windows 7 64bit, internet z orange, modem z play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
windows 7 64bit, internet z orange, modem z play
Witam. tak więc mój stary wysłużony modem icon 225 się rozwalił, za 2miesiące będę nową umowę brał gdzie dostanę nowego modema, więc teraz coś musiałem zrobić.
no i kumpel miał nieużywanego huaweii e156g z playa. więc dałem do zdjęcia simlocka, powiedzieli mi że działa, że testowali.
no właśnie... nie potrafię tego uruchomić.
zainstalowałem oprogramowanie playa to tylko wyskakuje ciągle błąd 628 o zakończeniu połączenia blablabla...
zainstalowałem sterowniki firmowe i programem "mobile partner" odpaliłem to i ten sam błąd wyskakuje.
nie jestem w tych sprawach zbyt zaawansowany, więc nie mam pojęcia czy i jak ten modem da się uruchomić.
byłbym wdzięczny za jakieś skuteczne rady, żeby wreszcie podłączyć się przez ten modem.
też śmieszne, że mój trzyletni icon łączył mnie bez problemu, a ten nowszy modem nie...
no i kumpel miał nieużywanego huaweii e156g z playa. więc dałem do zdjęcia simlocka, powiedzieli mi że działa, że testowali.
no właśnie... nie potrafię tego uruchomić.
zainstalowałem oprogramowanie playa to tylko wyskakuje ciągle błąd 628 o zakończeniu połączenia blablabla...
zainstalowałem sterowniki firmowe i programem "mobile partner" odpaliłem to i ten sam błąd wyskakuje.
nie jestem w tych sprawach zbyt zaawansowany, więc nie mam pojęcia czy i jak ten modem da się uruchomić.
byłbym wdzięczny za jakieś skuteczne rady, żeby wreszcie podłączyć się przez ten modem.
też śmieszne, że mój trzyletni icon łączył mnie bez problemu, a ten nowszy modem nie...
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: windows 7 64bit, internet z orange, modem z play
Potrzebujesz najnowsze sterowniki Huawei, znajdziesz je na forum a do tego sprawdź program <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie pomagam na PW!
-
wszedłem w faq konfiguracji i ustawiałem ustawiałem. i pierwsze pytanko:
bo w wyborze modemu nie ma mojego, mam listę taką
http://imageshack.us/photo/my-images/86 ... racja.png/
wybrałem ten 160 i później próbuję się połączyć i wyskakuje mi takie coś:
http://imageshack.us/photo/my-images/86 ... nfig2.png/
co mam zrobić bo nic mi ten skrót nie mówi.
bo w wyborze modemu nie ma mojego, mam listę taką
http://imageshack.us/photo/my-images/86 ... racja.png/
wybrałem ten 160 i później próbuję się połączyć i wyskakuje mi takie coś:
http://imageshack.us/photo/my-images/86 ... nfig2.png/
co mam zrobić bo nic mi ten skrót nie mówi.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przecież ty maszMagik11 pisze:wybrałem ten 160
.Magik11 pisze: e156g
Coś źle robisz bo jeśli nie ma simlocka i kodu PIN (jest wyłączony) to poprawnym zainstalowaniu i uruchomieniu TNI należy najlepiej edytować istniejące połączenie dla Orange.
-
przecież wstawiłem screen shota że nie mam w ogóle wyboru opcji swojego modemu.Przecież ty masz
że coś robię źle to się domyślam. zrobiłem dokładnie wszystko wg opisów z faq.
edytowałem przecież istniejące połączenie dla orange...
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy najpierw instalowałeś ręcznie sterowniki 4.22.19.00?Magik11 pisze:wszedłem w faq konfiguracji
Nie pomagam na PW!
-
czy akurat 4.22.19.00 ściągnąłem to nie wiem.
ściągałem różne sterowniki z tego forum. jak wpisuję w googla ten nr sterowników nie wyskakuje mi nic konkretnego do ściągnięcia. więc jeśli można prosić o linka do tych sterowników to byłbym wdzięczny. szukałem na forum i ściągnąłem jakieś sterowniki pt:
-huawei_drivers_Win_3.17.00.00
-firmware E156G Update_11.608.08.81.00.B409
-huawei_dashboard_E156_E156g_E160_E160g_E169_E169g_UTPS15.001.05.00.03_MAC15.-001.06.00.03
-UTPS11.030.01.04.03.B409
-UTPS11.302.09.04.134_MAC11.303.06.05.134
-Windows_Driver_for_3_09_00_00
czy to któryś z tych?
ściągałem różne sterowniki z tego forum. jak wpisuję w googla ten nr sterowników nie wyskakuje mi nic konkretnego do ściągnięcia. więc jeśli można prosić o linka do tych sterowników to byłbym wdzięczny. szukałem na forum i ściągnąłem jakieś sterowniki pt:
-huawei_drivers_Win_3.17.00.00
-firmware E156G Update_11.608.08.81.00.B409
-huawei_dashboard_E156_E156g_E160_E160g_E169_E169g_UTPS15.001.05.00.03_MAC15.-001.06.00.03
-UTPS11.030.01.04.03.B409
-UTPS11.302.09.04.134_MAC11.303.06.05.134
-Windows_Driver_for_3_09_00_00
czy to któryś z tych?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, link poniżej.Magik11 pisze:czy to któryś z tych?
http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=607
Nie pomagam na PW!
-
po zainstalwaniu tego sterownika przestal mi modem na niebiesko mrugac a zaczal na zielono.
próba połączenia zakończona takim oto komunikatem:
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... nfig3.png/
no i dalej w tym programiku netinfo w wyborze modelu nie ma mojego modemu.
w mendżerze urządzeń modem znajduje.
widzę ktoś podbił temat o tym samym modemie, zrobiłem tak jak tam opisane i żadnej zmiany.
już mnie to zaczyna tak wku**** że jeszcze dzień lub dwa i pójdę do t-mobila i podpiszę umowę na nowy internet, bo orange mi wygasa za 3miesiące i trudno, będę płacił za dwa ale chociaż jakiś mi zadziała.
czemu to nie chce działać?
próba połączenia zakończona takim oto komunikatem:
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... nfig3.png/
no i dalej w tym programiku netinfo w wyborze modelu nie ma mojego modemu.
w mendżerze urządzeń modem znajduje.
widzę ktoś podbił temat o tym samym modemie, zrobiłem tak jak tam opisane i żadnej zmiany.
już mnie to zaczyna tak wku**** że jeszcze dzień lub dwa i pójdę do t-mobila i podpiszę umowę na nowy internet, bo orange mi wygasa za 3miesiące i trudno, będę płacił za dwa ale chociaż jakiś mi zadziała.
czemu to nie chce działać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zadam dodatkowe pytanie:
Windows oryginalny z wszelkimi aktualizacjami?
W katalogu z TNI pozostaw tylko plik .exe, resztę wykasuj.
Windows oryginalny z wszelkimi aktualizacjami?
Skoro nie zna modemu to jak ma się prawidłowo połączyć.Magik11 pisze:próba połączenia zakończona takim oto komunikatem:
Jak się nazywa, który COM zajmuje?Magik11 pisze:w mendżerze urządzeń modem znajduje.
W katalogu z TNI pozostaw tylko plik .exe, resztę wykasuj.
Nie pomagam na PW!
-
tak windows oryginalny.
no i nie wierze. zrestartowalem kompa i nie wykrywa teraz modemu... miga zielone swiatelko, ale modemu w menadzerze nie mam
wtf?
no i nie wierze. zrestartowalem kompa i nie wykrywa teraz modemu... miga zielone swiatelko, ale modemu w menadzerze nie mam

