Najkorzystniejsza oferta mobilnego internetu grudzien2011 ??

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
japajoj
Początkujący użytkownik forum

Najkorzystniejsza oferta mobilnego internetu grudzien2011 ??

Post autor: japajoj »

Witam, zastanawiam sie z kim podpisac umowe na 24 miesiace?
Abonament moge placic max 60zl..
region: Siedlce, Warszawa, woj. Mazowieckie ogólnie...

Zalezy mi bardziej na duzych limitach danych, stabilności, niezawodności niz 100000mb prędkościach...

i tak T-mobile oferuje mi:
59zl miesiecznie,
8 gb limitu + 2gb =10 gb (zamawiajac przez internet ale to co miesiac 10gb? czy tylko raz?)
42 mb/s predkosc
blueconnect noc (od północy do 9 rano nie nalicza transferu danych)
modem: Huawei E353
Do zapłaty przy odbiorze zamówienia 1 zł
Pierwszy miesiąc (aktywacja + pierwszy abonament) 108 zł
Kolejne miesiące 59 zł

Orange:
49zl (promocja zamiast 59zl) miesięcznie,
4gb + 1=5gb za zakup przez internet...
HSPA+DC predkosc do 42 mb/s
szczesliwe godziny od polnocy do 8 rano (bez naliczania transferu)
modem: Huawei E372 za 119zl...

iPlus prywatnie 4
60zl miesiecznie
7gb limit
za darmowe noce trzeba doplacic 5zl...
LTE lub HSPA+
predkosci niby 100mb... a w praktyce pewnie i tak by bylo do 30 mb/s albo i mniej?
modem huawei e398 LTE

i co tu wybrac? Chyba najkorzystniej wyglada T-Mobile?
tylko czy te predkosci i pingi sa rzeczywiscie do 42mb/s ?

i czy sa jeszcze jakies sensowne mobilne taryfy?

/edit
w T-mobile ten modem pozwala na najszybsza predkosc do 21mb/s ???? wtf?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Najkorzystniejsza oferta mobilnego internetu grudzien201

Post autor: Yanusz »

japajoj pisze:Witam, zastanawiam sie z kim podpisac umowe na 24 miesiace?
A po co aż tyle?
Zależy mi bardziej na duzych limitach danych, stabilności, niezawodności niz 100000mb prędkościach...
Więc czemu nie bierzesz pod uwagę Play Online? W Siedlcach czy tym bardziej w Warszawie będziesz mieć zasięg. A jeśli chodzi o liczbę GB miesięcznie w abonamencie, to Play jest bezkonkurencyjny.

Przy wyborze opcji z modemem, za 59zł miesięcznie masz aż 14GB miesięcznie + darmowy transfer od 24 do 9.
Możesz też kupić modem na własną rękę i kupić Play Online bez modemu, wtedy za 59zł miesięcznie (przy 12-miesięcznej umowie) będziesz miał aż 19GB miesięcznie + oczywiście nocny transfer.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
japajoj

Re: Najkorzystniejsza oferta mobilnego internetu grudzien2011 ??

Nie spotkałem jeszcze osoby która by była zadowolona z PLAY. Z mobilnego neta czy z czegokolwiek od nich...

Słychać tylko same bluzgi, wolną prędkość i wypowiedziane umowy...
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

japajoj pisze:Nie spotkałem jeszcze osoby która by była zadowolona z PLAY. Z mobilnego neta czy z czegokolwiek od nich...

Pierwsze słyszę. Osoby zmieniające sieć,w przeważającej większości wybierają Play, a internet mobilny (choć nie najszybszy) jest stabilny. Sam z niego korzystam i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, mało tego, ostatnio byłem kilka dni w Warszawie na Radzymińskiej i korzystałem z Play Online w starym bloku. Prędkości zbliżone były do tych maksymalnych przewidzianych lejkiem od operatora.

