Dlaczego predkosc spada i wzrasta ?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Internet
Stały użytkownik forum

Dlaczego predkosc spada i wzrasta ?

Post autor: Internet »

Witam , napotkalem sie na dziwna rzecz otóż gdy modem mam na biurku obok monitora predkosc neta jest ok. 150kb/s (półtoramega) a gdy postawie modem na wyzszej szafce zasieg tez jest 'czysty' a predkosc neta spada do 70kb/s a ping jest ten sam ok.85ms
Na logike biorac im modem jest wyzej i ma jest mniej przeszkod do poknania predkosc powinna byc wyzsza a u mnie jest na odwrot :cwaniak: dlaczego ?
Internet iplus cdma
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Dlaczego predkosc spada i wzrasta ?

Post autor: ryba825 »

Internet pisze:ok. 150kb/s (półtoramega)
Półtora megabita/s = 1,5 Mb/s, nie ~150 kb/s. :)
Internet pisze:Na logike biorac im modem jest wyzej i ma jest mniej przeszkod do poknania predkosc powinna byc wyzsza a u mnie jest na odwrot dlaczego ?
Na logikę biorąc, to fala radiowa dochodząc do miejsc, w których może mieć logicznie silniejszy sygnał, może mieć realnie słabszy sygnał, a także docierając do miejsc, w których logicznie sygnał może być słabszy, może być on realnie silniejszy. Wszystko zależy od ukształtowania terenu, położenia stacji bazowej, materiałów, z których wykonany jest budynek.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Dlaczego predkosc spada i wzrasta ?

Post autor: YaHooo »

ryba825 pisze:Wszystko zależy od ukształtowania terenu, położenia stacji bazowej, materiałów, z których wykonany jest budynek.
Jak również fala radiowa może się odbijać od przeszkód. I docierające taka fala bezpośrednia oraz odbita mogą degradować sygnał bardzo mocno. Wtedy jego jakość będzie kiepska, a co za tym idzie osiągi będą słabe.

Istnieje jeszcze inna przyczyna, być może na innej półce modem przełącza się na inny nodeB.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