wtf?
- wojteks
- *** Administrator ***
Uszkodzony modem albo jego wtyk USB. Musisz sprawdzić na innym komputerze to podejrzenie.Magik11 pisze:zrestartowalem kompa i nie wykrywa teraz modemu
Nie pomagam na PW!
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podłącz modem do winXP zainstaluj na modemie dashboard , w win7 wywal wszystkie sterowniki i programy od modemu.
Podłącz modem z nowym MP do kompa z win7x64 zainstaluj i uruchom MP wybierz profil dla orange powinno zadziałać bez problemu.
Podłącz modem z nowym MP do kompa z win7x64 zainstaluj i uruchom MP wybierz profil dla orange powinno zadziałać bez problemu.
-
w innym kompie - vista, to mi to wykrywa tylko jako dysk usb...
inne pytanie bo moze latwiej bedzie to naprawic. dlaczego przy laczeniu przez mojego icona 225 nagle pojawil sie taki komunikat:
http://imageshack.us/photo/my-images/81 ... nfig4.png/
jutro wezme od kumpla jakis inny modem prosto od orange'a moze to zadziala, bo od tego huaweia to juz rzygam
inne pytanie bo moze latwiej bedzie to naprawic. dlaczego przy laczeniu przez mojego icona 225 nagle pojawil sie taki komunikat:
http://imageshack.us/photo/my-images/81 ... nfig4.png/
jutro wezme od kumpla jakis inny modem prosto od orange'a moze to zadziala, bo od tego huaweia to juz rzygam

