internet w Wielkiej Brytanii z K800i - jak to dziala?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet w Wielkiej Brytanii z K800i - jak to dziala?
Witam
szukam w internecie informacji na temat internetu na terenie wielkiej brytanii dokladnie w miejscowosci gristhorpe to jest niedaleko miejscowosci York (polnocno-wschodnie wybrzeze) Pytanie moje jest nastepujace
Wybieram sie tam na niecale 3 miesiace posiadam juz telefon komorkowy (moge zdjac simlocka w polsce) sony ericsson k800i z technologia 3g chodzi mi o to zebym mial mozliwosc korzystania nie tyle z internetu (strony www) co komunikator jak gg. i nie wiem jak to zrobic co zakupic jeszcze (jakis modem itd?) zeby miec mozlowosc polaczenia za pomoca mojego telefonu k800i.
Slyszalem ze jest taka opcja w orange ze za pomoca smsa mozna aktywowac internet i za dobe placi sie 1 Funta.
Chyba ze sa jeszcze jakies inne opcje prosze o pomoc z gory dziekuje
szukam w internecie informacji na temat internetu na terenie wielkiej brytanii dokladnie w miejscowosci gristhorpe to jest niedaleko miejscowosci York (polnocno-wschodnie wybrzeze) Pytanie moje jest nastepujace
Wybieram sie tam na niecale 3 miesiace posiadam juz telefon komorkowy (moge zdjac simlocka w polsce) sony ericsson k800i z technologia 3g chodzi mi o to zebym mial mozliwosc korzystania nie tyle z internetu (strony www) co komunikator jak gg. i nie wiem jak to zrobic co zakupic jeszcze (jakis modem itd?) zeby miec mozlowosc polaczenia za pomoca mojego telefonu k800i.
Slyszalem ze jest taka opcja w orange ze za pomoca smsa mozna aktywowac internet i za dobe placi sie 1 Funta.
Chyba ze sa jeszcze jakies inne opcje prosze o pomoc z gory dziekuje
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: internet w Wielkiej Brytanii z K800i - jak to dziala?
Na ten temat już dużo zostało napisane.
Następnym razem radzę skorzystać z tego Szukacz
.
A odpowiedź na twoje pytania znajduje się Tu.
Następnym razem radzę skorzystać z tego Szukacz

A odpowiedź na twoje pytania znajduje się Tu.
Elektroniczna rewolucja
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pytanie czy chcesz korzystać z tego GG bezpośrednio z telefonu, czy normalnie? Konfiguracja K800i powinna być standardowa, poszukaj w przyklejonych wątkach.
-
ok dzieki Wam za pomoc!
Wiem ze jest tego na forum troche ale dokladnie sprecyzowanego tematu raczej nie udalo mi sie znalezc wiec postanowilem napisac nowego posta sorki za powtarzanie tematu dzieki jeszcze raz! pozdro
Wiem ze jest tego na forum troche ale dokladnie sprecyzowanego tematu raczej nie udalo mi sie znalezc wiec postanowilem napisac nowego posta sorki za powtarzanie tematu dzieki jeszcze raz! pozdro
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
@iwan900, To znalazłeś to czego szukałeś?
I odpowiedz na pytanie Ufo atakuje: Pytanie czy chcesz korzystać z tego GG bezpośrednio z telefonu, czy normalnie?
Dodam, że z uwagi iż tematów tego typu na forum pojawia się coraz więcej planujemy jakoś te tematy zebrać w jednym miejscu. Jeszcze szukamy najlepszego sposobu aby to zrobić.
I odpowiedz na pytanie Ufo atakuje: Pytanie czy chcesz korzystać z tego GG bezpośrednio z telefonu, czy normalnie?
Dodam, że z uwagi iż tematów tego typu na forum pojawia się coraz więcej planujemy jakoś te tematy zebrać w jednym miejscu. Jeszcze szukamy najlepszego sposobu aby to zrobić.
Ostatnio zmieniony 2007-04-27, 14:04 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
zdecydowanie zdejmij simlocka w polsce, karta z orange uk nie dziala w telefonie z simlockem orange pl.(moge zdjac simlocka w polsce)
- Jojo
Widać znalazł.BliSki pisze:To znalazłeś to czego szukałeś?
