E169 + 3G-6200n - czy można zostawić włączony?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
punxhc
Użytkownik forum

E169 + 3G-6200n - czy można zostawić włączony?

Post autor: punxhc »

Witam,

Posiadam już od dłuższego czasu zestaw router (Edimax 3G-6200n) + modem 3G. Muszę przyznać że zestaw działa stabilnie i jestem zadowolony. Dotychczas używałem go z E160 i zwykłem wyłączać router (jest przełącznik na kablu odłączający po prostu zasilanie) razem z modemem na noc. Obecnie mam ten sam router i modem E169, ale teraz postanowiłem pozostawiać zestaw włączony 24h/dobę... Zauważyłem, że modem grzeje się dość mocno, ale tylko gdy jest aktywny transfer danych (tak samo było przy E160), zatem czy dla "żywotności" modemu i routera lepsze będzie wyłączanie na noc, czy można zostawiać cały czas włączony?
Firmowy wyłącznik zasilania w Edimaxie to zwykły przełącznik jak w lampce nocnej, zatem nie jest to chyba zbyt zdrowy sposób wyłączania/włączania dla elektroniki (to jak wyłączanie z kontaktu)... Z drugiej strony jeśli zostawię zestaw włączony na noc + np. ściąganie danych, to modem będzie się grzał przez długi czas - czy to może zaszkodzić? Jak jest z awaryjnością E169?

Z góry dzięki za pomoc!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: E169 + 3G-6200n - czy można zostawić włączony?

Post autor: key »

Najwyzsza zywotnosc osiagniesz, gdy schowasz modem do pudelka i zamkniesz to pudelko w sejfie.

Co do reszty twoich obaw: Modem pracuje wiec sie grzeje. Jesli temperatura nie jest tak wysoka, ze sprzetu nie mozna dotknac, to nie ma problemow. Mozesz spokojnie zostawiac sprzet na noc.
Nie pomagam na PW.
punxhc
Użytkownik forum

Post autor: punxhc »

Sarkazm niepotrzebny, ale doceniam twórczość ;)
Po prostu przypuszczam że modemy 3G nie są projektowane do ciągłego działania przez kilka(dziesiąt) dni... Ale może się mylę.
Jeśli ktoś ma doświadczenia w tej kwestii to chętnie bym się czegoś więcej dowiedział. Pewnie część z forumowiczów używa w ten sposób modemu i routera.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

punxhc pisze:Pewnie część z forumowiczów używa w ten sposób modemu i routera.
Od początku lipca tego roku non stop w uzyciu. Chyba, że prądu nie ma to wtedy ma odpoczynek. Zero usterek.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

punxhc pisze: Po prostu przypuszczam że modemy 3G nie są projektowane do ciągłego działania przez kilka(dziesiąt) dni... Ale może się mylę.
Ale powiedz mi w jaki sposób półprzewodnik może się zużyć ;) Ze starości równie dobrze też może paść. Więc jak sobie będzie spokojnie leżeć przez 5 lat nie podłączany do prądu to może po włączeniu też nie działać.

A jako ciekawostkę można powiedzieć, że dla półprzewodników (z tego co wiem) to bardziej szkodzą zmiany temperatury oraz stany nieustalone zasilania powstające podczas włączenia zasilania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

punxhc pisze:Po prostu przypuszczam że modemy 3G nie są projektowane do ciągłego działania przez kilka(dziesiąt) dni.
Na podstawie jakich doswiadczen wyciagasz tak daleko idace wnioski?
Ale powiedz mi w jaki sposób półprzewodnik może się zużyć
Degradacja (czyli praca powyzej zdefiniowanej temperatury), ESD, zniszczenia struktur poprzez zbyt wysokie napiecie, ewentualnie bledy produkcyjne nie wylapane na EOL. To ostatnie ma rzad wielkosci 5 ppm. W wiekszosci przypadkow pierwsze padaja elektrolity.
YaHooo pisze:bardziej szkodzą zmiany temperatury oraz stany nieustalone zasilania powstające podczas włączenia zasilania.
Pierwsze: NOPE.

