Zmiana Internetu na iPlusa, proszę o poradę.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zmiana Internetu na iPlusa, proszę o poradę.
Witam. Chciałbym zorientować się w pewnej sprawie, mianowicie zmieniam Internet z blueconnect na iPlusa, gdyż w mojej okolicy akurat iPlus posiada odbiornik 3G. Zawarłem dzisiaj umowę na okres próbny aby przetestować jego możliwości. Po podłączeniu otrzymanego modemu ZTE MF631 zasięg wskazuje 2 kreski.
tutaj wyniki z testu szybkości. Pytanie teraz, czy prędkość może się jeszcze polepszyć, powiedzmy po zainstalowaniu anteny zewnętrznej? BTS znajduje się jakieś 2 km ode mnie. Czy dałaby także coś zmiana modemu na jakiś inny lepszy, a jesli tak, to jaki? Liczę na pomoc, i pozdrawiam 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Zmiana Internetu na iPlusa, proszę o poradę.
Być może, ale nie musi.morszczuk123 pisze:Pytanie teraz, czy prędkość może się jeszcze polepszyć, powiedzmy po zainstalowaniu anteny zewnętrznej?
Tu odpowiedź jest taka sama jak wyżej. Ale ja bym jednak wziął jakiś modem od Sierry.morszczuk123 pisze:Czy dałaby także coś zmiana modemu na jakiś inny lepszy, a jesli tak, to jaki?
No i jeszcze pytanie jakie masz osiągi późno w nocy, tak 2-3. Bo tu chodzi o to, czy te słabe osiągi to nie są spowodowane przeciążeniem sieci.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Ja używam ZTE MF 631 z IPlusem. Jestem około 1-1.5km od stacji bazowej. Z okna na poddaszu widzę anteny, chociaż po drodze jest trochę lasu iglastego. Osiągam DL nawet powyżej 6Mbps, UL ok. 1.5Mbps, ping średnio około 100ms. Nie używam dodatkowej anteny. Myślę, że w Twoim przypadku antena mogłaby polepszyć łącze, bo ten modem chyba nie ma wbudowanej dobrej anteny. Mam porównanie do E398, którego testowałem i sygnał był w tym przypadku lepszy. Natomiast przy tak fatalnym wyniku, który otrzymujesz, to sprawdziłbym po pierwsze, czy jakiś sąsiad ma podobny problem, bo mam wrażenie, że może coś jest nie tak z Twoim komputerem (wirus, itp.)? Poza tym może Plus pożyczyłby Ci jakąś antenę (nie będzie to na pewno szczyt możliwości, ale do testu OK), która zweryfikowałaby, czy taka zmiana coś by polepszyła?
-
Przyznam, że w miarę użytkowania Internet coraz bardziej się "rozgrzewał".
Test okolo 23.45, 5 minut pozniej -
. Nie wiem skąd takie przeskoki w jakości. Po odpowiedziach zastanawiam się właśnie nad wypróbowaniem jakiejkolwiek anteny, tylko czy po prostu tamten spadek mocy to nie była wina przeciążenia? I czy mogę coś na to poradzić? Na pewno to nie wina komputera, gdyż to silna bestia. A z sąsiadów chyba wydaje mi się, że nikt nie korzysta z oferty Plusa, nie kojarzę w ogóle takiej osoby w mojej miejscowości. Także jutro chyba zdecyduję się jednak przyjąć ofertę, tylko jaki modem wybrać? Oto jest pytanie...

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Być może obciążenie sieci maleje i temu ten wzrost prędkości.morszczuk123 pisze:Nie wiem skąd takie przeskoki w jakości
Ja bym brał coś Sierry. Ale tego w Plusie raczej nie dostaniesz.Także jutro chyba zdecyduję się jednak przyjąć ofertę, tylko jaki modem wybrać? Oto jest pytanie...
Pozdrawiam YaHooo 

-
A jaki dokładnie model modemu byś polecał? Bo zakupiłem kartę SIM, podpisałem umowę, teraz tylko kwestia wyboru jakiegoś modemu z allegro.Ja bym brał coś Sierry. Ale tego w Plusie raczej nie dostaniesz.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-04, 22:29 ]
Poprawiłem cytat.
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 22:29 przez morszczuk123, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Osobiście bym brał Sierrę 309. Ale nie wiem czy będzie na Allegro.morszczuk123 pisze:A jaki dokładnie model modemu byś polecał?
Pozdrawiam YaHooo 

- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Możę niektórzy narzekają na ZTE - ale jestem ogólnie zadowolony z modelu ZTE MF636. Nie ma niestety wyjścia antenowego, ale przy dobrym ustawieniu (jest bardzo czuły) wyciąga tyle co niżej a czasem ponad 4 i ponad 1Mb./s. (8 km od nadajnika)
ZTE wprowadził pewnie już nowsze modele - ten co mam jest sprzed ponad 2 lat, chodzi już 2.5 roku. Nie ma z nim problemów.
Można się obawiać o trwałość karty SIM jeśli miałbyś wymieniać codziennie, ale to chyba tak każdy ma.

ZTE wprowadził pewnie już nowsze modele - ten co mam jest sprzed ponad 2 lat, chodzi już 2.5 roku. Nie ma z nim problemów.
Można się obawiać o trwałość karty SIM jeśli miałbyś wymieniać codziennie, ale to chyba tak każdy ma.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Powiem dlaczego zaproponowałem Sierrę. Robią dobre modemy oraz przede wszystkim ich support jest bardzo dobry. Dostępność nowych softów jest duża, sterowników też. A ZTE to raczej nawet nie wiadomo gdzie tego szukać... Huawei podobnie.ra-v pisze:Możę niektórzy narzekają na ZTE - ale jestem ogólnie zadowolony z modelu ZTE MF636.
Pozdrawiam YaHooo