Plus Internet na Aero2

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lo_fi
Początkujący użytkownik forum

Plus Internet na Aero2

Post autor: lo_fi »

W związku z permanentnym problemem z internetem w Cyfrowym Polsacie o których wszyscy piszą i który mnie również dotknął sprawdzam obecnie połączenie z internetem poprzez udostępnianie połaczenia z telefonu z WinMo. Karta w PLUSIE z pakietem internetowym 1GB. Po prostu jakby mnie ktoś obuchem walnął bo tranfery tożsame z tymi w CP - DL:ok 1.3Mbit UP: 30kbit czyli porażka !!! Co nalepsze sprawdzam w telefonie dane z "Monitora GSM" - połaczenie HSPA+ na maszcie operatora 260-17 a więc Aero2! (LAC: 19581). Monitor nie pokazuje CID i adresu BTS więc nie wiem, który to dokładnie maszt (Wołomin/okolice). Czyżby rzeczywiście udostępniono infrastrukturę Aero2 dla Polkomtela i stąd takie lagi w CP ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Plus Internet na Aero2

Post autor: Maciek764 »

Czyżby rzeczywiście udostępniono infrastrukturę Aero2 dla Polkomtela
A to już z dobry miesiąc temu i to żadna tajemnica.
stąd takie lagi w CP ?
Tego skąd takie szopki nie wie nikt. Bo to jest nieprawdopodobne, żeby wzrosło tak obciążenie, szczególnie że modemy z Plusa nie obsługują UMTS 900. No ale z drugiej strony na UMTS900 za dużo tego pasma nie ma i może się to szybko zapchać. Sam już nie wiem.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Maciek764,
Bo to jest nieprawdopodobne, żeby wzrosło tak obciążenie, szczególnie że modemy z Plusa nie obsługują UMTS 900. No ale z drugiej strony na UMTS900 za dużo tego pasma nie ma i może się to szybko zapchać. Sam już nie wiem.
Nie chcę tutaj nikogo obrażać ale technicy CP powinni pójść na szkolenie do Techników Polkomtela.Przecież większość użytkowników iPlusa nie ma sprzętu aby połączyć się z siecią CP. Po własnych testach nie widziałem objawów przeciążenia sieci-nie stabilna prędkość, wydłużenie czasów odpowiedzi, nie równomierne odpowiedzi... tylko lagi z gubieniem pakietów przy rewelacyjnym zasięgu, stabilnej prędkości, równomiernych czasach odpowiedzi-mając sprzęt na HSPA+900 taka sieć mnie nie interesuje nawet za free. ;)
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Po własnych testach nie widziałem objawów przeciążenia sieci
Mam identycznie odczucia. Prędkości bardzo dobre. Siła sygnału dobra. Straty pakietów u mnie? Kilkadziesiąt procent. I to nie na "darmówce" tylko na karcie Plusa.
ODPOWIEDZ