Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
W tej chwili tu i ówdzie można kupić tego edimaxa router za 300-350 PLN - cena ciągle niezła biorąc pod uwagę, że w zasadzie działa nieźle.
-
- Użytkownik forum
Już sprzedają w tej cenie. Ja swojego Edimaxa kupiłem w sobotę, Centrum M1, dokładnie w tej cenie.Natomiast dziś rozmawiałem z CP i powiedzieli mi, że nowy Edimax będzie od Nowego Roku w wolnej sprzedaży za 249zł. Nie wiem, czy to się sprawdzi, bo kontaktowałem się z punktem, gdzie brałem zestaw do testów, a nie oficjalnie z CP.
@jakubd
Z tym D105 zapienili mnie trochę, bo ten router to nie jest jakiś HiFi żeby mu wkładać taką perfidną blokadę

- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Zmieniłem Netgeara na tego Edimaxa...
Napisze krótko - POLECAM.
WiFi 35-45mbps czyli w 100% jestem zadowolony
Do tego ping spadł poniżej 25 więc net w godzinach szczytu nie ma zamułek!!!
Anteklukasz to jest to czego i Ty szukasz:)
Napisze krótko - POLECAM.
WiFi 35-45mbps czyli w 100% jestem zadowolony

Do tego ping spadł poniżej 25 więc net w godzinach szczytu nie ma zamułek!!!
Anteklukasz to jest to czego i Ty szukasz:)
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
Kolego Tom3k
Dziekuje mam pytanko za ile go nabyłeś ?
Dziekuje mam pytanko za ile go nabyłeś ?
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
330zł z przesyłką - wiem może drogo jednak wolę kupować u W MIARĘ 100% pozytywnych sprzedawców na Alledrogo.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
A czy aktualny jest zakup w punktach CP tego routerka?
-
- Użytkownik forum
Nie byłem precyzyjny parę postów wcześniej. Mojego Edimax-a kupiłem w punkcie Cyfrowego Polsatu.anteklukasz pisze:A czy aktualny jest zakup w punktach CP tego routerka?
-
- Stały użytkownik forum
kolego P1otr rozumiem co napisałeś cześniej chodziło mi czy to jest ogólna oferta CP czy tylko w Kobyłce?
Oki koledzy znalazłem informacje co do Routerka Edimax jak i gdzie go nabyć za ile
TOM3k dziękuje za wsparcie na tym forum
To ostatni mój post - proszę o usunięcie mojego konta .
Prośbę swą motywuję tym że moderatorzy patrzą na pisownie a nie na aktywność , inne osoby są tu po to żeby się wymądrzać nie będe przytaczał loginów
Dodam że jestem administratorem na jednym forum - dla mnie forum to wolność wypowiedzi , działanie wspólne a nie to co tutaj doznałem.
Zegnam
Oki koledzy znalazłem informacje co do Routerka Edimax jak i gdzie go nabyć za ile
TOM3k dziękuje za wsparcie na tym forum
To ostatni mój post - proszę o usunięcie mojego konta .
Prośbę swą motywuję tym że moderatorzy patrzą na pisownie a nie na aktywność , inne osoby są tu po to żeby się wymądrzać nie będe przytaczał loginów
Dodam że jestem administratorem na jednym forum - dla mnie forum to wolność wypowiedzi , działanie wspólne a nie to co tutaj doznałem.
Zegnam
-
- Użytkownik forum
Czy to norma, czy tylko ja mam taki problem z Edimax LT-6408n - router restartuje się samoczynnie przynajmniej raz dziennie (mam go niecały tydzień)
- jakubd
Czy to na pewno router się cały restartuje? Bo połączenie LTE w Cyfrowym Polsacie faktycznie resetuje się co 24 godziny.
-
- Użytkownik forum
Router w czasie przeglądania internetu. Jak widzę, że nagle nie ma połączenia z internetem, to od razu wchodzę na router sprawdzić stan modemu. Oczywiście Edimax nie odpowiada, po około dwóch minutach wchodzę i widzę "up time" 1,5 minuty, logi wyczyszczone, etc. Po 3 minutach łącze się podnosi i wszystko jest OK. do kolejnego restartu. Nie jest to problem z elektryką, bo inne urządzenia działają bez przerw.jakubd pisze:Czy to na pewno router się cały restartuje? Bo połączenie LTE w Cyfrowym Polsacie faktycznie resetuje się co 24 godziny.