Także widzisz... Poza tym, jeśli zależy Ci przede wszystkim na ilości GB, to co szkodzi wziąć na 7 dniowy okres testowy i samemu sprawdzić, czy rację mam ja, czy "Ci wszyscy".
japajoj

oferta tmobile jak dla mnie jest pewniejsza i lepsza

predkosc do 21mb/s
limit 10gb i darmowe nocki
10giga mysle ze mi wystarczy...

obecnie mam neta 1mb... i za kilka dni mi sie konczy umowa. 2mb to bedzie za malo dla mnie.... gdyby play dawal chociaz 7mb/s....
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

japajoj pisze:oferta tmobile jak dla mnie jest pewniejsza i lepsza
Ty sobie kup lepiej starter i przetestuj. U mnie też t-mobile ma teoretycznie do 21Mb/s, w praktyce w ciągu dnia ciężko jest przekroczyć 1Mb/s
Orange miał fajny transfer, akceptowalny ping ale dyskwalifikującą przypadłość polegającą na zawieszaniu połączenia - pisałem o tym na forum.
Play - odpadł ze względu na niezrozumiałe ograniczenia transferu, 4Mb to za mało.
Obecnie działam na LTE plusa i dla mnie jest bezkonkurencyjny.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

@Japajoj, z tą prędkością "do 21 mb/s" w T-mobile to ja bym był ostrożny. Rozumiem Twoje argumenty za ofertą T-mobile, ale gdybym miał teraz podpisywać umowę, poszedłbym do Play po ofertę bez modemu na 12 miesięcy. Po pierwsze masz większy limit, większą dostępność sieci (szczególnie poza obszarami miejskimi) i krótszą umowę. Nikt mnie nie namówi na 2-letni cyrograf, kiedy oferta na mobilny Internet staje się coraz bardziej ciekawsza. Play 3G w okolicach Siedlec i na linii Siedlce-Warszawa jest praktycznie wszędzie. 10 gb to nie jest wcale tak dużo. Sam zdecyduj co lepsze, krótsza umowa i 2-razy większy transfer, czy dwa lata smyczy u jednego operatora.
japajoj

No to teraz się waham między t-mobile a iplusem z LTE...

może w tym iPlusie te 7gb limitu wystarczy na zwykle przegladanie neta a sciagac bede tylko z zawrotnymi predkosciami w nocy? Skoro to LTE takie super i w ogóle...

tylko wtedy abonament 65 :gwiazdki:

w plusie próbny tydzień kosztuje 55zl kaucja bezzwrotna a u innych nie wiem jak jest z tym testowaniem..
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

japajoj pisze:w plusie próbny tydzień kosztuje 55zl kaucja bezzwrotna a u innych nie wiem jak jest z tym testowaniem..
50 zł aktywacja ( bezzwrotna ) + koszt zakupu modemu ( zwracany ).
U innych najlepiej kupić zwykły starter internetowy.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

"do 21 mb/s" w T-mobile to ja bym był ostrożny.
Ja powiem więcej-czysta bajeczka, jak była wprowadzana ta technologia i było mało zgodnych modemów z tym standardem to można było wyciągnąć max. kilkanaście Mb/s nie stabilnego transferu. Po kiego licha mieć bardzo niestabilne łącze i mieć minutę transferu na godzinę 10Mb/s-przy takich rozchwianiach żadna usługa nie działa dobrze. Sieć Play jest najlepiej zorganizowana bo od początku ma wprowadzone limity prędkości-gdyby było inaczej to dziś przy tej infrastrukturze i ilości użytkowników byłby wielki zwis. Oczywiście są miejsca gdzie tych użytkowników jest zwyczajnie za dużo-bez manualnego testu w miejscu użytkowania nic na ten temat nie można powiedzieć (można sobie powróżyć w szklanej kuli). Polecam również ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=374433#374433 , papier wszystko przyjmie-42Mb/s też. :rotfl:
jareq
japajoj

ehh to nie wiem co brac?

tmobile czy iplus z lte?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

T-mobile ma (wg mnie) najgorszą ofertę mobilnego internetu, która od dłuższego czasu się nie zmieniła. Także jak najbardziej iPlus, tyle że szansę na LTE masz tym większą, im bliżej centrum Siedlec mieszkasz.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Bierz "LTE" Plus ma jednego właściciela,w ciągu roku rozbuduje znacząco swoją sieć,a T-mobile będzie stać w miejscu,aż do czasu,gdy jego spółka z Orange(Networks!) dostanie sprzęt i zacznie wszystko montować,a potrwac to może od jednego roku w zwyż.

