PLUS LTE czy CP LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzychotnik
Użytkownik forum

PLUS LTE czy CP LTE

Post autor: krzychotnik »

Witam,

Postanowiłem zmienić mojego blueconnecta na LTE, tylko mam teraz problem co wybrać czy LTE z Plusa czy z Cyfrowego Polsatu ? Na mapie interaktywnej plusa widzę, że jestem w centrum zasięgu "LTE wewnątrz" czy to oznacza, że CP będzie miało identyczny zasięg jak Plus ? I jak jest z biurem obsługi klienta ? U kogo lepiej ? Kilka tematów niżej czytałem, że w Plusie są jakieś problemy z limitami danych - Czy to prawda ? Czy w CP też tak jest ? A co wy mi polecacie - Plus czy CP ?

Pozdrawiam
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: PLUS LTE czy CP LTE

Post autor: Maciek764 »

Na mapie interaktywnej plusa widzę, że jestem w centrum zasięgu "LTE wewnątrz" czy to oznacza, że CP będzie miało identyczny zasięg jak Plus ?
Tak.
I jak jest z biurem obsługi klienta ?
Na ogół lepiej w Plusie, jednak z nowościami Plus w kwestii obsługi klienta nigdy sobie nie radził więc może być odwrotnie.
A co wy mi polecacie - Plus czy CP ?
Zależy. Oferty się jednak trochę różnią. W Plusie masz zasięg na całą Polskę Plus + CP, w CP tylko UMTS900 Aero2 + LTE. Ja dla siebie bym wolał Plusa bo nie nakłada idiotycznych limitów na pobieranie w nocy.
krzychotnik
Użytkownik forum

Dzieki Maciek764, teraz chcialbym aby ktos wypowiedzial sie na temat limitow, bo czytalem pare tematow nizej ze plus jakos dziwnie to liczy albo zle...
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Choroby wieku dziecięcego - Plus musi zbierać dane z dwóch sieci (własnej i Aero2/Cyfrowy Polsat) a CP tego problemu nie ma.

Dodam, że największa zaleta Plusa to praca iPlusa w całej sieci Plusa, Aero2 i ich LTE, a CP korzysta tylko z zasięgu Aero2 i ich LTE, a druga duża zaleta, to lejek, którego w CP nie ma.
Wada: cena - LTE zaczyna się od 70 PLN, a w CP od 30 oidp.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Wg mapy CP mam zasięg LTE wewnątrz, a wg mapy plusa tylko na zewnątrz. W praktyce mam plusa działającego wewnątrz, i to bardzo dobrze działającego ( sygnał ponad 70 %).
jakubd pisze:Wada: cena - LTE zaczyna się od 70 PLN, a w CP od 30 oidp.
W plusie od 60PLN.
krzychotnik
Użytkownik forum

W praktyce mam plusa działającego wewnątrz, i to bardzo dobrze działającego ( sygnał ponad 70 %).
A jaką prędkość osiągasz DL i UL ? Mógłbyś dac mi link do wyniku speedtest ? A są jakies problemy z limitami, bo podbno PLUS coś źle liczy ?
zygzak73
Stały użytkownik forum

krzychotnik pisze:A jaką prędkość osiągasz DL i UL ?
Wczoraj mierzone DL 25Mb/s UL 5Mb/s. Tyle mam z modemu wpiętego bezpośrednio w laptopa. Na co dzień modem jest w ruterze, i tam mam do 12Mb/s, bo po wifi g więcej nie chce.
krzychotnik pisze: A są jakies problemy z limitami, bo podbno PLUS coś źle liczy ?
No, transfer podany SMS-em wygląda że tylko z 3g, bo strasznie mało. Na razie zliczam sobie sam.
krzychotnik
Użytkownik forum

Wczoraj mierzone DL 25Mb/s UL 5Mb/s
Troche slabo jak na 70%, Ciekawe czy CP działał by szybciej, bo zależy mi na szybkości... a możesz podać mi jeszcze ping ?
janek1350
Stały użytkownik forum

Post autor: janek1350 »

Nie polecam ani plusa i cp bo to oszustwo takiej prędkości nigdy nie osiągnął.
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 20:40 przez janek1350, łącznie zmieniany 1 raz.
krzychotnik
Użytkownik forum

Nie polecam ani plusa i cp bo to oszustwo takiej prędkośći nigdy nie osiągnoł.
Kolego masz raczej na myśli technologie HSPA+ bo widziałem juz wyniki ~70/80mb/s. BTW. pisze się osiągnął

Dobra ale teraz do rzeczy, jutro ide po LTE. Od kogo mam wziąć pod względem szybkosci ? Czy są one takie same ? Dodam, że nadajnik Mobyland LTE widze z balkonu bez przeszkód okolo 800m. Na jaki transfer moge liczyc ?
zygzak73
Stały użytkownik forum

krzychotnik pisze:Troche slabo jak na 70%, Ciekawe czy CP działał by szybciej, bo zależy mi na szybkości... a możesz podać mi jeszcze ping ?
Ja wiem, zakładając że teoretycznie u mnie w domu zasięgu być nie powinno... Dodam, że to był wynik uzyskany w porze wieczornego szczytu, około 19.
Ping 25-28ms.
Używam tego łącza do gier online ( MW3, BF3 ) - jest miodnie, nie doświadczyłem żadnych problemów.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-01-04, 18:28 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>