Nie chcę zaczynać nowego tematu i zapytam tutaj. Jak można sprawdzić, co może być przyczyną braku LTE. Według wszelkich map powinienem być w zasięgu. Mieszkam około 800 m. od najbliższego nadajnika Mobyland (tego co w linku poniżej):
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.34889 ... 29394/z/15
Czy jest możliwe, że LTE jeszcze nie jest aktywowana na tym BTS-ie?
-
- Stały użytkownik forum
Teoretycznie na pewno tak, może jeszcze nie uruchomili, może awaria itp. Telefon do BOK i tam powinni ci powiedzieć. A może przełączyłeś modem w tryb "Tylko 3G" i dlatego nie masz LTE. Wyślij AT^SYSCFGEX? i zobacz co odpowie.P10TR pisze:Czy jest możliwe, że LTE jeszcze nie jest aktywowana na tym BTS-ie?
-
- Stały użytkownik forum
A udało Ci się odpalić LTE w ogóle czy tylko na tym nodeb jest problem?P10TR pisze:Czy jest możliwe, że LTE jeszcze nie jest aktywowana na tym BTS-ie?
Jak wziąłem lte w umowie 'na próbę' to też mi lte nie działał, sprawdzałem w kilku lokalizacjach gdzie teoretycznie powinien być. Zgłosiłem do bok-u, ale nie rozwiązali problemu do czasu terminu rozwiązania próbnej umowy, więc zrezygnowałem. Potem sąsiada modemem sprawdziłem, że lte w domu mam, podpisałem nową umowę ( już nie na próbę ) i lte zadziałał od pierwszego strzału. Podejrzewam, że za pierwszym razem albo karta była uszkodzona albo nie do końca aktywowana ( modem wykluczam, w salonie sprawdzaliśmy z innym ).
-
- Użytkownik forum
zygzak73 pisze: A udało Ci się odpalić LTE w ogóle czy tylko na tym nodeb jest problem?

Ostatnio zmieniony 2011-12-18, 21:30 przez P10TR, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Wg mnie jest to możliwe, chociaż nie wiem, czy CP z tego korzysta.P10TR pisze:Brak emotki :wstyd: - moja wina, bo zapomniałem dodać, że umowę z CP podpisywałem jeszcze na HSDPA. Przepraszam za zamieszanie. Niestety uwierzyłem konsultantowi w punkcie Cyfrowego Polsatu, który zapewniał mnie, że wystarczy dokupić modem i LTE będzie działać. Czy jest możliwe, że LTE jest przycięte na poziomie aktywacji / abonamentu / SIM?
Co do restartów routera, to zgłoś sprawę do Edimaxa w Polsce. Z doświadczenia wiem, że chętnie pomagają, a nawet jest nowy software do tego routera, który być może rozwiązuje Twój problem.
[ Dodano: 2011-12-17, 22:40 ]
Uwaga: na stronie www.edimax.pl można zerejestrować LT-6408N. Wg sprzedawcy w CP daje to 30 miesięcy gwarancji. Jeśli rzeczywiście tak jest (czekam na link aktywacyjny), to przy cenie 249 zł jest to niezła oferta.
Ostatnio zmieniony 2011-12-18, 10:44 przez Gasol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A jak to się ma do restartów routera?P10TR pisze:Brak emotki :wstyd: - moja wina, bo zapomniałem dodać, że umowę z CP podpisywałem jeszcze na HSDPA.
Czy po aktywowaniu LTE router przestał się restartować?
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
Zakładam, że nie ma to nic wspólnego z restartami routera.Chris-Kr pisze:A jak to się ma do restartów routera?
Jak wyżej, co ma piernik do wiatraka? LTE nie udało się aktywować z powodu, który opisałem w poprzednim moim poście. Nie można aktywować LTE w CP, jeżeli umowa była podpisana na HSDPA. Nie wiem jeszcze czy wystarczy aktywacja nowej karty SIM, czy obecni klienci Cyfrowego muszą czekać na koniec umowy, żeby podpisać nową z LTE.Chris-Kr pisze:Czy po aktywowaniu LTE router przestał się restartować?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Teoretycznie rzecz biorąc, związku żadnego być nie powinno. Ale praktyka naszego forum dowodzi, że żadnej ewentualności z góry odrzucać nie należy.P10TR pisze:Jak wyżej, co ma piernik do wiatraka?