A może poprostu umieścić wszystko w miejscu o nazwie internet za granicą.BliSki pisze:Dodam, że z uwagi iż tematów tego typu na forum pojawia się coraz więcej planujemy jakoś te tematy zebrać w jednym miejscu. Jeszcze szukamy najlepszego sposobu aby to zrobić
Elektroniczna rewolucja
-
nadal szukam
Nie znalazlem nic gdyz utknalem w jednym miejscu...
korzystac chce normalnie z lapa z gg nie przez komorke no chyba ze nie bedzie innej opcji to przez koma ale prosilbym o pomoc w jednej sprawie ktora moze byc kluczowa w rozwiazaniu problemu gdyz moja wiedza na temat bezprzewodowego neta jest niewystarczajaca a mianowicie posiadam laptopa fujitsu siemens amilo 1437G ktory posiada takei gniazda
-1x IEEE-1394 FireWire
-1x S-video output
- 1x Express Card
-3x USB 2.0
-1x MODEM RJ 11
-1x LAN RJ 45
-DVI
-1x Microphone
- Flash Card Reader (SD/MMC/MS)
A wyczytalem na necie ze tak jak pisaliscie wyzej ten modem bez simlocka rozwiazuje sprawe tylko ze ten modem ma to szerokie plaskie wejscie nawet znalazlem taki na allegro koles korzystal w anglii z neigo i sprzedaje ale ja w lapie mam taki przelacznik wireless on i off i nie posiadam takiego szerokiego wejscia wiec takie modemy czy karty sa bezuzyteczne w moim przypadku? w lapie mam pilota z prawej strony po wyjeciu go jest jakies wejscie ale chyba nie takiej wielkosci jak potrzeba prosze o POMOC!!
EDIT
Z tego co mi podpowiadaja znajomi posiadam tylko port express w lapie i takie modemy na wejscie PCMIA nie pomoga i chyba tu nie ma juz innego ratunku..??..
Nie piszemy posta pod postem.Użyj opcji
Moderator-> Jaco
korzystac chce normalnie z lapa z gg nie przez komorke no chyba ze nie bedzie innej opcji to przez koma ale prosilbym o pomoc w jednej sprawie ktora moze byc kluczowa w rozwiazaniu problemu gdyz moja wiedza na temat bezprzewodowego neta jest niewystarczajaca a mianowicie posiadam laptopa fujitsu siemens amilo 1437G ktory posiada takei gniazda
-1x IEEE-1394 FireWire
-1x S-video output
- 1x Express Card
-3x USB 2.0
-1x MODEM RJ 11
-1x LAN RJ 45
-DVI
-1x Microphone
- Flash Card Reader (SD/MMC/MS)
A wyczytalem na necie ze tak jak pisaliscie wyzej ten modem bez simlocka rozwiazuje sprawe tylko ze ten modem ma to szerokie plaskie wejscie nawet znalazlem taki na allegro koles korzystal w anglii z neigo i sprzedaje ale ja w lapie mam taki przelacznik wireless on i off i nie posiadam takiego szerokiego wejscia wiec takie modemy czy karty sa bezuzyteczne w moim przypadku? w lapie mam pilota z prawej strony po wyjeciu go jest jakies wejscie ale chyba nie takiej wielkosci jak potrzeba prosze o POMOC!!
EDIT
Z tego co mi podpowiadaja znajomi posiadam tylko port express w lapie i takie modemy na wejscie PCMIA nie pomoga i chyba tu nie ma juz innego ratunku..??..

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Troszkę ci wyjaśnię.
Koledzy proponują ci zdjąć simlocka z fona i wykorzystać go jako modem do neta.Oznacza to że po włożeniu odpowiedniej karty DATA do fona i połączeniu go z kompem za pomocą kabla, irdy lub bluetootha połączysz się z netem i będziesz się cieszyć dostępem do sieci.
Co do twojego lapka to skoro masz zamiar korzystać z modemu karty PCMCIA to musisz zakupić taką na jak sam piszesz Express Card .Do niego również możesz włożyć kartę sim DATA skonfigurować połączenie i cieszyć się netem.
Do Wi=Fi jeśli również masz w lapku to gdy będziesz się znajdował w pobliżu Hot-Spotu możesz się łaczyć z netem za free lub wykupić jakiś abonament w tej sieci.
Koledzy proponują ci zdjąć simlocka z fona i wykorzystać go jako modem do neta.Oznacza to że po włożeniu odpowiedniej karty DATA do fona i połączeniu go z kompem za pomocą kabla, irdy lub bluetootha połączysz się z netem i będziesz się cieszyć dostępem do sieci.
Co do twojego lapka to skoro masz zamiar korzystać z modemu karty PCMCIA to musisz zakupić taką na jak sam piszesz Express Card .Do niego również możesz włożyć kartę sim DATA skonfigurować połączenie i cieszyć się netem.
Do Wi=Fi jeśli również masz w lapku to gdy będziesz się znajdował w pobliżu Hot-Spotu możesz się łaczyć z netem za free lub wykupić jakiś abonament w tej sieci.
