Dalekie zasięgi Wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dalekie zasięgi Wifi
Witam, od dłuższego czasu jestem krótkofalowcem i jak wiadomo.. polega to na nawiązywaniu dalekich łączności na pasmach KF/UKF i wyżej...
Jestem użytkownikiem karty Wifi zakupionej na allegro.. chińszczyzna wifisky, ale w gruncie rzeczy działa..
Któregoś dnia gdy było ładne otwarcie pasma (zgodnie z aktywnością słońca) zajrzałem na Wifi i doznałem szoku... Stacje "Wifi" których nigdy wcześniej nie widział mój InSSider były aktywne.. było ich multum(dokładnie chyba 80 ale nie pamiętam dobrze). Najdalsza z nich jaką znalazłem , zgodnie z jej opisem była to lokalizacja Leszno czyli jakieś 150km ode mnie.. Były również inne ale nie opisane z nazwy miasta. Więc warunki były doskonałe ale potem zanikły. Na codzień widze AP w okolicy max 5..6km od mojego miejsca zamieszkania.. Antenę mam zamontowana przy domu na maszcie wysokości 16m nad ziemią.. Jest to standardowa antena od tej karty wifi, połączona przewodem H155 z kartą wifi. Ta antena jest przeznaczona do wewnątrz ale ja ją dobrze zabezpieczyłem przed warunkami atmosferycznymi... i jak do tej pory (7mies) działa doskonale.
Meritum: Chciałbym zwiekszyć zasięg mojego wifi ... Jaką antenę polecacie.? Bardziej chodziło by mi o antenę dookólną, ponieważ wszystkie moje rotory(obrotnice) mam pod innymi antenami na KF. Znalazłem na allegro kilka pozycji które wyglądają dosyc ciekawie ale nie wiem jak to się ma w praktyce..
link1
link2
oraz wiele innych ale nie wiem na co zwracać szczególną uwagę przy doborze..
Czekam na Wasze opinie..
Jestem użytkownikiem karty Wifi zakupionej na allegro.. chińszczyzna wifisky, ale w gruncie rzeczy działa..
Któregoś dnia gdy było ładne otwarcie pasma (zgodnie z aktywnością słońca) zajrzałem na Wifi i doznałem szoku... Stacje "Wifi" których nigdy wcześniej nie widział mój InSSider były aktywne.. było ich multum(dokładnie chyba 80 ale nie pamiętam dobrze). Najdalsza z nich jaką znalazłem , zgodnie z jej opisem była to lokalizacja Leszno czyli jakieś 150km ode mnie.. Były również inne ale nie opisane z nazwy miasta. Więc warunki były doskonałe ale potem zanikły. Na codzień widze AP w okolicy max 5..6km od mojego miejsca zamieszkania.. Antenę mam zamontowana przy domu na maszcie wysokości 16m nad ziemią.. Jest to standardowa antena od tej karty wifi, połączona przewodem H155 z kartą wifi. Ta antena jest przeznaczona do wewnątrz ale ja ją dobrze zabezpieczyłem przed warunkami atmosferycznymi... i jak do tej pory (7mies) działa doskonale.
Meritum: Chciałbym zwiekszyć zasięg mojego wifi ... Jaką antenę polecacie.? Bardziej chodziło by mi o antenę dookólną, ponieważ wszystkie moje rotory(obrotnice) mam pod innymi antenami na KF. Znalazłem na allegro kilka pozycji które wyglądają dosyc ciekawie ale nie wiem jak to się ma w praktyce..
link1
link2
oraz wiele innych ale nie wiem na co zwracać szczególną uwagę przy doborze..
Czekam na Wasze opinie..
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dalekie zasięgi Wifi
Najpierw poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>sq6www pisze:Stacje "Wifi" których nigdy wcześniej nie widział mój InSSider były aktywne.
Rozumiem krótkofalarstwo ale to nie ma nic wspólnego z WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
Człowieku już drugi raz na mnie najeżdżasz.. czy ja powiedziałem że chcę się z tymi sieciami łaczyć.. raczej chodzi mi o samą istotę odbioru dalekiego sygnału,... A prawo znam doskonale..
