[Trudne->Łatwe] Internet via bluetooth

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zmechu
Użytkownik forum

[Trudne->Łatwe] Internet via bluetooth

Post autor: zmechu »

Witam!

Problem wydaje mi się trudny, a przynajmniej nie wiem jak to ugryźć.

Internet poprzez komórkę (dialup via bluetooth) działa bez problemów. Ale wydajność jest średnia, czyli 115kb/s.

Korzystałem kiedyś z karty SIM Aster, działającej w infrastrukturze Orange (APN: aster.internet). W laptopie nawiązywałem z telefonem połączenie bluetooth "PAN Network Access Point", komputer dostawał po chwili adres IP i mogłem korzystać z połączenia o szybkości 3Mbit/s, czyli max ile bluetooth może wyciągnąć.

Teraz mam kartę SIM w Orange, czyli w zasadzie to samo co Aster - i nijak nie mogę się poprzez PAN połączyć. Inicjuję połączenie, przez chwilkę wygląda tak jakby komputer próbował pobrać adres IP by po sekundzie kończyło się komunikatem "kabel sieciowy jest odłączony". Wygląda więc na to, iż operator odrzuca żądanie lub coś "na łączach" uniemożliwia połączenie.

I jestem w kropce, bo nie wiem jak i gdzie szukać źródła problemu. Nadmieniam iż telefon jest skonfigurowany automatycznie w/g Orange, dialup działa, internet w telefonie też - tylko ten PAN zaskoczyć nie chce.

Orange Free, Sony-Ericsson Naite (J105i), Win XP

Pomocy :-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-26, 23:56 przez zmechu, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [Trudne->Łatwe] Internet via bluetooth

Post autor: krystianb »

zmechu pisze: Ale wydajność jest średnia, czyli 115kb/s.
A próbowałeś zrobić jakiś test, prędkość w chmurce jest z delikatnie mówiąc z zupy wzięta, z resztą łatwo ją manipulować, wystarczy wejść we właściwości modemu BT w menadżerze urządzeń i tam jest do wyboru do 900kb/s, ale i więcej da się tym przepchnąć, nawet jak się prędkość ustawi na 9600...
zmechu pisze:Nadmieniam iż telefon jest skonfigurowany automatycznie w/g Orange, dialup działa, internet w telefonie też - tylko ten PAN zaskoczyć nie chce.
Do PAN trzeba dodatkowo skonfigurować w telefonie (wybrać odpowiedni APN, choćby z tych które orange wysyła, ale lepiej to ręcznie konfigurować, proxy do korzystania z netu przynajmniej na kompie jest niepotrzebne)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Po pierwsze APN na zwykłe internet zmieniłeś?

Po drugie 115kbps to nie prędkość połączenia tylko umowna prędkość portu COM nie mająca nic wspólnego z szybkością transmisji. Wątpię czy przez Personal Aero Network dało się wyciągnąć coś więcej. Te normalne BT sprzedawane na Allegro po 5zł wyciągają coś koło 1,3Mb/s.
zmechu
Użytkownik forum

Co do prędkości: tak, wiem, że ta pokazywana szybkość interfejsu jest wirtualna. Ale przy testach dialup po BT osiąga 0,1-0,25Mb/s. Czyli jak na współczesne realia trochę mikrusowato :-) Łącząc się poprzez BT PAN Windows pokazuje mi szybkość interfejsu 3Mb/s, a szybkość realna to 1Mb/s z małym hakiem. Więc 5x lepiej niż dialup.

Odnośnie konfiguracji - w sieci Aster po prostu odpalałem PAN i działało od strzału. Dlatego dziwi mnie, że Orange tak nie chce (jak pisałem- fizycznie to ten sam operator). Co w zasadzie miałbym zrobić w konfiguracji telefonu, żeby PAN mi ruszyło? APNy wpisane poprawnie (choś działają zarówno "internet" z Orange jak i "aster.internet" z Aster), proxy wyłączone.

Z poziomu XP wygląda na to, jakby po stronie Orange nie działał DHCP lub od razu operator rozłączał połączenie. Na telefonie jest aktywna ikonka BT, przez chwilę pojawia się ikonka komputera, potem znika i znów tylko ikonka BT.
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

zmechu pisze:APNy wpisane poprawnie (choś działają zarówno "internet" z Orange jak i "aster.internet" z Aster), proxy wyłączone.
A w menu "internet bluetooth" (jak nie zmienili) odpowiednia konfiguracja wybrana?

