ZTE MF656 zmiana modemu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
domeq
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF656 zmiana modemu

Post autor: domeq »

Witam,

Znajomy ma internet mobilny (nie w Polsce) i dostał modem z tematu.

Uruchomiłem mu Top_NetInfo i był zadowolony ponieważ oryginalny soft był kiepski.

Mieszkał wcześniej w murowanym domu gdzie siłą sygnału wynosiła 48%, a czasami mniej i internet działał bardzo dobrze.

Teraz się przeprowadził do drewnianego domu, nowszego gdzie sygnał łapie nawet 67%, ale potrafi spaść do 19%. Nie wiem, może to kwestia izolacji w ścianach czy cuś...

Czy zastosowanie innego modemu, np. z antenką wystawioną za okno mogłoby pomóc?

Jaki modem/zestaw kupić by poprawić działanie internetu?

Pozdro
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MF656 zmiana modemu

Post autor: YaHooo »

domeq pisze: Czy zastosowanie innego modemu, np. z antenką wystawioną za okno mogłoby pomóc?
Raczej tu potrzeba porządną antenę kierunkową na dane pasmo z jakiego modem korzysta.

Z tych informacji jakie podałeś trudno poradzić jakie masz pasmo oraz jaka technologia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
domeq

YaHooo pisze:Raczej tu potrzeba porządną antenę kierunkową na dane pasmo z jakiego modem korzysta.

Z tych informacji jakie podałeś trudno poradzić jakie masz pasmo oraz jaka technologia.
Nie wiem czy znam odpowiedzi na te pytania.

Z tego co pamiętam podczas połączenia wyskakiwała prędkość 7,2 Mbps, natomiast w testach osiągane prędkości to 4-5 Mbps i 1,5 Mbps wysyłanie - około, PING 60 - 200 ms.

Technologia z tego co pamiętam to UMTS.

Więcej nie wiem.

Możesz polecić jakiś konkretny zestaw by osoba nie znająca się na rzeczy sama sobie to podłączyła?

Jeśli można to proszę także o linki.

Obecny modem nie ma wejścia antenowego.

Pozdro
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

domeq pisze: Technologia z tego co pamiętam to UMTS.
Raczej masz 2100MHz. A dokładnie to możesz sprawdzić na tej mapce http://mapa.btsearch.pl/
domeq pisze: Z tego co pamiętam podczas połączenia wyskakiwała prędkość 7,2 Mbps, natomiast w testach osiągane prędkości to 4-5 Mbps i 1,5 Mbps wysyłanie - około, PING 60 - 200 ms.
Ale z tego co piszesz to raczej antena Ci nic nie da. Masz bardzo ładne wyniki. A jak zasięg spada to internet zwalnia/przymula?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
domeq

Gadałem z zainteresowanym i padł pomysł by kupić:

Huawei E173u-2 + starter PLAY - 145 zł i dokupić jakąś antenę

lub

Huawei E353s-2 z T-mobile + antena - 229 zł + 29 zł antena

Czy to byłby dobry zakup?

Ważna sprawa:

Czy jeśli kupimy E353s-2 z T-mobile *jest podobno bez simlocka) to zadziała w zagranicznej sieci?

To mało popularna w Europie sieć.

Będzie trzeba robić jakieś dodatkowe rzeczy?

Pozdro
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

:ok: Ja kupiłem E173 u-2 i E 353 u-2, oba z sieci Play- zestawy startowe z modemem, nie mają sim loka działają w paśmie UMTS 900 i 2100 MHz z każdą siecią 3G w Polsce i wieloma ruterami 3G.
E173 u-2 do 7.2 Mb/s cena 129 zł.
E 353 u-2 do 21 Mb/s. cena 209 zł
Oba maja gniazdo na antenę zewnętrzną ,typ złącza antenowego to popularne CRC9.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

domeq pisze: Czy jeśli kupimy E353s-2 z T-mobile *jest podobno bez simlocka) to zadziała w zagranicznej sieci?
Jeśli jest bez simlocka to zadziała.
domeq pisze: Będzie trzeba robić jakieś dodatkowe rzeczy?
Nie, tylko co najwyżej stworzyć profil z poprawnymi danymi jak APN.
domeq

Romek pisze::ok: Ja kupiłem E173 u-2 i E 353 u-2, oba z sieci Play- zestawy startowe z modemem, nie mają sim loka działają w paśmie UMTS 900 i 2100 MHz z każdą siecią 3G w Polsce i wieloma ruterami 3G.
E173 u-2 do 7.2 Mb/s cena 129 zł.
E 353 u-2 do 21 Mb/s. cena 209 zł
Oba maja gniazdo na antenę zewnętrzną ,typ złącza antenowego to popularne CRC9.
Widać różnicę w działaniu między nimi?

[ Dodano: 2012-01-12, 19:19 ]
E353s-2 z T-Mobile zakupiony.

Użyłem startera Play Online.

Wynik ze speedtesta.

Nie mam doświadczenia z internetem mobilnym, ale ten chodzi przyzwoicie. Instalacja prosta.

Obrazek

Antena (jakaś taka za 29 zł z Tmobile) zwiększa zasięg z 2 do 3 kresek - to nic pewnego jeszcze, ale tak było.

Ten zasięg to w ogóle dziwny jest - raz jest dioda niebieska, raz błękitna, była też zielona co oznacza chyba 3g, 3g+ i 2g... Najczęściej jest niebieska i błękitna.

Na razie Modem oceniam pozytywnie.

Pozdro
ODPOWIEDZ