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja tylko zwracam uwagę na ewentualne problemy i nie jestem w stanie pamiętać wszystkich użytkowników którym coś napiszę.sq6www pisze:już drugi raz na mnie najeżdżasz
To myślę że ciekawszym zajęciem jest odbiór dalekich programów TV.sq6www pisze:raczej chodzi mi o samą istotę odbioru dalekiego sygnału
Nie pomagam na PW!
-
Powiedz mi teraz... czy coś napisałeś odnośnie tematu jak do tej pory,?? raczej nie ... Ja widzę tylko wywody nie na temat...
Gdybym mógł dałbym bana...
Ale nie mogę i nie dam..
Gdybym mógł dałbym bana...
Ale nie mogę i nie dam..
-
- Stary wyga bezprzewodowy
No właśnie nie możesz. I ten Twój post też nie jest w temacie. Więc proszę nie robić niepotrzebnych OT.sq6www pisze:Gdybym mógł dałbym bana...
Ale nie mogę i nie dam..
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
-
- Stały użytkownik forum
Wydaje mi się, że jest to wielce nieprawdopodobne... Karta, którą posiadasz, ma w standardzie antenkę dookólną o zysku ~12dbi (co też jest moim zdanie lekko naciągane) i pozwala przy dobrych warunkach widzieć sieci w promieniu kilku kilometrów. Jeśli wiążesz moc tej kart (2W czy tam 3W) i to, że prawdopodobnie "zobaczyłeś" stację odległą o 150 km, to jest to złudne wrażenie. W takim przypadku liczyłaby się bardziej czułość tej karty, odpowiedni zestaw antenowy jego wysokościowe usytuowanie itp. A i właściciel bazy w Lesznie musiałby pewnie użyć niezłej dopałki no i siać wąską wiązką w Twoim kierunku. Deklarowana przez producenta Wifisky wysoka czułość tej karty (1Mbps : -97dBm) jest bardzo naciągana i niestety podchodzi raczej pod chwyt marketingowy. Znam wiele kart, które w porównaniu do Wifisky słyszą lepiej co w eterze piszczy a mieszczą się w normach EIRP.sq6www pisze:Najdalsza z nich jaką znalazłem , zgodnie z jej opisem była to lokalizacja Leszno czyli jakieś 150km ode mnie..
Co do tej sieci odległej o 150 km. Ostatnio skanując eter natrafiłem na sieć o nazwie "Łomianki I" a mieszkam w centrum Polski. Okazało się, że do mojego sąsiada przyjechała rodzina spod Warszawy z własnym routerem.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Gwarantuje Ci, że "zasięg" Twojego zestawu topi już płatki śniegu w lociesq6www pisze:Meritum: Chciałbym zwiekszyć zasięg mojego wifi
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Koledze pewnie chodziło o to, że Twoja karta znacznie przekracza normy EIRPwojteks pisze:Najpierw poczytaj »WiFi i prawo«

-
Ale tak na marginesie zjawisko propagacji radiowej występuje także na mikrofalach i dalsze odbicia maja miejsce.. nie tylko na bezpośredniej...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, tylko przy aktualnych regulacjach sygnału nielicencjonowanego w pasmach 2,5 i 5GHz, sygnał odbity jest zwykle zupełnie nieużyteczny, chyba, że mówimy o jednym - dwóch pomieszczeniach.sq6www pisze:zjawisko propagacji radiowej występuje także na mikrofalach i dalsze odbicia maja miejsce..
- wojteks
- *** Administrator ***
Zgoda ale do tego macie mikrofalowe pasmo 2320 - 2322MHz (nie wiem czy w PL dopuszczone do uzywania).sq6www pisze:zjawisko propagacji radiowej występuje także na mikrofalach i dalsze odbicia maja miejsce
O to też mi chodziło. 100mW EIRP to maks w PL dla WiFi.centrix23 pisze:Twoja karta znacznie przekracza normy EIRP
Nie pomagam na PW!