Wybór karty WiFi do laptopa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kris009c
Użytkownik forum

Wybór karty WiFi do laptopa

Post autor: kris009c »

Więc przechodzę do sedna sprawy: Mam problem z moją kartą wifi wbudowaną w laptop lenovo G555 jest to karta Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
podobno jest ona bardzo silna? Odbiera mi zasięg mojej sieci wifi tak od 6% do 18, 19%w nowym pokoju. I moje pytanie brzmi: Jaką kartę kupić na usb aby ten zasięg wzmocnić?
Router jedzie na max high power, więc to odpada, czy mogę kupić taką ''byle jaką'' np. TP-LINK WN422G KARTA USB WIFI LIVEBOX odkr. antena na alledrogo? Bo szczerze mówiąc to nie chce marnować pieniędzy ;) więc czekam na jakieś fajne rozwiązania.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-16, 20:20 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-12-16, 20:20 przez kris009c, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wybór karty WiFi do laptopa

Post autor: wojteks »

kris009c pisze:czekam na jakieś fajne rozwiązania
Przenieść router bliżej miejsca gdzie chcesz mieć sygnał albo dołożyć AP połączony kablem (DLAN) z routerem.
Nie pomagam na PW!
kris009c
Użytkownik forum

Post autor: kris009c »

nie mogę zmienić lokalizacji routera, nawet o 5 cm... jest on podłączony do komputera i mniej więcej na środku domu, a tam jeszcze mam kabel przeciągnięty do routera telefoniczny... tylko w 2 pokojach mam słaby zasięg, że się pracować nie da, ale zależy mi na zasięgu w jednym.

[ Dodano: 2011-12-16, 21:19 ]
wojteks pisze: albo dołożyć AP połączony kablem (DLAN) z routerem.
A taka karta na usb nie da rady nic zdziałać? bo jednak taki koszt chyba mniejszy jest?

[ Dodano: 2011-12-17, 14:46 ]
to jak opłaca się czy nie? ;)
Awatar użytkownika
PIKeR
Początkujący użytkownik forum

Post autor: PIKeR »

Efekt będzie dokładnie odwrotny, ja na karcie USB mam 30% zasięgu, a na Intelu 5100 wbudowanym w laptopa - blisko 90% - ten sam komputer, po drodze dwie ceglane ściany. Po prostu PCI da więcej prądu, niż USB - zasięg może nie będzie większy, ale z całą pewnością stabilniejszy. Najlepsze rozwiązanie to zrobić, jak wcześniej napisał jeden z przedmówców, dołożyć kolejny router i połączyć go z pierwszym za pomocą kabla, ewentualnie radiowo jako repeater.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

PIKeR pisze:Efekt będzie dokładnie odwrotny, ja na karcie USB mam 30% zasięgu, a na Intelu 5100 wbudowanym w laptopa - blisko 90% - ten sam komputer,
Ale różne programy do mierzenia zasięgu? Zasięg w takim wypadku należy porównać korzystając z programów typu inSSIDer które pokazują zasięg w normalnych jednostkach dBm. A nie jakichś sztucznych %.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