[ Dodano: 2011-12-26, 11:23 ]
zmechu pisze:Ale przy testach dialup po BT osiąga 0,1-0,25Mb/s. Czyli jak na współczesne realia trochę mikrusowato :-) Łącząc się poprzez BT PAN Windows pokazuje mi szybkość interfejsu 3Mb/s, a szybkość realna to 1Mb/s z małym hakiem. Więc 5x lepiej niż dialup.
To, że rok temu tak działało to nie znaczy, że dziś też tak szybko będzie.
zmechu
Użytkownik forum

krystianb pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
A w menu "internet bluetooth" (jak nie zmienili) odpowiednia konfiguracja wybrana?
Z tego co widzę nie mam takiej opcji. Ustawienia-Łączność-Ustawienia Internetowe i tam wpisuję APN, hasło itp. Nie ma nic dotyczącego BT.

Albo więc operator musi zezwolić na taką usługę, albo mam coś nie tak w telefonie. Tylko nie wiem co i w jakim miejscu :-) Najgorsze jest to, że kiedyś działało bez najmniejszych problemów i bez mojej ingerencji, a teraz stawia dziwny opór.

Mówiłem, że trudne :-)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-12-26, 13:14 ]
Poprawiłem cytowanie.
Ostatnio zmieniony 2011-12-26, 13:13 przez zmechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Artur
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Sony Ericssony niesystemowe mają wybór konkretnego APNu tylko dla połączeń modemowych przez USB. Dla Bluetooth wydaje mi się, że korzystają z domyślnego APNu w ustawieniach internetowych. Więc nie ma bata żeby nie działało... Spróbuj wywalić telefon z systemu i jeszcze raz wszystko sparować, bluetooth jest bardzo kapryśny.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

zmechu pisze:Z tego co widzę nie mam takiej opcji. Ustawienia-Łączność-Ustawienia Internetowe
Ona kiedyś była w menu BT.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

zmechu a może po prostu telefon działa w EDGE?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zmechu
Użytkownik forum

krystianb pisze:
zmechu pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ona kiedyś była w menu BT.
Jak to mawiał pułkownik Hans Landa: 'That's a Bingo!'. Rzeczywiście zacząłem grzebać w ustawieniach BT, i okazało się, iż SE ma oddzielne profile dla łączności stricte internetowej oraz łączności po BT. I w tym "internetowym" był profil którego aktualnie używam, a w menu BT był cały czas aktywny profil Aster. I wszytko się wyjaśniło - profil Aster był pierwszym w moim telefonie, stąd więc BT i internet zadziałał mi od razu.

Dla potomnych, profile internetowe są tu: Menu - Ustawienia - Łączność - Ustawienia internetowe - [tu wybieramy/edytujemy profil]. Ten profil będzie dotyczył połączeń dla wbudowanej przeglądarki, dial-up oraz wszelkich programów korzystających z sieci w telefonie.

Ustawienia sieci PAN: Menu - Ustawienia - Bluetooth - Konta danych - [tu wybieramy/edytujemy profil]. Ten profil (może być inny niż poprzedni) dotyczy połączeń internetowych PAN via bluetooth. Troszkę to zakręcone i mało intuicyjne, ale tak autor softu sobie wymyślił :-)

Dla potomnych 2: PAN jest o tyle fajniejszy, iż pracuje z pełną fizyczną wydajnością BT, bez ograniczeń emulacji portów szeregowych itp.

Heh, myślałem że sprawa beznadziejna, w dzięki temu forum w dwa dni dało się rozgryźć problem trapiący mnie od pół roku. Chylę czoła.
Ostatnio zmieniony 2011-12-27, 00:21 przez zmechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Artur
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

zmechu pisze:Heh, myślałem że sprawa beznadziejna, w dzięki temu forum w dwa dni dało się rozgryźć problem trapiący mnie od pół roku. Chylę czoła.
Cieszymy się :ok:

PS.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a> ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

i okazało się, iż SE ma oddzielne profile dla łączności stricte internetowej oraz łączności po BT
Mój Zylo nie ma :cwaniak:
zmechu
Użytkownik forum

Jak już wiem czego szukać to łatwiej znaleźć :-)

Spróbuj: Menu główne > Panel sterowania > Połączenia > Internet > Więcej > Nowe konto > Int. przez B-tooth (PAN), lub: Menu główne > Panel sterowania > Połączenia > Konta internetowe > Więcej > Nowe konto > Lok. poł. Bluetooth (PAN).

Z tego co widzę różne SE mają opcje o różnej nazwie w różnych miejscach, ale trzeba szukać gdzieś w tych okolicach.
Pozdrawiam
Artur
ODPOWIEDZ