Modem USB + pakiet internetowy.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sagan
Stały użytkownik forum

Modem USB + pakiet internetowy.

Post autor: Sagan »

Witam!

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem netbooka Acer D257, niestety posiadam wersję bez wbudowanego modemu GSM. Czasami jestem w sytuacji, w której chętnie skorzystałbym z internetu np. sprawdzenie konta, poczytanie aktualnych wiadomości, a w pobliżu nie ma żadnego hot-spota. Tutaj zbawienny okazałby się wbudowany modem, którego mi niestety brak. W związku z tym robię już kolejny podchód do modemu na USB tylko kompletnie nie wiem jakie są kryteria wyboru. Teoretycznie można kupić modem na allegro (tylko jaki?!) i dokupić do niego kartę z 36.6 z pakietem 500MB za 15 zł, bo tam po przekroczeniu tych 500MB spada jedynie prędkość, a kasy nie nalicza. Ale z drugiej strony mogłbym skorzystać z oferty Play Online na 18 miesięcy, za 49 zł kupić modem Huawei E173U-2 (może być?) albo na 24 miesiące za 1 zł z abonamentem za 15 zł dostałbym 500MB transferu - tylko co dzieje się w play po przekroczeniu tego transferu?

Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z oferty jakieś operatora niż kupowanie modemu na allegro i do tego jakiejś karty. Jeżeli znacie jakieś ciekawe oferty proszę o pomoc bo trochę nie odnajduję się w tym temacie. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem USB + pakiet internetowy.

Post autor: wojteks »

Sagan pisze:Wydaje mi się,
Ja bym kupił modem na rynku (powiedzmy Huawei e173-u2 w salonie Play z 1GB transferu Play Online na Kartę za 139zł). Jeżeli Play by się nie sprawdził to można kupić SIM Orange na kartę z 6GB transferu ważną 1 rok (czasami 2 lata) za jakieś 40zł na allegro.
Przy tak małych wymaganiach co do ilości danych nie warto wiązać się abonamentem.
Nie pomagam na PW!
Sagan
Stały użytkownik forum

Właśnie doczytałem w Regulaminie Play Online, że trzeba jeszcze zakupić pakiet na 1000SMS za 58 zł... Trochę to dziwne. Poczytam o rozwiązaniach na kartę.

[ Dodano: 2011-12-11, 13:33 ]
Zgodnie z tą tabelką: http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html po zasileniu za 20zł otrzymuję 1GB ale muszę go wykorzystać w ciągu 14 dni, tak?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Można prościej - kupić mini bluetooth'a na USB (wystaje tylko 4 mm z portu) i skorzystać z telefonu abonamentowego wykupując pakiet na transfer danych. Koszt "bluta" to 25-40 zł. Skonfigurować połączenie telefonu (nawet starsze telefony posiadają "bluta" oraz EDGE) z laptopem i gotowe. Do przeglądania stron i łączenia z bankiem nie potrzeba wielkich prędkości. Jeżeli ktoś ma lepszy telefon to też nie problem. Jest to najtańsze i wygodne rozwiązanie :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Sagan pisze:za 20zł otrzymuję 1GB ale muszę go wykorzystać w ciągu 14 dni, tak?
Tak, za 50zł dostajesz 4GB na 60 dni.
Nie pomagam na PW!
Sagan
Stały użytkownik forum

mar_kow pisze:Można prościej - kupić mini bluetooth'a na USB (wystaje tylko 4 mm z portu) i skorzystać z telefonu abonamentowego wykupując pakiet na transfer danych. Koszt "bluta" to 25-40 zł. Skonfigurować połączenie telefonu (nawet starsze telefony posiadają "bluta" oraz EDGE) z laptopem i gotowe. Do przeglądania stron i łączenia z bankiem nie potrzeba wielkich prędkości. Jeżeli ktoś ma lepszy telefon to też nie problem. Jest to najtańsze i wygodne rozwiązanie

Hm to tez jest jakieś rozwiązanie. Niestety w moim pakiecie Delfin 2 w Orange koszty wyglądają podobnie jak przy zakupie modemu. Telefon niby by się nadawał (GT540), bluetooth mam ale z drugiej strony korzystanie z niego jako z modemu zużywa baterię, która i tak wytrzymuje w nim bardzo krótko. Nie jestem też pewien, jak często korzystałbym z internetu mobilnego, a przy abonamencie musiałym płacić co miesiąc. Oferta play na kartę wydaje się korzystna bo zasilam nie rzadziej niż raz na 3 miesiące ale tylko wtedy gdy potrzebuję. Przy dość dobrych cenach zasileń mam dużo więcej internetu (4GB za 50zł) niż przy jakimkolwiek abonamencie (play i orange do Delfina 2 mają podobne ceny).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Sagan pisze:Oferta play na kartę wydaje się korzystna bo zasilam nie rzadziej niż raz na 3 miesiące ale tylko wtedy gdy potrzebuję
Taniej wyjdzie Orange na Kartę i SIM z allegro ważny rok albo dwa.
Nie pomagam na PW!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Kosz bluta to ile? Ja za 3zł kupiłem na Allegro.

Moim zdaniem co do modemu masz dwa wyjścia sensowne:
- albo kupić E173U-2 z Playa za 129zł bez kombinowania nowy, z gwarncją
- polować na Allegro, można kupić bardzo tanio modem USB za około 50-80zł typu Huawei E1550 czy E1750 czy pochodne)

A co do samego operatora to proponowałbym kupić Orange Free na kartę, jeszcze nigdy na Allegro nie były takie tanie - ~30zł za 6GB i ważność 24 miesiące. Lepszej oferty na sporadyczne korzystanie nie ma.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Maciek764,
Lepszej oferty na sporadyczne korzystanie nie ma.
To najtańsza w tej chwili oferta i modem do tego możemy kupić nawet za 50zł-prawie Aero2-free do którego sprzęt musi spełniać określone wymogi ;)
jareq
Sagan
Stały użytkownik forum

jarek999 pisze:modem do tego możemy kupić nawet za 50zł-prawie Aero2-free do którego sprzęt musi spełniać określone wymogi
O co chodzi z tym darmowym internetem Aero2? Trochę tematów o tym widziałem ale w żadnym nie zrozumiałem o co chodzi.

[ Dodano: 2011-12-11, 19:07 ]
Czyli rozumiem kupuję` sobie np taką kartę: http://allegro.pl/internet-orange-free- ... 54508.html ale jak wykorzystam te 12GB to wtedy można wykupić jeszcze pakiet czy jak to jest? Jaki modem można do tego kupić? Czy modemy play, plus mają simlocki?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Sagan pisze: Trochę tematów o tym widziałem ale w żadnym nie zrozumiałem o co chodzi.
Napisz czego nie rozumiesz?
Zobacz http://www.aero2.pl/bdi.html
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