Iplus - antena cybertech - huawei e122 - poprawić download

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Iplus - antena cybertech - huawei e122 - poprawić download

Post autor: BarteqW »

Dzięki waszej pomocy mam już modem, router i antenę i wszystko działa elegancko. W tym miesiącu podpisałem nową umowę w iPlusie. Mam teraz już praktycznie wystarczający i prędkość w teorii do 7 mega bitów. No właśnie i tu pojawia się pytanie czy da się jeszcze coś zrobić aby prędkość przy ściąganiu była większa, czy w ogóle warto kombinować.

Mam daleko do nadajnika więc cudów nie mam, w mobile partnerze mam tak -91db do -97db. Router pokazuje Signal Strength 29% .

W dzień download jest tak okolicach 2 mega. A w nocy muszę to sprawdzić, rano widziałem chwilami na liczniku 400 Kb/s.

Może to obciążenie sieci jak wyczytałem na forum, próbowałem zmieniać ustawienia anteny ale siła sygnału raczej taka sama. Jak macie jakieś propozycje to proszę pisać. Acha w mobile partnerze pokazywało mi iż odbieram hspa bądź hsdpa, sygnał łapie z Nowego Tomyśla a mieszkam w Borui Nowej.
Karakaryna
Stały użytkownik forum

Re: Iplus - antena cybertech - huawei e122 - poprawić download

Post autor: Karakaryna »

Według mnie to już więcej nie wyciągniesz. BTS jest używany zapewne przez dość sporą liczbę osób, a i zasięg nie najlepszy więc lepszej prędkości nie będzie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

BarteqW pisze: Mam daleko do nadajnika więc cudów nie mam, w mobile partnerze mam tak -91db do -97db. Router pokazuje Signal Strength 29% .
To jest słaby zasięg. A wyniki jak na taki zasięg masz co najmniej przyzwoite. Inną sprawą jest obciążenie sieci.

Trzeba by dokonać rozpoznania, czy w okolicy nie masz mniej obciążonego nodeB. Jeśli tak, to można wtedy się pokusić o antenę kierunkową.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Niestety nie, przynajmniej według tej linkowanej na forum mapy z nadajnikami. 3-4 kilometry ode mnie w Borui Kościelnej jest maszt (stawiany tak z 4 lata temu) ale to chyba tylko edge.
Jutro podam dokładnie jaki mam model tej anteny. Mogę ewentualnie spróbować umocować wyżej antenę. Obecnie jest tak na 6 metrach. Mógłbym to podwoić po zakupie przedłużki, ale nie wiem czy jest sens.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

BarteqW pisze: 3-4 kilometry ode mnie w Borui Kościelnej jest maszt (stawiany tak z 4 lata temu) ale to chyba tylko edge.
.
Dokładnie tak.
Najbliższy nodeB UMTS Plusa masz w Nowym Tomyślu jakieś 7km w linii prostej.
Jeśli wierzyć mapom zasięgu operatora (a ostatnio zostały mocno zaktualizowane), to nadajniki w Nowym Tomyślu są bardzo małej mocy, skoro nawet na terenie samego miasta (a są tam 2 stacje bazowe UMTS 2100), nie gwarantują zasięgu HSPA+ wewnątrz budynków (jedynie HSDPA i to miejscami).
Także prawdopodobnie stąd wynika fakt, że mimo dość niewielkiej odległości (7km) i zastosowania anteny kierunkowej masz taki słaby sygnał, co razem z obciążeniem sieci przekłada się na uzyskiwane prędkości.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Yanusz pisze:Także prawdopodobnie stąd wynika fakt, że mimo dość niewielkiej odległości (7km) i zastosowania anteny kierunkowej masz taki słaby sygnał, co razem z obciążeniem sieci przekłada się na uzyskiwane prędkości.
To moim zdaniem kupowanie dłuższego kabla jest bez sensu. Nie przyniesie żadnej poprawy. No chyba, że ping się nieco zmniejszy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Na mniejszym pingu to mi nie zależy, nie gram przez sieć. Jak będę miał czas to najwyżej wejdę na dach z anteną to sobie zobaczę czy coś się zmieni.
Jak nie to pozostaje mi czekać aż w Borui Kościelnej postawią na UMTS.

Acha zapomniałem, mój kolega mieszka ode mnie tak z 400m, nie ma żadnej anteny i odbiera w domu sygnał UMTS. Czy to możliwe żeby łapał sygnał z nadajnika oddalonego o 6,5 km? Co prawda zasięg słaby, ale działa. :szok:
Ostatnio zmieniony 2011-12-16, 19:25 przez BarteqW, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Acha zapomniałem, mój kolega mieszka ode mnie tak z 400m, nie mam żadnej anteny i odbiera w domu sygnał UMTS. Czy to możliwe żeby łapał sygnał z nadajnika oddalonego o 6,5 km? Co prawda zasięg słaby, ale działa
A o jaki wskaźnik dB Tobie antena poprawiła sygnał? Ten modem Huawei e-122 też nie jest szałowy, kolega również korzysta z iPlusa? Na jakim modemie? Bo coś mi tu nie gra z tą Twoją instalacją-modem+antena? ;)
jareq
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

To znaczy tak, bez anteny u mnie odbiera tylko edge w domu. Kolega również korzysta z iplusa, z tego co pamiętam to ma huawei e1750.
Ja wiem że to nie wysoki model ale wspierał już wtedy hspa i miał złącze anteny a do tego nie był drogi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

BarteqW pisze:mój kolega mieszka ode mnie tak z 400m, nie mam żadnej anteny i odbiera w domu sygnał UMTS. Czy to możliwe żeby łapał sygnał z nadajnika oddalonego o 6,5 km?
Tak to jest jak najbardziej możliwe. Internet komórkowy jest nieco czasem nieprzewidywalny.
ODPOWIEDZ