PLUS LTE czy CP LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
PLUS LTE czy CP LTE
Witam,
Postanowiłem zmienić mojego blueconnecta na LTE, tylko mam teraz problem co wybrać czy LTE z Plusa czy z Cyfrowego Polsatu ? Na mapie interaktywnej plusa widzę, że jestem w centrum zasięgu "LTE wewnątrz" czy to oznacza, że CP będzie miało identyczny zasięg jak Plus ? I jak jest z biurem obsługi klienta ? U kogo lepiej ? Kilka tematów niżej czytałem, że w Plusie są jakieś problemy z limitami danych - Czy to prawda ? Czy w CP też tak jest ? A co wy mi polecacie - Plus czy CP ?
Pozdrawiam
Postanowiłem zmienić mojego blueconnecta na LTE, tylko mam teraz problem co wybrać czy LTE z Plusa czy z Cyfrowego Polsatu ? Na mapie interaktywnej plusa widzę, że jestem w centrum zasięgu "LTE wewnątrz" czy to oznacza, że CP będzie miało identyczny zasięg jak Plus ? I jak jest z biurem obsługi klienta ? U kogo lepiej ? Kilka tematów niżej czytałem, że w Plusie są jakieś problemy z limitami danych - Czy to prawda ? Czy w CP też tak jest ? A co wy mi polecacie - Plus czy CP ?
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: PLUS LTE czy CP LTE
Tak.Na mapie interaktywnej plusa widzę, że jestem w centrum zasięgu "LTE wewnątrz" czy to oznacza, że CP będzie miało identyczny zasięg jak Plus ?
Na ogół lepiej w Plusie, jednak z nowościami Plus w kwestii obsługi klienta nigdy sobie nie radził więc może być odwrotnie.I jak jest z biurem obsługi klienta ?
Zależy. Oferty się jednak trochę różnią. W Plusie masz zasięg na całą Polskę Plus + CP, w CP tylko UMTS900 Aero2 + LTE. Ja dla siebie bym wolał Plusa bo nie nakłada idiotycznych limitów na pobieranie w nocy.A co wy mi polecacie - Plus czy CP ?
-
- Użytkownik forum
Dzieki Maciek764, teraz chcialbym aby ktos wypowiedzial sie na temat limitow, bo czytalem pare tematow nizej ze plus jakos dziwnie to liczy albo zle...
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Choroby wieku dziecięcego - Plus musi zbierać dane z dwóch sieci (własnej i Aero2/Cyfrowy Polsat) a CP tego problemu nie ma.
Dodam, że największa zaleta Plusa to praca iPlusa w całej sieci Plusa, Aero2 i ich LTE, a CP korzysta tylko z zasięgu Aero2 i ich LTE, a druga duża zaleta, to lejek, którego w CP nie ma.
Wada: cena - LTE zaczyna się od 70 PLN, a w CP od 30 oidp.
Dodam, że największa zaleta Plusa to praca iPlusa w całej sieci Plusa, Aero2 i ich LTE, a CP korzysta tylko z zasięgu Aero2 i ich LTE, a druga duża zaleta, to lejek, którego w CP nie ma.
Wada: cena - LTE zaczyna się od 70 PLN, a w CP od 30 oidp.
-
- Stały użytkownik forum
Wg mapy CP mam zasięg LTE wewnątrz, a wg mapy plusa tylko na zewnątrz. W praktyce mam plusa działającego wewnątrz, i to bardzo dobrze działającego ( sygnał ponad 70 %).
W plusie od 60PLN.jakubd pisze:Wada: cena - LTE zaczyna się od 70 PLN, a w CP od 30 oidp.
-
- Użytkownik forum
A jaką prędkość osiągasz DL i UL ? Mógłbyś dac mi link do wyniku speedtest ? A są jakies problemy z limitami, bo podbno PLUS coś źle liczy ?W praktyce mam plusa działającego wewnątrz, i to bardzo dobrze działającego ( sygnał ponad 70 %).
-
- Stały użytkownik forum
Wczoraj mierzone DL 25Mb/s UL 5Mb/s. Tyle mam z modemu wpiętego bezpośrednio w laptopa. Na co dzień modem jest w ruterze, i tam mam do 12Mb/s, bo po wifi g więcej nie chce.krzychotnik pisze:A jaką prędkość osiągasz DL i UL ?
No, transfer podany SMS-em wygląda że tylko z 3g, bo strasznie mało. Na razie zliczam sobie sam.krzychotnik pisze: A są jakies problemy z limitami, bo podbno PLUS coś źle liczy ?
-
- Użytkownik forum
Troche slabo jak na 70%, Ciekawe czy CP działał by szybciej, bo zależy mi na szybkości... a możesz podać mi jeszcze ping ?Wczoraj mierzone DL 25Mb/s UL 5Mb/s
-
- Stały użytkownik forum
Nie polecam ani plusa i cp bo to oszustwo takiej prędkości nigdy nie osiągnął.
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 20:40 przez janek1350, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Kolego masz raczej na myśli technologie HSPA+ bo widziałem juz wyniki ~70/80mb/s. BTW. pisze się osiągnąłNie polecam ani plusa i cp bo to oszustwo takiej prędkośći nigdy nie osiągnoł.
Dobra ale teraz do rzeczy, jutro ide po LTE. Od kogo mam wziąć pod względem szybkosci ? Czy są one takie same ? Dodam, że nadajnik Mobyland LTE widze z balkonu bez przeszkód okolo 800m. Na jaki transfer moge liczyc ?
-
- Stały użytkownik forum
Ja wiem, zakładając że teoretycznie u mnie w domu zasięgu być nie powinno... Dodam, że to był wynik uzyskany w porze wieczornego szczytu, około 19.krzychotnik pisze:Troche slabo jak na 70%, Ciekawe czy CP działał by szybciej, bo zależy mi na szybkości... a możesz podać mi jeszcze ping ?
Ping 25-28ms.
Używam tego łącza do gier online ( MW3, BF3 ) - jest miodnie, nie doświadczyłem żadnych problemów.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-01-04, 18:28 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
[ Dodano: 2012-01-04, 18:32 ]
Wziąłbym plusa ( ale nie w punkcie w Grodziskukrzychotnik pisze:Dobra ale teraz do rzeczy, jutro ide po LTE. Od kogo mam wziąć pod względem szybkosci ?

