż przyślą mi ten modem z serwisu i wtedy zobaczę co dalej.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jak dla mnie wygląda na blokadę albo na stacji z którą się łączysz, albo operatora.timur123 pisze:Z tego wynika że jak jest podłączony modem Huawei E372 z anteną to rośnie tylko upload do 4 MB, a prędkość pobierania jest prawie taka sama.
Pobierz sobie to oprogramowanie http://www.nerve.org.za/ i sprawdź jaki masz QoS. Być może zadziała z Twoim modemem.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Dziękuję za linka. Jak tylko odbiorę modem z serwisu to sprawdzę i dam znać.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za co.timur123 pisze:Dziękuję za linka.
Zatem czekamy co z tego wyjdzie.timur123 pisze:Jak tylko odbiorę modem z serwisu to sprawdzę i dam znać.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam wszystkich, czy ktoś używał klucza huawei E372 z Netgear Router? Chcę wybrać na E372 aktualizacja prędkości do mojego biura, ale nie wiem czy jest to zgodne, czy nie, dzięki za pomoc.
-
Witam, mam podobny problem więc jak wróci twój modem z serwisu to daj znać czy pomogli.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Taa pomogąStumpy pisze:jak wróci twój modem z serwisu to daj znać czy pomogli

-
Witam. W sobotę byłem w salonie Orange w Katowicach po modem. Okazało się że wymienili go na nowy. Zabrałem ze sobą laptop i kartę SIM. Pracownik podpiął modem do mojego kompa i przy słabym sygnale (2 kreski) szybkość pobierania wyniosła 6.8MB. Ucieszony przyjechałem do domu, uruchamiam kompa (modem podpięty do anteny) a tu kicha !!!!. To samo co przed wymianą. Szybkość pobierania od 1,5 do 2,55 MB a upload od 3,5 do 4,5 MB. Zadzwoniłem więc na *800 i mówię że dla mnie sytuacja jest jasna. Problem dotyczy stacji nadawczej !!. Facet coś zaczął się jąkać że to sprawdzą i dadzą znać. Dzisiaj w południe zadzwonili z informacją że ''analiza techniczna nie wykazała nieprawidłowości po stronie sieci''. Ręce mi opadły...............Zastanawiam się co robić, czy jest możliwość wypowiedzenia bez ponoszenia kosztów z mojej strony(już się wykosztowałem na zakup modemu i anteny zewnętrznej oraz z 20 telefonów do nich). Może ktoś podpowie co zrobić ???? Z góry dziękuje....
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sprawdź o 3 w nocy.
-
Udało mi się wstać o 3 i oto wyniki:
speedtest.pl pob. 2,47MB wys. 4,29MB
speedtest.tp.pl 2,48 3,95
speedometer.pl 2,64 4,12
noc.gts.pl plik 10MB - 280KB/s
speedtest.pl pob. 2,47MB wys. 4,29MB
speedtest.tp.pl 2,48 3,95
speedometer.pl 2,64 4,12
noc.gts.pl plik 10MB - 280KB/s
-
- Stały użytkownik forum
Reklamacje za reklamacją, tylko na piśmie. Testuj w różnych lokalizacjach, wszystko opisuj w reklamacji, żeby czarno na białym było widać że coś jest nie tak. Po trzeciej odpowiedzi wymijająco-odmownej składasz to wszystko do kupy i wysyłasz do uke, adresy znajdziesz. U mnie podziałało jak cholera - nic nie naprawili, nadal działa dziadosko ( sąsiad się nadal z tym buja ) ale umowę rozwiązałem bez kar.timur123 pisze:Może ktoś podpowie co zrobić ????
[ Dodano: 2011-12-13, 08:57 ]
timur123 pisze:Zabrałem ze sobą laptop i kartę SIM
A na laptopie jest tak samo jak na kompie?timur123 pisze:Ucieszony przyjechałem do domu, uruchamiam kompa
-
Dzięki za info. Na laptopie to samo. Zabieram się więc jutro do pisania reklamacji.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
timur123, najpierw przeczytaj uważnie regulamin świadczenia usług telekomunikacyjnych - tutaj przecież nie ma czego reklamować.
-
Jeżeli będziemy wszyscy tak postępowali że nie ma czego i po co ....to wszyscy operatorzy będą z Nami robili co chcą. Będziemy płacić za to czego nigdy nie dostaniemy. Czy Ty Patryk jeśli kupisz w sklepie 1kg kiełbasy i zapłacisz za 1kg a dostaniesz 10 dkg to weźmiesz i odejdziesz bez słowa?.... ale dzięki za słowa otuchy. Pozdrawiam.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
timur123, jaką masz prędkość gwarantowaną w umowie?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Małe szanse na wygraną, a co mają powiedzieć klienci Play którzy mają prędkość 1Mb a naprawdę wieczorami w gorszych miejscach 1/3 tego ? W ten sposób każdy by mógł rozwiązać umowę a tak nie jest. Twoje wyniki nie są takie złe, za dobre do reklamacjitimur123 pisze:ale dzięki za słowa otuchy. Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja mam transfery rzędu 500kbps na taryfie bez ograniczeń prędkości w Playu przy bardzo dobrym zasięgu. Ale co im zrobię, skoro prędkość zależy od warunków terenowych i innych głupot. Mogę się ewentualnie czepiać że się transmisja zawiesza, ale na prędkość haków nie mam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A czy Ty kupujesz internet 4mbps/10mbps czy ile tam masz? Nie, Ty kupujesz internet z prędkościami "do 4mbps/10mbps czy ile tam masz".timur123 pisze:jeśli kupisz w sklepie 1kg kiełbasy i zapłacisz za 1kg a dostaniesz 10 dkg to weźmiesz i odejdziesz bez słowa?
Przeczytaj dokładnie umowę, a zrozumiesz w czym siedzi szczegół. Nawet w umowie jest zapisane, że prędkość może zależeć od zasięgu, technologii w jakiej się znajdujesz, obciążenia sieci i kupy innych rzeczy.
Pozdrawiam YaHooo