-
Juz sie pogubilem...
Czyli sa 2 opcje 1 z nich to internet za pomoca telefonu ? (ale dzialajacy na kompie) a 2 opcja to ta karta (zamiast telefonu?) czyli jak posiadam SE k800i to nei potrzebuje zadnego modemu? w sensie karty na zlacze express tak?
EDIT
Panowie ja w tym temacie jestem kompletnie zielony niech mi ktos wytlumaczy po polsku jak to mozliwe zeby mi dzialal net na kompie za pomoca telefonu? nie mam funkcji bluetooth w lapie mam tylko kabel usb do telefonu. Czytalem cos ze za pomoca usb mozna miec polaczenie z netem ale jak to mozliwe przez kabel nic nie idzie jak to ma dzialac za granica? czy potrzebuje zakupic sobie bluetooth ?
Moderator-> Jaco
Czyli sa 2 opcje 1 z nich to internet za pomoca telefonu ? (ale dzialajacy na kompie) a 2 opcja to ta karta (zamiast telefonu?) czyli jak posiadam SE k800i to nei potrzebuje zadnego modemu? w sensie karty na zlacze express tak?
EDIT
Panowie ja w tym temacie jestem kompletnie zielony niech mi ktos wytlumaczy po polsku jak to mozliwe zeby mi dzialal net na kompie za pomoca telefonu? nie mam funkcji bluetooth w lapie mam tylko kabel usb do telefonu. Czytalem cos ze za pomoca usb mozna miec polaczenie z netem ale jak to mozliwe przez kabel nic nie idzie jak to ma dzialac za granica? czy potrzebuje zakupic sobie bluetooth ?

-
Tu masz ładnie i pięknie opisane razem z obrazkami -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=2257#2257iwan900 pisze:Panowie ja w tym temacie jestem kompletnie zielony niech mi ktos wytlumaczy po polsku jak to mozliwe zeby mi dzialal net na kompie za pomoca telefonu?
Co prawda tam jest opisane na przykładzie IRDy, ale na "kabelku" zasada jest ta sama.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dzieki BliSki za instrukcje na poczatku wszystko ladnie i pieknie tak jak na zalaczonych obrazkach zgadza sie wszystko ale do polowy mianowicie w menadzer urzadzen w zakladce modemy wykrywa moj SE k800i wybieram wlasciwosci zakladka zaawansowane i jako ze w Polsce mam siec Orange (chcialem sprawdzic czy dziala) wyczytalem na innych postach ze dla orange wpisuje komende AT+CGDCONT=1,"IP","internet" zamykam to wszystko i przechodze do kreatora nowego polaczenia i tam juz nie mam takiej opcji jak modem telefoniczny to po 1 a po drugie pozniej jak wybieram ze chce laczyc sie z netem to pozniej nie widze tego swojego modemu widzi tylko polaczenia z mojego modemu kablowego i jak chcialbym zaznaczyc wiecej opcji to chcialby mi to mostkowac ale nie wykrywa tego modemu telefonicznego w czym tkwi problem?
- Jaco
Sprawdż w właściwościach nowego połączenia przez co ma ci się łączyć.Tu możesz wybrać modem.Zaznacz tylko jeden.Powinno załatwić sprawę.
-
A co tam wtedy widzisz? Co masz do wyboru?iwan900 pisze:przechodze do kreatora nowego polaczenia i tam juz nie mam takiej opcji jak modem telefoniczny
Ja w irdzie miałem takie coś, że po czasie nieaktywności nastąpiło rozłączenia połączenia (tel-komp). Ale w tym wypadku nie wiem dlaczego raz ten modem widzisz a raz nie

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dzieki za Wasze posty naprawde duzo mi pomogly! Mysle ze damy rade rozwiazac to do konca. Robie wszystko tak jak wyzej napisalem i jak skonfiguruje polaczenie sieciowe to wykrywa jako polaczenie lokalne o nazwie sony ericsson ale jest zapora i nie dziala jak ja mam to sprawdzic czy to dziala? adres IP ma byc automatyczny czy jak?
-
Rozumiem, że masz firewalla i on to blokuje? Jaki to firewall?iwan900 pisze:wykrywa jako polaczenie lokalne o nazwie sony ericsson ale jest zapora
Może być automatyczny.adres IP ma byc automatyczny czy jak?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
BliSki uzywam zapory z windowsa XP oraz Kasperkiego wiec czego to moze byc przyczyna?
- Jaco
Czy aby dobrze je konfigurujesz.Nie powinno być jako lokalne tylko telefoniczne.iwan900 pisze:jak skonfiguruje polaczenie sieciowe to wykrywa jako polaczenie lokalne o nazwie sony ericsson
-
Jaco inaczej sie nie da...