Pamiętaj Plus ma możliwość działania na Aero2 w HSPA+ 900Mhz a T-mobile tego nie ma i Orange też na chwile obecna.

Ta częstotliwość gwarantuje ci zasięg tam gdzie inni jego nie posiadają,w miastach będziesz mieć albo LTE,albo UMTS 2100 lub UMTS900.

Weź sobie na próbę i zobacz jak działa na każdej z technologii ustawiając modem ręcznie.

To moja subiektywna opinia.

[ Dodano: 2011-12-16, 14:26 ]
I lepiej weź iplusa 7GB dlatego,że będzie on kosztować z darmowymi nocami tylko 10zł więcej niż w niższej taryfie,jeśli aktywujesz sobie tą usługę,a limit masz prawie 2razy większy.

[ Dodano: 2011-12-16, 14:27 ]
Tylko ten Twój abonament do max. 60zł,ale sam decyduj.
japajoj

http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... any-cenowe

tzn brac ten abonament 75zl ktory sie nazywa 7gb a dostaje sie rzeczywiste 12gb + darmowe noce? :P

60zl to i tak duzo dla biednego studenta ale pomysle :P

dzieki :)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Przemyśl to sobie przekalkuluj,bo jak byś miał włączyć i tak te nocne ściąganie to tylko 10zł różnicy,a wtedy masz w cenie tych 12GB to nocne ściąganie zamiast 7GB,a ja też jestem biedny,mniej piwa,papierosów,po 3zł dziennie odłóż i zobaczysz uzbierasz :P

Albo weź sobie darmowe aero2 i czekaj 2miesiaće ponad na kartę sim i wydaj ok 150zł na modem.

Dla Ciebie i tak lepszym rozwiązaniem było by wziąć iplusa bez modemu,a modem sobie kupić na wolnym rynku,a co do LTE to i tak w promieniu 3km od nadajnika to działa,a lepiej mieć taniej krótsza umowę a za modem i tak musisz płacić.

Tu cennik:
http://internet.plus.pl/documents/59602 ... 0_2011.pdf

Modem to można znaleźć na allegro za ok 200zł np. Huawei E353u2

Bez modemu masz 10GB za 60zł/50zł aktywacja
Nie wiem kombinuj,to teraz będziesz myśleć i rozważać tu kolejne 2dni he he oby pomyślnie.
eth_0

Post autor: eth_0 »

Jeśli jesteś w zasięgu LTE to się nawet nie zastanawiaj i bierz iPlusa!
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

japajoj pisze:Nie spotkałem jeszcze osoby która by była zadowolona z PLAY. Z mobilnego neta czy z czegokolwiek od nich...

Tu
http://opiniuj.pl/39761,play-online.html
http://opiniuj.pl/10002,plus-gsm-iplus.html
masz pewien pogłąd na Playa i Plusa. Ja osobiście jestem zadowolony zarówno z Playonline jak i Blueconnect.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Nie kieruj się takimi bzdurnymi opiniami na necie-jak chcesz trochę poczytać to wejdź uke.gov.pl i tam masz prawdziwe testy tej usługi, co prawda w ograniczonym terytorialnie zakresie ale są to realne dane, a już taki dodatek jak obsługa klienta to takiej jak ma Plus to żadna sieć na dziś nie dorównuje-po każdej rozmowie jest prowadzona ankieta na temat jakości obsługi przez konsultanta-Plus w tym roku zdobył za to europejską nagrodę. :ok: http://www.biuroprasowe.plus.pl/note.php?id=789
jareq
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

jarek999 pisze:Nie kieruj się takimi bzdurnymi opiniami na necie-jak chcesz trochę poczytać to wejdź uke.gov.pl i tam masz prawdziwe testy tej usługi, co prawda w ograniczonym terytorialnie zakresie ale są to realne dane, a już taki dodatek jak obsługa klienta to takiej jak ma Plus to żadna sieć na dziś nie dorównuje
Nie mam nic przeciwko operatorowi Plus, na tamtym portalu są również opinie o Orange i T-Mobile PL. O wyborze operatora trzeba zdecydować po dokładnym przetestowaniu ich usług i wybrać tą która jest najmniej zawodna, I trzeba też wząźć pod uwagę to, że po kilku miesiącach przybędzie użytkowników i jakość usługi znacznie się pogorszy.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

