Dalekie zasięgi Wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sq6www
Początkujący użytkownik forum

Dalekie zasięgi Wifi

Post autor: sq6www »

Witam, od dłuższego czasu jestem krótkofalowcem i jak wiadomo.. polega to na nawiązywaniu dalekich łączności na pasmach KF/UKF i wyżej...
Jestem użytkownikiem karty Wifi zakupionej na allegro.. chińszczyzna wifisky, ale w gruncie rzeczy działa..
Któregoś dnia gdy było ładne otwarcie pasma (zgodnie z aktywnością słońca) zajrzałem na Wifi i doznałem szoku... Stacje "Wifi" których nigdy wcześniej nie widział mój InSSider były aktywne.. było ich multum(dokładnie chyba 80 ale nie pamiętam dobrze). Najdalsza z nich jaką znalazłem , zgodnie z jej opisem była to lokalizacja Leszno czyli jakieś 150km ode mnie.. Były również inne ale nie opisane z nazwy miasta. Więc warunki były doskonałe ale potem zanikły. Na codzień widze AP w okolicy max 5..6km od mojego miejsca zamieszkania.. Antenę mam zamontowana przy domu na maszcie wysokości 16m nad ziemią.. Jest to standardowa antena od tej karty wifi, połączona przewodem H155 z kartą wifi. Ta antena jest przeznaczona do wewnątrz ale ja ją dobrze zabezpieczyłem przed warunkami atmosferycznymi... i jak do tej pory (7mies) działa doskonale.

Meritum: Chciałbym zwiekszyć zasięg mojego wifi ... Jaką antenę polecacie.? Bardziej chodziło by mi o antenę dookólną, ponieważ wszystkie moje rotory(obrotnice) mam pod innymi antenami na KF. Znalazłem na allegro kilka pozycji które wyglądają dosyc ciekawie ale nie wiem jak to się ma w praktyce..

link1
link2

oraz wiele innych ale nie wiem na co zwracać szczególną uwagę przy doborze..

Czekam na Wasze opinie..
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dalekie zasięgi Wifi

Post autor: wojteks »

sq6www pisze:Stacje "Wifi" których nigdy wcześniej nie widział mój InSSider były aktywne.
Najpierw poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>

Rozumiem krótkofalarstwo ale to nie ma nic wspólnego z WiFi.
Nie pomagam na PW!
sq6www

Człowieku już drugi raz na mnie najeżdżasz.. czy ja powiedziałem że chcę się z tymi sieciami łaczyć.. raczej chodzi mi o samą istotę odbioru dalekiego sygnału,... A prawo znam doskonale..
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sq6www pisze:już drugi raz na mnie najeżdżasz
Ja tylko zwracam uwagę na ewentualne problemy i nie jestem w stanie pamiętać wszystkich użytkowników którym coś napiszę.
sq6www pisze:raczej chodzi mi o samą istotę odbioru dalekiego sygnału
To myślę że ciekawszym zajęciem jest odbiór dalekich programów TV.
Nie pomagam na PW!
sq6www

Powiedz mi teraz... czy coś napisałeś odnośnie tematu jak do tej pory,?? raczej nie ... Ja widzę tylko wywody nie na temat...
Gdybym mógł dałbym bana...
Ale nie mogę i nie dam..
Grzechu
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Grzechu »

sq6www pisze:Gdybym mógł dałbym bana...
Ale nie mogę i nie dam..
No właśnie nie możesz. I ten Twój post też nie jest w temacie. Więc proszę nie robić niepotrzebnych OT.
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
centrix23
Stały użytkownik forum

Post autor: centrix23 »

sq6www pisze:Najdalsza z nich jaką znalazłem , zgodnie z jej opisem była to lokalizacja Leszno czyli jakieś 150km ode mnie..
Wydaje mi się, że jest to wielce nieprawdopodobne... Karta, którą posiadasz, ma w standardzie antenkę dookólną o zysku ~12dbi (co też jest moim zdanie lekko naciągane) i pozwala przy dobrych warunkach widzieć sieci w promieniu kilku kilometrów. Jeśli wiążesz moc tej kart (2W czy tam 3W) i to, że prawdopodobnie "zobaczyłeś" stację odległą o 150 km, to jest to złudne wrażenie. W takim przypadku liczyłaby się bardziej czułość tej karty, odpowiedni zestaw antenowy jego wysokościowe usytuowanie itp. A i właściciel bazy w Lesznie musiałby pewnie użyć niezłej dopałki no i siać wąską wiązką w Twoim kierunku. Deklarowana przez producenta Wifisky wysoka czułość tej karty (1Mbps : -97dBm) jest bardzo naciągana i niestety podchodzi raczej pod chwyt marketingowy. Znam wiele kart, które w porównaniu do Wifisky słyszą lepiej co w eterze piszczy a mieszczą się w normach EIRP.
Co do tej sieci odległej o 150 km. Ostatnio skanując eter natrafiłem na sieć o nazwie "Łomianki I" a mieszkam w centrum Polski. Okazało się, że do mojego sąsiada przyjechała rodzina spod Warszawy z własnym routerem. :] Może tutaj dopatruj się wyjaśnienia tej zagadki.
sq6www pisze:Meritum: Chciałbym zwiekszyć zasięg mojego wifi
Gwarantuje Ci, że "zasięg" Twojego zestawu topi już płatki śniegu w locie :] A tak poważnie to jeżeli chcesz wyszukiwać więcej sieci w eterze zainwestuj w kartę opartą na Atherosie.
wojteks pisze:Najpierw poczytaj »WiFi i prawo«
Koledze pewnie chodziło o to, że Twoja karta znacznie przekracza normy EIRP :cfaniak: Pozdrawiam. Wesołych Świąt :papa:
sq6www

Ale tak na marginesie zjawisko propagacji radiowej występuje także na mikrofalach i dalsze odbicia maja miejsce.. nie tylko na bezpośredniej...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

sq6www pisze:zjawisko propagacji radiowej występuje także na mikrofalach i dalsze odbicia maja miejsce..
Oczywiście, tylko przy aktualnych regulacjach sygnału nielicencjonowanego w pasmach 2,5 i 5GHz, sygnał odbity jest zwykle zupełnie nieużyteczny, chyba, że mówimy o jednym - dwóch pomieszczeniach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sq6www pisze:zjawisko propagacji radiowej występuje także na mikrofalach i dalsze odbicia maja miejsce
Zgoda ale do tego macie mikrofalowe pasmo 2320 - 2322MHz (nie wiem czy w PL dopuszczone do uzywania).
centrix23 pisze:Twoja karta znacznie przekracza normy EIRP
O to też mi chodziło. 100mW EIRP to maks w PL dla WiFi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