UMTS900 a UMTS2100, różnice oraz podstawowe informacje.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
barteknowacki
Użytkownik forum

UMTS900 a UMTS2100, różnice oraz podstawowe informacje.

Post autor: barteknowacki »

Witam,

jak się okazuje, od kilku dni tam gdzie Plus miał zasięg 2G, działa teraz zasięg 3G. Zainteresowałem się tym i mam kilka pytań. Jak się dowiedziałem, działa to na cz. 900Mhz, gdzie dawniej wykorzystywano to tylko do GSM. Oprócz tego, współistnieje również UMTS na cz. 2100Mhz.

Pytanie, czym się różnią te dwie technologie, tj. to że 900 ma większy zasięg to wiem, ale czy są jakieś daleko idące skutki typu ze 2100 wyciąga większy transfer, mniejsze opóźnienia itp. ?

Dalej, puszczenie UMTS900 spowodowało u mnie na teście wzrost prędkości z dawnych 0,08 Mbps na 2,4 Mbps. Patrząc dalej, zauważyłem że dzięki tym działaniom, znalazłem się w zasięgu HSPA+ w ofercie CyfrowegoPolsatu, co umożliwia mi zakup internetu 28,8Mbps (mimo) . Jednak, przecież pod nadajniki nie położone zostały nowe światłowody zapewniające większy transfer.

Pytanie, czy byłby jakikolwiek cień szansy żeby na takim HSPA+ gdzie kiedyś było EDGE, osiągnąć choć połowę teoretycznej prędkości sieci (28,8) ? Nie chodzi tylko o moją lokalizację, mówię globalnie, czy nadajniki mają taki zapas prędkości żeby się dało ?

I pytanie końcowe, dlaczego dopiero teraz taka opcja stała się dostępna ? Czy "ulepszenie" cz. 900Mhz , wykorzystując ją do HSPA+ wiąże się z jakimiś super kosztami bądź problemami technicznymi ? Idąc tym tokiem, czy wówczas byłaby możliwość na szeroko zachodzącej cz. 900Mhz puścić LTE aby większa część populacji była w zasięgu ;) ? (mając teoretycznie duży zapas transferu "do nadajnika" )

Pozdrawiam :)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: UMTS900 a UMTS2100, różnice oraz podstawowe informacje.

Post autor: Maciek764 »

Jak się dowiedziałem, działa to na cz. 900Mhz, gdzie dawniej wykorzystywano to tylko do GSM.
Częstotliwości z UMTS900 należą do Aero2, nie do Polkomtela. Ale za sprawą wspólnego właściciela są teraz włączone pod ofertę i zasięg Plusa.
Pytanie, czym się różnią te dwie technologie, tj. to że 900 ma większy zasięg to wiem, ale czy są jakieś daleko idące skutki typu ze 2100 wyciąga większy transfer, mniejsze opóźnienia itp. ?
Zasięg podobny jak GSM900, transfer może być różny - raz większe prędkości wyciągniesz na 2100MHz, raz na 900MHz. Jednak przewiduje się, że na 900MHz internet będzie działał wolniej, z powodu większego pokrycia = większej liczby klientów na jednej stacji.
Pytanie, czy byłby jakikolwiek cień szansy żeby na takim HSPA+ gdzie kiedyś było EDGE, osiągnąć choć połowę teoretycznej prędkości sieci (28,8) ? Nie chodzi tylko o moją lokalizację, mówię globalnie, czy nadajniki mają taki zapas prędkości żeby się dało ?
Szanse są. Wielokrotnie widziałem Speedtesty z Cyfrowego Polsatu z prędkościami rzędu 10-15Mbps.
I pytanie końcowe, dlaczego dopiero teraz taka opcja stała się dostępna ? Czy "ulepszenie" cz. 900Mhz , wykorzystując ją do HSPA+ wiąże się z jakimiś super kosztami bądź problemami technicznymi ? Idąc tym tokiem, czy wówczas byłaby możliwość na szeroko zachodzącej cz. 900Mhz puścić LTE aby większa część populacji była w zasięgu ;) ? (mając teoretycznie duży zapas transferu "do nadajnika" )
Bo Solorz-Żak przejął Polkomtel, więc stał się właścicielem i teraz może robić z częstotliwościami co chce - a co zrobił to dołączył całe Aero2 na 900MHz (i Mobyland LTE 1800MHz) do sieci Plusa. LTE nie będzie budowane na 900MHz. Za kilka lat pewnie powstanie na 800MHz.
barteknowacki
Użytkownik forum

Aha, dziękuje za rozjaśnienie mi tych rzeczy.

Więc uzasadnionym będzie, jak wezmę na 7 próbnych dni ten internet z CP, zobaczę jak to działa, do BTS mam niecałe 2 km, powinno się udać. ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Więc uzasadnionym będzie, jak wezmę na 7 próbnych dni ten internet z CP, zobaczę jak to działa, do BTS mam niecałe 2 km, powinno się udać. ;)
Nie musisz brać z CP, możesz wziąć z Plusa ;)
Piotrex44
Stały użytkownik forum

Post autor: Piotrex44 »

Co do różnic między 900 a 2100 w godzinach szczytowych to sprawdzałem kilka razy i u mnie w Play na 2100 download jest prawie 2krotnie wyższy w porównaniu do 900 mimo że zasięg o 12dBm jest gorszy na 2100.
barteknowacki
Użytkownik forum

No ja nie mam warunków takiego sprawdzenia, maszt z 900 stoi <2km , z 2100 ok 14km , raczej nie złapię. ;)

Plus z tego co czytałem, nie ma HSPA+ MIMO, zawsze to nieco więcej szansy na szybszy transfer ;)
ODPOWIEDZ