Mam 760m w linii prostej do tego na Batorego.krzychotnik pisze:Dodam, że nadajnik Mobyland LTE widze z balkonu bez przeszkód okolo 800m. Na jaki transfer moge liczyc ?
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 18:28 przez zygzak73, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Też w to gram ;dUżywam tego łącza do gier online ( MW3, BF3 )
Mam nadzieje, ze chociaz modem E398 majaWziąłbym plusa ( ale nie w punkcie w Grodzisku).
-
- Stały użytkownik forum
Nie o to chodzi. Gość odmówił mi sprzedaży w wersji na próbę, twierdził że LTE na próbę nie można wziąć. Był w błędzie, wziąłem gdzie indziej.Mam nadzieje, ze chociaz modem E398 maja
-
- Użytkownik forum
A orientujesz sie moze czy jak mam juz u nich telefon to musze jeszcze jakies dokumenty zaniesc zeby podpisac umowe ? Jesli mozna wiedziec to gdzie kupiles ?
-
- Stały użytkownik forum
Ja nie mam telefonu w plusie, musiałem jakiś rachunek pokazać.
Kupiłem w Warszawie Carrefour Bemowo, po drodze z pracy mam.
Kupiłem w Warszawie Carrefour Bemowo, po drodze z pracy mam.
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie,
mam juz LTE i powiem że jestem szczęśliwym posiadaczem. A tu wynik o godzinie 01:10 :

mam juz LTE i powiem że jestem szczęśliwym posiadaczem. A tu wynik o godzinie 01:10 :

Ostatnio zmieniony 2012-01-06, 01:04 przez krzychotnik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały użytkownik forum
a to moje ( pewnie ten sam przekaźnik ) sprzed chwili
modem wpięty w ruter
modem bezpośrednio w laptopie
w granicach błędu/stabilności wyniki są zbliżone
modem wpięty w ruter

modem bezpośrednio w laptopie

w granicach błędu/stabilności wyniki są zbliżone
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przecież LTE CP i + to te same sieci... Tylko oferta nieco inna. Działać to będzie tak samo, wyłączając kwestie ofertowe, np. to co po limicie.
Osiągi każdej tego typu usługi zależą on położenia względem anteny sektora oraz liczby rywalizujących o zasoby sieci sąsiadów. W tym przypadku walczą ze sobą zarówno klienci CP i +.
Innymi słowy mieszkając w Wąchocku nie ma sensu pytać jak działa w Koziej Wólce.
Osiągi każdej tego typu usługi zależą on położenia względem anteny sektora oraz liczby rywalizujących o zasoby sieci sąsiadów. W tym przypadku walczą ze sobą zarówno klienci CP i +.
Innymi słowy mieszkając w Wąchocku nie ma sensu pytać jak działa w Koziej Wólce.
-
- Użytkownik forum
Raczej nie ja korzysztam, z przekaźnika przy Budokruszu - Odrano Wola. Bo ja z Kałęczyna jestem.( pewnie ten sam przekaźnik )
-
- Użytkownik forum
Witam Panowie z Grodziska. Jaki sprzęt brać z plusa do LTE. Chcę mieć router. Mieszkam przy Pięknej .Czy nadajnik jest na Batorego na kominie WKD-ki? Jak z tymi limitami spraw dziś wygląda? Pozdrawiam!!! 

Ostatnio zmieniony 2012-02-18, 18:17 przez actimel10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
O sprzęcie do lte masz wątki w odpowiednim dziale. Ja używam tl-1043 + openwrt + e398 i jestem zadowolony.
Wydaje mi się że aero/lte ma oddzielny maszt, gdzieś bliżej biedronki. Tam gdzie mieszkasz zasięg powinieneś mieć doskonały.
Limity - nie wiem, jeszcze nigdy nie przekroczyłem i nic nie ucięło
Wydaje mi się że aero/lte ma oddzielny maszt, gdzieś bliżej biedronki. Tam gdzie mieszkasz zasięg powinieneś mieć doskonały.
Limity - nie wiem, jeszcze nigdy nie przekroczyłem i nic nie ucięło

Ostatnio zmieniony 2012-02-18, 18:16 przez zygzak73, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Może ktoś napisać jakie są limity bo słyszałem sprzeczne opinie typy ze limity np 5 gb na dobę w cp a w plusie na miesiąc ok 10gb? Jaki jest miesięczny abonament? i jak wygląda sprawa po przekroczeniu limitu
15km od lublina kierunek kraśnik 54% zasięgu Aero2 bez anteny
-
- Użytkownik forum
Witam!Wielkie dzięki zygzak73 za pomoc.W okolicach Biedronki ja żadnego masztu nie widzę ale na mapce jest zaznaczony w tych okolicach.