LTE - prędkość po limicie

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damian05077
Stały użytkownik forum

LTE - prędkość po limicie

Post autor: Damian05077 »

Witam.
Tak jak w temacie. Jestem ciekaw jaka jest prędkość internetu lte po wyczerpaniu limitu.
Może ktoś z was posiada, ktoś z was wie.
Dlatego proszę o odpowiedź. Szybkość chyba ok. 100mb/s z limitem.
Czy jest zmniejszenie do np. 10 mb/s? :hyhy:
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 22:49 przez Damian05077, łącznie zmieniany 2 razy.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: LTE - prędkość po limicie

Post autor: ryba825 »

Damian05077 pisze:prędkość internetu satelitarnego
Satelitarny czy LTE w końcu? Prędkość po limicie jest taka, jaką ją sobie ustawi operator. :)
Awatar użytkownika
Damian05077
Stały użytkownik forum

No a tak średnio? Bo przecież nie ma chyba znaczących różnic. ;)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Damian05077 pisze:No a tak średnio?
W Polsce tylko 2 operatorów (a właściwe 1) ma LTE: Plus i Cyfrowy Polsat. Sprawdź w regulaminach, jaką mają polimitową prędkość, bo ja jej nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Damian05077
Stały użytkownik forum

Dzięki. ^^
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Plus 32kbps,a Polsat nie ma limitu,sam sobie ustalasz limit kwotowy-blokadę kwotową,bo możesz sobie zrobić rachunek jak ta lala(kilkaset zł)
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

W Plusie liczą osobno LTE i 3G. Przynajmniej u mnie. Po wykorzystaniu limitu w LTE mam tak małą prędkość że speedtest nie uruchamia się, odczucie takie jakby się korzystało z EDGE, tylko że pingi normalne czyli bardzo małe więc nawet da się korzystać. Po przełączeniu na 3G i wszystko normalnie, tzn. licznik chyba jest osobny i można korzystać jakby od początku. SMS U na 2580 nie pokazuje zużycia danych w LTE. Ponadto osiągnąłem swój LTE limit w nocy, podczas ściąganiu pliku nagle zmalała prędkość tak że plik się nawet nie ściągnął. Wygląda na to że nielimitowane noce w LTE nie istnieją. Tyle moich obserwacji pod koniec pierwszego pełnego okresu rozliczeniowego.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

rombad, potwierdź czy dobrze rozumiem: nalicza ci osobno limit dla 3G, osobno limit dla LTE (czyli masz jakby podwojony limit), a szczęśliwe godziny działają tylko dla 3G :szok: ?

Przecież wg regulaminu limit jest wspólny dla 3G/LTE, technologia nie ma nic do rzeczy, tak samo jak szczęśliwe godziny.

A swoją drogą, chyba by czapka im z głowy nie spadła jakby dali lejek 128 czy 256kbps skoro dają wg ich reklam super hiper ultra mega szybki najszybszy w PL net do 100Mb/s... Beznadzieja.
rombad
Stały użytkownik forum

Dokładnie tak jest, jeszcze dzisiaj się przełączyłem na LTE żeby sprawdzić i jest lejek. A w 3G mam tak jak zawsze czyli około 10Mb/s. Tak jak napisałem lejek przyszedł w nocy, ściągało się wgetem więc miałem w logu nawet dokładny czas. Czy w 3G mam kolejne 7GB trudno powiedzieć bo według licznika mam na razie ponad 4 więc musiałbym do końca dojechać. Sprawdzę to w ostatnim dniu okresu rozliczeniowego.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Mi się wydaje że jest coś zwalone w naliczaniu. Ale tak to jest jak się wprowadza ofertę na "szybkensa" licząc na szybki zysk. Bo to powinno być naliczane zupełnie inaczej.
rombad
Stały użytkownik forum

No na pewno mają coś namieszane, od razu zauważyłem że sprawdzanie użytego transferu nie działa w LTE i zastanawiałem się czy w ogóle dostanę lejek skoro na liczniku wciąż miałem prawie zero. Zamieszanie z naliczaniem pewnie dlatego że LTE jest od innej firmy.
picador
Stały użytkownik forum

Post autor: picador »

Witam , nie wiem jak u Was ale u mnie zliczanie danych na PLUS ONLINE jest tylko dla 3G , gdy miałem modem przełączany , raz 3G i LTE mam odnotowane wartości , ale gdy od 2 stycznia jadę cały czas na LTE to zero dodatkowych informacji na stronie ...

Dzisiaj modem z routera wepnę do kompa , przełączę na 3G i sprawdzę SMS-em , zobaczymy .

W PLUS-ie jest beznadziejnie pod względem podliczania pobranych danych ...
I jak tu optymalnie z tego korzystać ?