I trzeba też wząźć pod uwagę to, że po kilku miesiącach przybędzie użytkowników i jakość usługi znacznie się pogorszy.
I dlatego trzeba brać jak najkrótszą umowę (najlepiej to 12 miesięcy ale u pazernych jest 18 miesięcy) nawet jeżeli modem trzeba kupić na własną rękę wtedy.
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

Racja-tutaj najgorzej byłoby podpisać umowę na 24 miesiące,wtedy wychodzi to bardzo niekorzystanie dla użytkownika. Odnośnie sieci Plus to mam z nią dobre wspomnienia,tym bardziej jeżeli masz dobry zasięg,moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać.
Marcossik

Post autor: Marcossik »

Ja szukałem najkorzystniejszej oferty mobilnego internetu i padło na Play. Najpierw zakupiłem zestaw starter 1GB + moded Huawei E173u-2 za 129zł w salonie play. Okazało się, że mam zasięg HSPA z sygnałem około 95%. Net chodzi przyzwoicie, w grach online praktycznie nieodczuwalne lagi i bez zastanowienia złożyłem dziś zamówienie na Play Online 99 bez modemu. 59 zł miesięcznie z 19GB limitu z prędkością do 4mb/s. W dodatku umowa tylko na 12 miesięcy :] No i oczywiście w tym jest także pakiet społecznościowy oraz nocny transfer :) Jeśli ktoś ma dobry zasięg z Playa i przy okazji chciałby mieć dużo za całkiem niewiele to oferta, którą ja wybrałem powinna być jedną z najtrafniejszych i najkorzystniejszych z ofert dostępnych na rynku mobilnego internetu. Pozdrawiam
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

Marcossik, a łączysz się przez 2100 czy 900? Masz ten komfort, że możesz sobie wybrać i chyba stacja nie jest tak mocno przeciążona jak to bywa w większych miastach, gdzie jest tylko 2100 i full ludzi ciągnie co się tylko da dniami i nocami.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Nie odczuwam przeciążenia w większych miastach, u mnie są stację co "pincet" metrów. Poza nimi czy na obrzeżach już bardziej.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

zimplusowany,
chyba stacja nie jest tak mocno przeciążona jak to bywa w większych miastach
Również się z tym nie zgodzę, może jest jakiś wyjątek od reguły ale jest to problem mniejszych miast i okolicznych miejscowości. ;)
jareq
Marcossik

Post autor: Marcossik »

Nie znam się na tych pasmach 900/2100. Może ktoś mi powie jak to sprawdzić ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Marcossik pisze:Nie znam się na tych pasmach 900/2100. Może ktoś mi powie jak to sprawdzić ?
Najprościej wejść na mapkę http://mapa.btsearch.pl/ Jako filtr wybrać bazę btsearch i tam są te dane.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
PowerGo

Post autor: PowerGo »

Witam.
Co z ofertą Orange na kartę, która jest obecnie bardzo popularna na serwisach aukcyjnych, a mianowicie:

INTERNET NA KARTĘ ORANGE FREE 6,2 GB na 12 MIESIĘCY

Opłaca się to? Są jakieś limity
gacu007
Użytkownik forum

Post autor: gacu007 »

Jak jest 6,2GB to to jest właśnie ten limit.Opłacać nie wiem czy się opłaca,zależy od technogi jaka jest u Ciebie.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Opłaca się to? Są jakieś limity
Opłaca, limitów oprócz 6,2GB transferu brak.
ODPOWIEDZ