Router ADSL, AP, Wifi w dużym domku - jak rozwiązać problem

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

skanbopa
Początkujący użytkownik forum

Re: Router ADSL, AP, Wifi w dużym domku - jak rozwiązać problem

Post autor: skanbopa »

Witam,
znalazłem się w nowej sytuacji, dzisiaj miałem telefon z TP, czy chcę przejść na DSL-:). Czy to kładzie całe moje poszukiwania routerów? Oni dają router swój. Jednak sieć wifi dalej tworzę sam. Czy da się na bazie takiego routera z TPsy zrobić dalej co chciałem? Nie podjąłem decyzji, bo nie wiem co zyskuję, a co tracę przy zmianie z neostardy na DSL. Teraz mam 10Mb, a jak będzie z DSLem? Czy może ktoś mi różnice wyjaśnić? O co chodzi z tym adresem MAC?
Pozdrawiam!
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

ZYCW oni dają swój router i nie da się (przynajmniej oficjalnie) uzyskać od nich danych potrzebnych do połączenia (login i hasło). U Ciebie zmienia to tyle,że nie musisz kupować Asusa DSL czy też tego Netgeara,a tylko same AP'ki ( np. RT-N12). Odpada CI jeden wydatek,chociaż nie wiem czy to ustrojstwo od nich ma wi-fi czy nie,ale chyba nie.

Zyskujesz lepsze wsparcie techniczne,stały adres IP czy możliwość dokupienia wyższego uploadu
Tracisz swobodę w doborze/konfiguracji sprzętu ,stały adres IP pozbawia Cię też darmowego pobierania np z rapidshare bez czekania miedzy kolejnymi plikami (w neo się po prostu rozłączasz i dostajesz nowe IP)

No i może by tak,że Panowie z TP stwierdzą,że mimo iż chodzi Ci np neo 10 Mb/s, to DSLa możesz mieć max 4 Mb/s, bo oni nie ręczą, że 8Mb/s będzie chodziło stabilnie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bdkacz pisze:a tylko same AP'ki
Też nie do końca.
W DSLu od TPSA dostajesz pulę kilku adresów na połączeniówce. Co z nimi zrobisz - twoja sprawa.
bdkacz pisze: np. RT-N12
To jest router nie AP.
bdkacz pisze:Tracisz swobodę w doborze/konfiguracji sprzętu
Nie prawda. Możesz wziąć sam modem z przeroutowaną swoją klasą. Możesz podłączyć co chcesz, a wśród routerów bez modemu jest znacznie lepszy wybór.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

RT-N12 ma 3 tryby pracy :

- router
- AP
- repeater

wybierane przełącznikiem z tyłu obudowy - sprawdź zanim napiszesz:)

Ale jak mu padnie to cudo od TP to musi i tak dzwonić po ziomków z TP,bo od sąsiada z neo modemu nie pożyczy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

bdkacz pisze:wybierane przełącznikiem z tyłu obudowy - sprawdź zanim napiszesz:)
Masz rację. Choć określenie go AP też jest mylące.
bdkacz pisze:Ale jak mu padnie to cudo od TP to musi i tak dzwonić po ziomków z TP,bo od sąsiada z neo modemu nie pożyczy.
Naciągane :P
skanbopa
Początkujący użytkownik forum

Post autor: skanbopa »

Witam,
widzę, że nie opłaca się zamiana na dls, neostrada, co by nie mówić działa bez zastrzeżeń non stop. Prędkość niższa w dsl nie interesuje mnie. Pozostaję przy tym co mam. Wymienię router i spróbuję na Asusie. Ciekawe czy na SpeedTeście ten router też będzie wolniejszy jak LB? W pierwszych postach podałem odczyty, chociaż nie wiem czy są zgodne z rzeczywistością-:) Jednak to było porównanie z Netgearem.
Mam jeszcze jedno pytanie, pewnie już ostatnie, bo przynudzam już trochę-:) Mam z LB kabel na strych do switcha, a z niego dopiero kable do pokoi. Teraz nie wiem czy na tych kablach mogę stawiać te AP? Czy bezpośrednio powinienem z routera??? Czy stracę na prędkości itp?
Tak mi przy budowie położyli kable, a nikt nie podpowiedział, że trzeba kilka kabli bo są różne routery i mają więcej portów. Jednak zamiar był taki, że w nie wiedziałem, gdzie router będzie stał docelowo i wówczas tylko problem byłby z prowadzeniem jednego kabelka do switcha, a stąd już jest na stałe instalacja położona.
Pozdrawiam wytrwałych i dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

skanbopa pisze:widzę, że nie opłaca się zamiana na dls, neostrada, co by nie mówić działa bez zastrzeżeń non stop. Prędkość niższa w dsl nie interesuje mnie. Pozostaję przy tym co mam.
Zmiana Neo -> DSL jest raczej sensowna tylko w trzech sytuacjach:
- chcesz to łącze rozdzielić dalej
- potrzebujesz stałego adresu IP z poprawnym revDNSem
- potrzebujesz (i masz możliwości) na większy upload
skanbopa pisze: Teraz nie wiem czy na tych kablach mogę stawiać te AP?
Możesz.
skanbopa pisze:zy bezpośrednio powinienem z routera?
Nie musi.
skanbopa pisze:Czy stracę na prędkości itp?
Nie.
ODPOWIEDZ