Od kilku miesięcy jestem posiadaczem netbooka Acer D257, niestety posiadam wersję bez wbudowanego modemu GSM. Czasami jestem w sytuacji, w której chętnie skorzystałbym z internetu np. sprawdzenie konta, poczytanie aktualnych wiadomości, a w pobliżu nie ma żadnego hot-spota. Tutaj zbawienny okazałby się wbudowany modem, którego mi niestety brak. W związku z tym robię już kolejny podchód do modemu na USB tylko kompletnie nie wiem jakie są kryteria wyboru. Teoretycznie można kupić modem na allegro (tylko jaki?!) i dokupić do niego kartę z 36.6 z pakietem 500MB za 15 zł, bo tam po przekroczeniu tych 500MB spada jedynie prędkość, a kasy nie nalicza. Ale z drugiej strony mogłbym skorzystać z oferty Play Online na 18 miesięcy, za 49 zł kupić modem Huawei E173U-2 (może być?) albo na 24 miesiące za 1 zł z abonamentem za 15 zł dostałbym 500MB transferu - tylko co dzieje się w play po przekroczeniu tego transferu?
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z oferty jakieś operatora niż kupowanie modemu na allegro i do tego jakiejś karty. Jeżeli znacie jakieś ciekawe oferty proszę o pomoc bo trochę nie odnajduję się w tym temacie.
Ja bym kupił modem na rynku (powiedzmy Huawei e173-u2 w salonie Play z 1GB transferu Play Online na Kartę za 139zł). Jeżeli Play by się nie sprawdził to można kupić SIM Orange na kartę z 6GB transferu ważną 1 rok (czasami 2 lata) za jakieś 40zł na allegro.
Przy tak małych wymaganiach co do ilości danych nie warto wiązać się abonamentem.
Właśnie doczytałem w Regulaminie Play Online, że trzeba jeszcze zakupić pakiet na 1000SMS za 58 zł... Trochę to dziwne. Poczytam o rozwiązaniach na kartę.
[ Dodano: 2011-12-11, 13:33 ]
Zgodnie z tą tabelką: http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html po zasileniu za 20zł otrzymuję 1GB ale muszę go wykorzystać w ciągu 14 dni, tak?
Można prościej - kupić mini bluetooth'a na USB (wystaje tylko 4 mm z portu) i skorzystać z telefonu abonamentowego wykupując pakiet na transfer danych. Koszt "bluta" to 25-40 zł. Skonfigurować połączenie telefonu (nawet starsze telefony posiadają "bluta" oraz EDGE) z laptopem i gotowe. Do przeglądania stron i łączenia z bankiem nie potrzeba wielkich prędkości. Jeżeli ktoś ma lepszy telefon to też nie problem. Jest to najtańsze i wygodne rozwiązanie
mar_kow pisze:Można prościej - kupić mini bluetooth'a na USB (wystaje tylko 4 mm z portu) i skorzystać z telefonu abonamentowego wykupując pakiet na transfer danych. Koszt "bluta" to 25-40 zł. Skonfigurować połączenie telefonu (nawet starsze telefony posiadają "bluta" oraz EDGE) z laptopem i gotowe. Do przeglądania stron i łączenia z bankiem nie potrzeba wielkich prędkości. Jeżeli ktoś ma lepszy telefon to też nie problem. Jest to najtańsze i wygodne rozwiązanie
Hm to tez jest jakieś rozwiązanie. Niestety w moim pakiecie Delfin 2 w Orange koszty wyglądają podobnie jak przy zakupie modemu. Telefon niby by się nadawał (GT540), bluetooth mam ale z drugiej strony korzystanie z niego jako z modemu zużywa baterię, która i tak wytrzymuje w nim bardzo krótko. Nie jestem też pewien, jak często korzystałbym z internetu mobilnego, a przy abonamencie musiałym płacić co miesiąc. Oferta play na kartę wydaje się korzystna bo zasilam nie rzadziej niż raz na 3 miesiące ale tylko wtedy gdy potrzebuję. Przy dość dobrych cenach zasileń mam dużo więcej internetu (4GB za 50zł) niż przy jakimkolwiek abonamencie (play i orange do Delfina 2 mają podobne ceny).
Moim zdaniem co do modemu masz dwa wyjścia sensowne:
- albo kupić E173U-2 z Playa za 129zł bez kombinowania nowy, z gwarncją
- polować na Allegro, można kupić bardzo tanio modem USB za około 50-80zł typu Huawei E1550 czy E1750 czy pochodne)
A co do samego operatora to proponowałbym kupić Orange Free na kartę, jeszcze nigdy na Allegro nie były takie tanie - ~30zł za 6GB i ważność 24 miesiące. Lepszej oferty na sporadyczne korzystanie nie ma.
jarek999 pisze:modem do tego możemy kupić nawet za 50zł-prawie Aero2-free do którego sprzęt musi spełniać określone wymogi
O co chodzi z tym darmowym internetem Aero2? Trochę tematów o tym widziałem ale w żadnym nie zrozumiałem o co chodzi.
[ Dodano: 2011-12-11, 19:07 ]
Czyli rozumiem kupuję` sobie np taką kartę: http://allegro.pl/internet-orange-free- ... 54508.html ale jak wykorzystam te 12GB to wtedy można wykupić jeszcze pakiet czy jak to jest? Jaki modem można do tego kupić? Czy modemy play, plus mają simlocki?