Jezeli chodzi o transfer po wykorzystaniu limitu to wchodzimy na szybkość modemu czyli 56kb/s , jaja co ? , żeby jeszcze choćby EDGE ...

Jeżeli chodzi o darmowe nocy 00-09 to BOK twierdzi , że jest free , ale gdzieś mi się obiło o oczy że 100Gb ...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

picador pisze:po wykorzystaniu limitu to wchodzimy na szybkość modemu czyli 56kb/s , jaja co
A nawet mniej bo w zależności od abonamentu może być 16kbps albo 32kbps, to normalne zachowanie wszystkich operatorów w PL (poza CP który nalicza kasę po limicie).
picador pisze:że jest free , ale gdzieś mi się obiło o oczy że 100Gb
Internet backupujesz?
Nie pomagam na PW!
bezkablowy
Stały użytkownik forum

Post autor: bezkablowy »

picador pisze: jaja co ?
To akurat jedna z lepszych praktyk naszych rodzimych operatorów, w wielu państwach, np. w Niemczech powszechną praktyką jest brak takiego ograniczenia i dojenie kasy za każdy przekroczony MB, także w taryfach internetowych. U nas też np. T-mobile chciał to wprowadzić, ale póki co na szczęście się nie przyjęło.
A 32 kb/s od biedy wystarczy do sprawdzenia poczty, komunikatora tekstowego czy nawet radia AAC+.
zedi5
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zedi5 »

Mam LTE w plusie od 20 dni z limitem 12 GB z czego wykorzystałem 4GB i już prędkość spadła do jakiś 32kb.Oczywiście w godzinach nocnych pobrałem dużo więcej danych(około 48GB) i dowiedziałem się w punkcie plusa że iplusopobieracz w nocy ma limit 100GB a nie jak reklamują bez ograniczeń.Zakładają że nikt tyle nie wykorzysta
japajoj

Post autor: japajoj »

limit 100 gb w nocy? To chyba zarty sobie robia!

a mam pytanie jak sie bierze LTE to sie dostaje modem z karta sim? a potem ta karte sim mozna wsadzic do telefonu i korzystac z tego neta?

jestem zielony w sprawie mobilnego neta ale mam zamiar dzisiaj lub jutro podpisac umowe z ktoryms operatorem. Najblizej mi do iplusa LTE za 60 zl abonament...

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-01-26, 11:37 ]
Bluzgów tu nie tolerujemy a duże litery tam gdzie trzeba są konieczne!
Ostatnio zmieniony 2012-01-26, 11:36 przez japajoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Jeśli nie ma nic w regulaminie ipluspobieracza ze jest tylko 100GB to można to podciągnąć pod rozwiązanie umowy i wprowadzanie ludzi w błąd.

Co do karty sim tak można używać w telefonie,tylko APN musisz ustawić na internet jeśli to w plusie albo internet.cp jeśli w Polsacie.
japajoj

ok dzieki a gdzie radzicie podpisywac umowe? W punkcie Plusa czy zamowic przez internet? u innych operatorow chyba sa wieksze korzysci (dodatkowe gb do limitu) jak sie zamawia przez internet a w IPLUSIE z tego co widze to samo mi oferuja w salonie? czy zle widze? :P i jeszcze jak z ta antena? trzeba dokupywać?

interesuje mnie:
W promocji: Internet Mobilny dla Ciebie - razem lepiej z LTE
W taryfie: iPlus prywatnie 4 GB + 5 GB
Kwota abonamentu: 60,00 zł
Umowa: 24 mies.
zedi5

Post autor: zedi5 »

Po dwóch telefonach do obsługi technicznej prędkość LTE wróciła do normy czyli około 40Mb/s,
ale przez 5 dni musiałem korzystać z 3G.Nie dostałem wiadomości jaka była przyczyna.Czy był założony lejek czy jakiś inny problem.
Mam tylko nadzieje że w następnym okresie rozliczeniowym prędkość nie spadnie znowu po śiągnięciu 4GB
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Kup sobie najlepiej jakiś pakiet minut żeby co miesiąc dzwonić do nich.
picador
Stały użytkownik forum

zedi5 pisze:Po dwóch telefonach do obsługi technicznej prędkość LTE wróciła do normy czyli około 40Mb/s,
ale przez 5 dni musiałem korzystać z 3G.Nie dostałem wiadomości jaka była przyczyna.Czy był założony lejek czy jakiś inny problem.
Mam tylko nadzieje że w następnym okresie rozliczeniowym prędkość nie spadnie znowu po śiągnięciu 4GB
Witam , u mnie było to samo , LTE nie działało jezeli dobrze pamiętam 23 i 24 stycznia , może był jakis problem ...