[ Dodano: 2012-01-04, 18:32 ]
krzychotnik pisze:Dobra ale teraz do rzeczy, jutro ide po LTE. Od kogo mam wziąć pod względem szybkosci ?
Wziąłbym plusa ( ale nie w punkcie w Grodzisku :dobani: ). O CP słyszałem różne głosy że muli.
krzychotnik pisze:Dodam, że nadajnik Mobyland LTE widze z balkonu bez przeszkód okolo 800m. Na jaki transfer moge liczyc ?
Mam 760m w linii prostej do tego na Batorego.
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 18:28 przez zygzak73, łącznie zmieniany 1 raz.
krzychotnik
Użytkownik forum

Używam tego łącza do gier online ( MW3, BF3 )
Też w to gram ;d
Wziąłbym plusa ( ale nie w punkcie w Grodzisku :dobani: ).
Mam nadzieje, ze chociaz modem E398 maja
zygzak73
Stały użytkownik forum

Mam nadzieje, ze chociaz modem E398 maja
Nie o to chodzi. Gość odmówił mi sprzedaży w wersji na próbę, twierdził że LTE na próbę nie można wziąć. Był w błędzie, wziąłem gdzie indziej.
krzychotnik
Użytkownik forum

A orientujesz sie moze czy jak mam juz u nich telefon to musze jeszcze jakies dokumenty zaniesc zeby podpisac umowe ? Jesli mozna wiedziec to gdzie kupiles ?
zygzak73
Stały użytkownik forum

Ja nie mam telefonu w plusie, musiałem jakiś rachunek pokazać.
Kupiłem w Warszawie Carrefour Bemowo, po drodze z pracy mam.
krzychotnik
Użytkownik forum

Witam ponownie,

mam juz LTE i powiem że jestem szczęśliwym posiadaczem. A tu wynik o godzinie 01:10 :

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-01-06, 01:04 przez krzychotnik, łącznie zmieniany 2 razy.
zygzak73
Stały użytkownik forum

a to moje ( pewnie ten sam przekaźnik ) sprzed chwili
modem wpięty w ruter
Obrazek

modem bezpośrednio w laptopie
Obrazek
w granicach błędu/stabilności wyniki są zbliżone
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Przecież LTE CP i + to te same sieci... Tylko oferta nieco inna. Działać to będzie tak samo, wyłączając kwestie ofertowe, np. to co po limicie.
Osiągi każdej tego typu usługi zależą on położenia względem anteny sektora oraz liczby rywalizujących o zasoby sieci sąsiadów. W tym przypadku walczą ze sobą zarówno klienci CP i +.
Innymi słowy mieszkając w Wąchocku nie ma sensu pytać jak działa w Koziej Wólce.
krzychotnik
Użytkownik forum

( pewnie ten sam przekaźnik )
Raczej nie ja korzysztam, z przekaźnika przy Budokruszu - Odrano Wola. Bo ja z Kałęczyna jestem.
actimel10
Użytkownik forum

Post autor: actimel10 »

Witam Panowie z Grodziska. Jaki sprzęt brać z plusa do LTE. Chcę mieć router. Mieszkam przy Pięknej .Czy nadajnik jest na Batorego na kominie WKD-ki? Jak z tymi limitami spraw dziś wygląda? Pozdrawiam!!! :)
Ostatnio zmieniony 2012-02-18, 18:17 przez actimel10, łącznie zmieniany 1 raz.
zygzak73
Stały użytkownik forum

O sprzęcie do lte masz wątki w odpowiednim dziale. Ja używam tl-1043 + openwrt + e398 i jestem zadowolony.
Wydaje mi się że aero/lte ma oddzielny maszt, gdzieś bliżej biedronki. Tam gdzie mieszkasz zasięg powinieneś mieć doskonały.
Limity - nie wiem, jeszcze nigdy nie przekroczyłem i nic nie ucięło :cwaniak:
Ostatnio zmieniony 2012-02-18, 18:16 przez zygzak73, łącznie zmieniany 1 raz.
mihas66
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mihas66 »

Może ktoś napisać jakie są limity bo słyszałem sprzeczne opinie typy ze limity np 5 gb na dobę w cp a w plusie na miesiąc ok 10gb? Jaki jest miesięczny abonament? i jak wygląda sprawa po przekroczeniu limitu
15km od lublina kierunek kraśnik 54% zasięgu Aero2 bez anteny
actimel10
Użytkownik forum

Post autor: actimel10 »

Witam!Wielkie dzięki zygzak73 za pomoc.W okolicach Biedronki ja żadnego masztu nie widzę ale na mapce jest zaznaczony w tych okolicach.
ODPOWIEDZ