Brak jakiegokolwiek zasięgu internetu mobilnego na wsi

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobasse
Początkujący użytkownik forum

Brak jakiegokolwiek zasięgu internetu mobilnego na wsi

Post autor: bobasse »

Witam,

Mam taki otóż problem. Moi rodzice mieszkają we wsi Dłużek, są oddaleni mniej więcej o 4km w linii prostej (przez las) od dwóch najbliższych bts-ów - CDMA450 Orange i UMTS2100 T-Mobile. Niestety, w domu nie udało mi się złapać zasięgu Orange CDMA, znajomy z T-Mobile też nie dał rady się połączyć. Nie wychodziłem z domu, nie było za bardzo warunków, ale jestem przekonany, że Wy, drodzy użytkownicy, mając sporą wiedzę której mi brakuje, będziecie w stanie mi pomóc. Zresztą korzystanie z neta na dworze nie wchodzi w grę - idzie zima, rodzice nie będą siedzieć w śniegu z laptopem ;-)

Domyślam się, że działania softwarowe nic nie zmienią, trzeba wybrać sieć z silniejszym sygnałem, nabyć jakiś konkretny modem i zmontować jakąś antenę zewnętrzną, zapewne na dachu, tylko co i jak...? Czy taka antena musi się znajdować ponad drzewami, żeby miała jakikolwiek sens? Doradźcie coś proszę, nie mam zielonego pojęcia, jak to rozwiązać. Aha, no i niestety, nie dysponuję tysiącami złotówek na ekstra sprzęt :cry:
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 22:50 przez bobasse, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Brak jakiegokolwiek zasięgu internetu mobilnego na wsi

Post autor: zDaleKi »

bobasse, na forum nie zamieszczamy żadnych map jako załączników!
Tylko linki są dozwolone.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Po 4 km przez las to będzie trudno coś złapać chyba. Ale moim zdaniem najprędzej to CDMA Orange z anteną np ATK 10 CDMA (chyba im niższa częstotliwość, tym mniejsze tłumienie sygnału, mam rację?).
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
bobasse

Trochę późno się obudziłem z tym tematem, jutro muszę kupić antenę, o ile w ogóle ją kupię. Jeśli nie macie innych propozycji tudzież opinii, czy warto kombinować, kupię tę ATK CDMA.

BliSki, przepraszam, jestem nowy na forum, nie doczytałem tego widocznie. Mój błąd.
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Post autor: zorian »

Ale zdajesz sobie sprawę, że do CDMA450 trzeba mieć odpowiedni sprzęt no i oczywiście wykupioną odpowiednią usługę u operatora!?; bo sama antena to Ci internetu nie da.
bobasse

No bez przesady, ogólne pojęcie o tym mam, nie wiem tylko, czy jest sens próbować łapać zasięg, którego bez wspomagania złapać się nie da. Najbliższy nadajnik to Orange CDMA, a ja pożyczę na potrzeby testów internet Orange z modemem AnyData 635WA, który to może pracować również pod CDMA. Do tego jutro kupię antenę + przejściówkę do tego akurat modemu i... Będę próbował ;-) Antenę zamontuję ciut nad dachem i będę kierował ją ku nadajnikowi... Zobaczymy, co z tego będzie.
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

Ja do BTS Orange mam w linii prostej 15km. i dookoła lasy - korzystałem z tego przez 3 lata ;) net działał nawet bez anteny zewnętrznej.Teraz mam również CDMA tylko Plusa do BTS 8km. w tym samym kierunku.Moim zdaniem 4km. to pryszcz :) Wesołych Świąt!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Witam,podepnę się do tematu :-) ogólnie BTS-y mam wokoło siebie w promieniu jakies 5km orange,t-mobile,plus,ale mam tylko 2,5G,czy ktos może kombinował z antenami wzmacniającymi sygnał w odległości 11-15km,żeby ściągnąć syg 3G?Jeżeli tak,to jaka antena by się nadawała u mnie?Chodzi mi o internet w telefonie,nie na modem.Zaznaczę że mam teren zalesiony,płaski,syg 3G w ogóle nie ma.Znalazłem antenę paraboliczna,ale zastanawia mnie coś,czy ona jest sprzedawana sam?Bo nie widzę żadnego wzmacniacza,ogólnie mam wzmacniacz do GSM ,bo w domach marny jest sygnał i mam przy niej wzmacniacz,który wysyła sygnał po domu(raczej po kuchni,bo tylko w niej jest zasieg,który wysyła wzmacniacz)więc co do tej antent jest potrzebne,czy to może tylko i wyłącznie antena jest do modemów?Pozdro i wesołych świat.
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 13:55 przez adziu82, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adziu82 pisze:to jaka antena by się nadawała u mnie?Chodzi mi o internet w telefonie
Masz w nim gniazdo antenowe? Jeżeli nie to żadna antena nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

wojteks,rozumie,że chodzi Ci o gniazdo w telefonie? Jasne że nie mam :-) czyli tylko te anteny pomocne są do modemów?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adziu82 pisze:że chodzi Ci o gniazdo w telefonie?
Tak.
adziu82 pisze:czyli tylko te anteny pomocne są do modemów?
Do telefonów z gniazdem antenowym też są pomocne. Niby istnieją konektory indukcyjne ale one działają raczej słabo.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