- Jaco
Robiłem takie połączenie na różnych fonach i zawsze jest to połączenie telefoniczne.
Kompa z fonem przez co łączysz.System widzi modem?Dopisz dodatkową komendę.Zrób kwadernę modemu.Może coś ci nie łączy.
Kompa z fonem przez co łączysz.System widzi modem?Dopisz dodatkową komendę.Zrób kwadernę modemu.Może coś ci nie łączy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mnie się wydaje, że w nowszych fonach przy wgrywaniu pakietu sterowników od producenta jest automatycznie tworzone połączenie. Wystarczy je tylko skonfigurować. Sprawdź Start-->Połącz z --->Pokaż wszystkie połączenia
Inna sprawa to jaką kartę SIM masz włożoną do telefonu. Musi być karta z uaktywnioną transmisją danych - DATA, np. Simdata (koszt 20zł, taryfa 100kB=3gr i możesz testować). Na byle jakiej karcie Sim sie nie połączysz, a jeśli nawet taryfa będzie zabójcza.
PS.Temat dotyczy głównie konfiguracji K800i więc przesuwam do działu "Telefony.."
Inna sprawa to jaką kartę SIM masz włożoną do telefonu. Musi być karta z uaktywnioną transmisją danych - DATA, np. Simdata (koszt 20zł, taryfa 100kB=3gr i możesz testować). Na byle jakiej karcie Sim sie nie połączysz, a jeśli nawet taryfa będzie zabójcza.
PS.Temat dotyczy głównie konfiguracji K800i więc przesuwam do działu "Telefony.."
-
Zadzwonilem do BOK do Orange i mila Pani powiedziala mi ze musi mi wyslac plik konfiguracyjny na telefon zeby aktywowac ta usluge internet.Czekalem caly dzien i sie nie doczekalem ale pozniej udzielila dalszych instrukcji co robic zamierzam ponownie tam zadzwonic i przypomniec o tym pliku pozniej sie wchodzi podobno w ustawienia>lacznosc>komunikacja danych>internet>wiecej>inf o koncie tutaj sie podaje nr CID od 1-9>nr dostepnowy**99*** i numer (jak sie podobno wybierze krok po kroku to ten numer bedzie widoczny) widzieliscie o tym?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Daruj sobie te wskazówki miłej pani z BOK, bo ci wrzucą jakąś dziką taryfę, że pare minut poserfujesz i Ci doliczą do abonamentu np.100zł. Idź lepiej do salonu Plusa, kup Simdatę(taki pre-paidowy internet jak karta POP, jedyny w Polsce zresztą) za 20 zł włóż do telefonu (jeśli rzeczywiście nie ma simlocka) i możesz potestować. Powinno ci starczyć na ~66MB łącznego transferu.A APN możesz wrzucić komendą inicjująca, jak w przytoczonym wyżej wątku lub ręcznie w opcjach telefonu.
- Jojo
Gdy używałem telefonu jako modemu nie instalowałem żadnych sterowników od producentów telefonu. Windows ładnie wykrył telefon i zainstalował sterowniki, został on sklasyfikowany przez windowsa jako modem pod nazwą mobile fone. Później wystarczyło skonfigurować połączenie a łączyłem się za pomocą podczerwieni. Iwan900 jak nie masz podczerwieni albo blutocha może wystarczy kupić pod USB coś takiego.
Elektroniczna rewolucja
- yagi
Ja wlasnie lacze sie z netem za posrednictwem K800i tyle ze przez BT... Polaczenie samo sie skonfigurowalo wiec nie musialem nic robic specjalnie...
Masz wszystko zainstalowane do telefonu? Sprawdz w menedzeze <font color="#FF00FF"><b>»»urządzeń««</b></font> czy nie ma zoltych wykrzyknikow...
Masz wszystko zainstalowane do telefonu? Sprawdz w menedzeze <font color="#FF00FF"><b>»»urządzeń««</b></font> czy nie ma zoltych wykrzyknikow...
-
DZIEKI BliSki dziala tak jak na zalaczonych obrazkach w w/w linku sprawdzalem na telefonie kumpla k750 z sieci plusa po wpisaniu tych danych na plusa i po utworzeniu nowego polaczenia wybieramy te poszczegolne opcje i jest ok! Pytanie moje czy wie ktos jak to bedzie dzialao w angielskiej sieci? (Obojetnie jakiej najlepiej O2 moze ktos wie jakie parametry sie tam wpisuje i przez jaki numer sie laczy?) albo jakies inne sieci?