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
Problemy z LTE cd...
Wczoraj już widziałem światełko w tunelu. Druga karta, którą dostałem z Cyfrowego Polsatu, pokazywała zasięg LTE, mogłem się zalogować do sieci i przeglądać stronę CP, bo resztę blokuje w oczekiwaniu na aktywacje. No to już mi się miska uśmiechnęła od ucha do ucha i tylko czekałem na pełną aktywację nowego SIM-a. Wróciłem do domu, patrzę karta aktywna - gdyby nie uszy miska śmiała by się dokoła głowy. Niestety LTE znikło - już nie można wyszukać sygnału. O co chodzi?
Oczywiście BOK potwierdził, że nie blokują LTE i zalogowali problem. Dam znać jak się skończyło.
Na otarcie łez router Edimax się ustabilizował - up time już 36 h.
Wczoraj już widziałem światełko w tunelu. Druga karta, którą dostałem z Cyfrowego Polsatu, pokazywała zasięg LTE, mogłem się zalogować do sieci i przeglądać stronę CP, bo resztę blokuje w oczekiwaniu na aktywacje. No to już mi się miska uśmiechnęła od ucha do ucha i tylko czekałem na pełną aktywację nowego SIM-a. Wróciłem do domu, patrzę karta aktywna - gdyby nie uszy miska śmiała by się dokoła głowy. Niestety LTE znikło - już nie można wyszukać sygnału. O co chodzi?
Oczywiście BOK potwierdził, że nie blokują LTE i zalogowali problem. Dam znać jak się skończyło.
Na otarcie łez router Edimax się ustabilizował - up time już 36 h.
-
- Stały użytkownik forum
Jeszcze 2 pytanka
CZy na routerze edimax można ustawić tak aby sam łączył się tylko z LTE?
I w jaki sposób sprawdzić czy router połączony jest z LTE ( w d 105 po zalogowaniu pisało GDSPA+ lub LTE)
Dzięki za info
I w jaki sposób sprawdzić czy router połączony jest z LTE ( w d 105 po zalogowaniu pisało GDSPA+ lub LTE)
Dzięki za info
- jakubd
Na pewno można to przestawić za pomocą aplikacji w komputerze i chyba ustawienie to jest zapamiętywane między komputerami (a więc w routerze także).
- pogodabartek
Jakubie kiedy wrzucisz test-recenzję tych 2routerów ?
Wiadomo też coś o tym nowym oprogramowaniu do Edimaxa aby poprawnie działało VoIP ?
Wiadomo też coś o tym nowym oprogramowaniu do Edimaxa aby poprawnie działało VoIP ?
- jakubd
Edimaxa miałem tylko kilka dni, więc tego VoIP nie przetestowałem. Właśnie siedzę nad testami 3 routerów (MF60 doszedł) i nie daję rady ze wszystkim na raz, a do tego święta za pasem. Ale postaram się streścić i wrzucić ASAP.
-
- Stały użytkownik forum
VoIP działa po zainstalowaniu nowego oprogramowania - trzeba poprosić Edimax Polska o plik.pogodabartek pisze:Jakubie kiedy wrzucisz test-recenzję tych 2routerów ?
[ Dodano: 2011-12-20, 14:37 ]
Nie, nie można wymusić LTE z poziomu oficjalnej konfiguracji routera. Wybór jest między LTE/HSPA+/UMTS i CDMA2000.anteklukasz pisze:Jeszcze 2 pytanka
Dzięki za info
Router nie pokazuje, z jaką siecią się połączył.
Generalnie trzeba by wysłać dla obu przypadków odpowiednią komendę AT - pracuję nad tym:-)
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Jeśli ktoś potrzebuje nowe firmware 1.03d napiszcie mi na privie do podeślę.