- wojteks
- *** Administrator ***
Prawidłowo, zainstaluj sterowniki 4.22.19.00 przez DriverSetup a jeżeli są tam jakieś sterowniki do Huawei to najpierw DriverUninstallMagik11 pisze:w innym kompie - vista, to mi to wykrywa tylko jako dysk usb.
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
za to kolego dostajesz punkcik: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1321 Punkt 7/cMagik11 pisze: wku****
-
po prostu wymiękam.
wziąłem od drugiego kumpla modem od orange'a huawei e1752. bo w zeszłym grudniu go używałem i chodził bez problemu przez aplikację orange. a teraz w ogóle nie wykrywa mi tej aplikacji
jakaś masakra normalnie... wykrywa mi w menadżerze urządzeń modem, ale dioda świeci się na zielono. zainstalowałem sterowniki 4.22 do niego.
dlaczego tak się dzieje?? bo teraz się boję, że wezmę nowy modem a on też nie będzie w stanie połączyć się z moim "kochanym" komputerem
wziąłem od drugiego kumpla modem od orange'a huawei e1752. bo w zeszłym grudniu go używałem i chodził bez problemu przez aplikację orange. a teraz w ogóle nie wykrywa mi tej aplikacji

jakaś masakra normalnie... wykrywa mi w menadżerze urządzeń modem, ale dioda świeci się na zielono. zainstalowałem sterowniki 4.22 do niego.
dlaczego tak się dzieje?? bo teraz się boję, że wezmę nowy modem a on też nie będzie w stanie połączyć się z moim "kochanym" komputerem

-
no nie wierzę xD
Wziąłem informatyka, który po 2h stwierdził, że to coś z systemem i trzeba reinstalować system. zrobiłem to i nic.
trzy modemy, reinstalka, informatyk i nic. a byłem w salonie orange'a zapytać czy mi blokady nie założyli i powiedzieli że nie.
dziś dzwonię na infolinię i dowiaduję się, że MAM ZAŁOŻONĄ BLOKADĘ. i miałem ją wtedy gdy poszedłem do salonu, gdzie mnie wprowadzili w błąd! ;D
więc idę do salonu płacę zaległość 16zł(a koszt informatyka, zdjęcia simlocka, wykupywania internetu na bzeeku ~90zł) i mówię, żeby mi odblokowała internet pani, a ona do mnie:
"Ale w systemie nie mam informacji, że na pańskim koncie jest blokada"...
po prostu bez komentarza, co oni za system mają, że u jednych mam blokadę, a w salonie mi mówią że internet bez problemu chodzi ;D
internet na iconie działa już normalnie, temat do zamknięcia. dzięki za chęć udzielenia pomocy
Wziąłem informatyka, który po 2h stwierdził, że to coś z systemem i trzeba reinstalować system. zrobiłem to i nic.
trzy modemy, reinstalka, informatyk i nic. a byłem w salonie orange'a zapytać czy mi blokady nie założyli i powiedzieli że nie.
dziś dzwonię na infolinię i dowiaduję się, że MAM ZAŁOŻONĄ BLOKADĘ. i miałem ją wtedy gdy poszedłem do salonu, gdzie mnie wprowadzili w błąd! ;D
więc idę do salonu płacę zaległość 16zł(a koszt informatyka, zdjęcia simlocka, wykupywania internetu na bzeeku ~90zł) i mówię, żeby mi odblokowała internet pani, a ona do mnie:
"Ale w systemie nie mam informacji, że na pańskim koncie jest blokada"...
po prostu bez komentarza, co oni za system mają, że u jednych mam blokadę, a w salonie mi mówią że internet bez problemu chodzi ;D
internet na iconie działa już normalnie, temat do zamknięcia. dzięki za chęć udzielenia pomocy

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jednak na nasyzm forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.temat do zamknięcia.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)