Drugie: temu sie zapobiega w trakcie projektowania. Zreszta wszystkie notki aplikacyjne zawieraja tzw. design roules ktore narzucaja sekwencje power-up, jesli jest krytyczna.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Degradacja (czyli praca powyzej zdefiniowanej temperatury),
Tak to prawda, ale modem chyba ma zabezpieczenie przed przegrzewaniem się?
key pisze:ESD
Tu jak użytkownik nie będzie pchać łap, to powinno być ok moim zdaniem.
key pisze:zniszczenia struktur poprzez zbyt wysokie napiecie, ewentualnie bledy produkcyjne nie wylapane na EOL.
Ale to już jak zasilacz poda za wysokie napięcie to moim zdaniem nie można podciągać pod uwalenie się tranzystora ze starości.
key pisze:W wiekszosci przypadkow pierwsze padaja elektrolity.
Tylko ja piszę o półprzewodnikach. Fakt elektrolity mogą paść. Nie wspomniałem o tym.
key pisze: Pierwsze: NOPE.
Ok, może tu nie mam racji. Ale wydaje mi się, że tak kiedyś czytałem w książkach. Ale nie będę się upierał.
key pisze:Drugie: temu sie zapobiega w trakcie projektowania. Zreszta wszystkie notki aplikacyjne zawieraja tzw. design roules ktore narzucaja sekwencje power-up, jesli jest krytyczna.
W sumie racja.

Czyli twierdzisz, że włączanie i wyłączanie nie jest niekorzystne dla układów? O ile zachowa się wszelkie normy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Tak to prawda, ale modem chyba ma zabezpieczenie przed przegrzewaniem się?
Rozmawiamy o temperaturach > 150°C. W tym wypadku masz pierwsze deformacje plastikow.
YaHooo pisze:Tu jak użytkownik nie będzie pchać łap, to powinno być ok moim zdaniem.
Wszystko co jest dostepne (czyli antena i port USB) sa zabezpieczone.
YaHooo pisze:Ale to już jak zasilacz poda za wysokie napięcie
Dobry inzynier zabezpiecza przed takimi przypadkami. N.p. aktualna elektronika samochodowa przezywa bez problemu zasilanie z 26V i krotkotrwale podanie <42V.
YaHooo pisze:Ale wydaje mi się, że tak kiedyś czytałem w książkach.
Ksiazni niekoniecznie sa aktualne. My testujemy nasze produkty szokami temperatury -40°C->85°C, przejscie w ciagu 15 sec.
YaHooo pisze:Czyli twierdzisz, że włączanie i wyłączanie nie jest niekorzystne dla układów?
O ile projektowal inzynier a nie pseudo to nie ma problemow.
Ostatnio zmieniony 2011-12-04, 15:53 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze: Rozmawiamy o temperaturach > 150°C. W tym wypadku masz pierwsze deformacje plastikow.
Aha ok.
key pisze: Wszystko co jest dostepne (czyli antena i port USB) sa zabezpieczone.
Tak to racja.
key pisze:Dobry inzynier zabezpiecza przed takimi przypadkami. N.p. aktualna elektronika samochodowa przezywa bez problemu zasilanie z 26V i krotkotrwale podanie <42V.
No to o tym nie wiedziałem. Ale też czytałem, że należy się zabezpieczać przed podaniem za dużych napięć, tak samo jak o odwrotnej biegunowości.
key pisze:Ksiazni niekoniecznie sa aktualne.
No przyznam się, że to było jakieś 10 lat temu... Więc pewnie sporo się zmieniło od tamtego czasu.
key pisze: O ile projektowal inzynier a nie pseudo to nie ma problemow.
Rozumiem.

OT mode ON
Czyli podsumowując muszę uaktualnić swoją wiedzę ;)
To może lepiej wrócę jednak do programowania :hyhy:
OT mode OFF
ODPOWIEDZ