Wczoraj zainstalowałem, i zauważyłem, że router pracuje stabilniej, nie restartuje się sam. Albo NA RAZIE się nie restartował. (firmware mam od wczoraj
)
Wczoraj zainstalowałem, i zauważyłem, że router pracuje stabilniej, nie restartuje się sam. Albo NA RAZIE się nie restartował. (firmware mam od wczoraj

Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A czemu nie wrzucisz tego na jakiś ogólnodostępny serwis?Tom3k pisze:Jeśli ktoś potrzebuje nowe firmware 1.03d napiszcie mi na privie do podeślę.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Tak jak napisał jakubd - jeżeli ustawisz opcje 'tylko LTE' za pomocą aplikacji w komputerze, to zapisze się na modemie i z takimi ustawieniami modem będzie działał na routerze.anteklukasz pisze:CZy na routerze edimax można ustawić tak aby sam łączył się tylko z LTE?
I na koniec coś dla abonentów CP, którzy podpisywali jeszcze umowę na HSDPA (czyli przed oficjalną premierą LTE). Nie słuchajcie doradców w punktach CP, którzy twierdzą, że nic nie trzeba robić tylko kupić nowy modem. Należy zmienić też taryfę na aktualnie obowiązującą - sygnał LTE jest blokowany dla starych taryf. Swoją drogą kiedyś za 69 PLN była opcja 5/25, teraz w tej samej cenie dostajemy 10/50. Zmiana jest bezpłatna.
P.S. Edimax się właśnie samoczynnie zrestartował :-(
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-12-20, 23:10 przez P10TR, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Edimax Polska trochę kręcił nosem, że ja zainstalowałem firmware przysłany przez jednego z kolegów, chociaż on dostał go od nich. Ale byli na tyle uprzejmi, że pomogli mi wskrzesić router po nieudanym upgradzie. Także warto jednak ich poprosić o nowy firmware.Tom3k pisze:Jeśli ktoś potrzebuje nowe firmware 1.03d napiszcie mi na privie do podeślę.
Wczoraj zainstalowałem, i zauważyłem, że router pracuje stabilniej, nie restartuje się sam. Albo NA RAZIE się nie restartował. (firmware mam od wczoraj)
A przy okazji, Tom3k, czy to rzeczywiście 1.03d? Ja mam 1.03a. Aż się prosi o upgrade:-)
- pogodabartek
Kolega Tom3k przesłał mi to firmware na pocztę @ i pozwoliłem sobie aby je udostępnić tu na forum,tak jak ma to być !
<wycinam niedozwolony link>
Proszę o opinie,czy lepiej działa router na nim,oraz czy występują jakieś skutki uboczne jak tu co niektórzy pisali o VoIP i restartach.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-12-23, 23:44 ]
pogodabartek, wycinam link z uwagi na to, że firma Edimax nie zgadza się na upublicznienie tego firmawe bez ich zgody i wiedzy. Szczegóły na PW.
<wycinam niedozwolony link>
Proszę o opinie,czy lepiej działa router na nim,oraz czy występują jakieś skutki uboczne jak tu co niektórzy pisali o VoIP i restartach.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-12-23, 23:44 ]
pogodabartek, wycinam link z uwagi na to, że firma Edimax nie zgadza się na upublicznienie tego firmawe bez ich zgody i wiedzy. Szczegóły na PW.
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 23:42 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Także czekam, z niecierpliwością na odpowiedź.. kończy mi się umowa z CP i zastanawiam się nad wersją Edimax i E398.
Ps. wtrącę jeszcze jedną kwestię. Chodzi mi o sygnał LTE. Mam do najbliższej stacji Aero2 gdzie jest LTE2600 5.25 km. Jaką antenę zewnętrzną wybrać - jakiś konkretny model / link - będę wdzięczny (teren dość zadrzewiony). ? W/g mapki zasięgu CP mam od różowej plamy zasięgu LTE jakieś 20 metrów
Czy będzie LTE hulało ?
Ps. wtrącę jeszcze jedną kwestię. Chodzi mi o sygnał LTE. Mam do najbliższej stacji Aero2 gdzie jest LTE2600 5.25 km. Jaką antenę zewnętrzną wybrać - jakiś konkretny model / link - będę wdzięczny (teren dość zadrzewiony). ? W/g mapki zasięgu CP mam od różowej plamy zasięgu LTE jakieś 20 metrów