To jak w końcu z tym pobieraczem w nocy - jest czy nie w LTE , bo mi się coś wydaje , że na dzień dzisiejszy , że tylko w 3G .
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Kod: Zaznacz cały

1. Promocja  „iPlusopobieracz”  („Promocja”), jest organizowana przez Polkomtel S.A.
1
(„Polkomtel”) i skierowana jest do Abonentów
2
sieci Plus, którzy zawarli  z Polkomtel na piśmie 
Umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych („Abonent”), oraz którzy:
a) w okresie trwania Promocji będą stroną zawartej w ramach  oferty  na dostęp do internetu, 
przynajmniej jednej umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych w sieci Plus („Umowa
na dostęp do internetu”) lub przynajmniej jednego Aneksu do Umowy o świadczenie usług 
telekomunikacyjnych w sieci Plus dotyczącego udziału w Promocji ANZ lub Aneksu do Umowy 
o świadczenie usług telekomunikacyjnych w sieci Plus dotyczącego Sprzedaży Modemów w 
ramach Programu Wymiany Aparatów („Aneks do umowy na dostęp do internetu”). Umowa 
na dostęp do internetu  oraz Aneks do umowy na dostęp do internetu zwane są dalej łącznie 
„Umowami Plus Internet”,  
b) posiadają jeden z promocyjnych planów cenowych iPlus,
c) nie zalegają z jakimikolwiek płatnościami wobec Polkomtel,
d) wywiązują się z obowiązków wynikających ze wszystkich umów o świadczenie usług
telekomunikacyjnych zawartych z Polkomtel.
2. Promocja trwa od dnia 27.05.2011 r. do odwołania
W regulaminie iPlusopobieracza nie ma nic o technologii w której on działa. Więc jak dla mnie LTE jest traktowane na równi z HSDPA czy EDGE. Chyba że ktoś znajdzie gdzieś jakiś zapis. Jeżeli nie to to się nadaję do UKE.
picador
Stały użytkownik forum

2. Promocja trwa od dnia 27.05.2011 r. do odwołania

Czyli jak mam to rozumieć , w każdej chwili usługa może być wyłączona , dla nowych klientów , czy dla wszystkich którzy już podpisali umowę ?
japajoj

byłem dzis w salonie PLUSA w Siedlcach (mazowieckie) i to czego sie dowiedzialem:

-limit do 100giga w nocy byl do listopada 2011 a teraz juz jest zdjety calkowicie
-lepiej zamowic przez internet umowe bo wtedy mamy za 60 zl 9 giga a w salonie daja tylko 7.
-predkosc jaka mozna uzyskac to okolo 30mb/s w Siedlcach

jutro pewnie zloze zamowienie przez internet na umowe 2 letnia 60zl/mc...
bo 30 stycznia mam koniec umowy z neostrada 1mb za 110 zl razem z telefonem :)
picador
Stały użytkownik forum

A pytałeś o zliczanie danych dla LTE ? , byli wstanie określić kiedy opcja zliczania będzie dopracowana ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

japajoj,
jutro pewnie zloze zamowienie przez internet na umowe 2 letnia 60zl/mc...
bo 30 stycznia mam koniec umowy z neostrada 1mb za 110 zl razem z telefonem
Przed takimi efektami działalności wiodącego operatora kablowego TP ostrzegałem miesiące wcześniej-dziś przyjdzie zapłata. Nie jest to też dobra informacja dla użytkowników którzy mają wyłącznie dostęp mobilny-sieć ma określoną pojemność ale rynek nie znosi próżni i jak operator CP wyciągnie wnioski z tego, inwestując dynamicznie w sieć to będą efekty. ;)
jareq
japajoj

picador pisze:A pytałeś o zliczanie danych dla LTE ? , byli wstanie określić kiedy opcja zliczania będzie dopracowana ?
niet, zapomnialem ;/
I zapomnialem sie zapytac czy tez ta antene dodatkowa trzeba zamawiac.

Aha i jeszcze sie dowiedzialem ze jednak tej karty sim z LTE nie da sie wyjac z modemu i wsadzic do telefonu i korzystac tak jak to bylo przy starych modemach hspa. To jest specjalna inna karta sim i nigdzie indziej nie pasuje.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Aha i jeszcze sie dowiedzialem ze jednak tej karty sim z LTE nie da sie wyjac z modemu i wsadzic do telefonu i korzystac tak jak to bylo przy starych modemach hspa. To jest specjalna inna karta sim i nigdzie indziej nie pasuje.
Wydaje mi się że to nie tak, bo wynikałoby z tego że ta karta będzie tylko działać z tym modemem od Plusa (na każdym innym już nie).
picador
Stały użytkownik forum

Co do antenki magnetycznej którą plus daje , to warto , koszt nie duży o ile dobrze pamietam 40 zł a parametry wzrastają o min 20% , u mnie 2 razy szybszy transfer przy zasięgu około 51%.

Jeżeli masz zamiar korzystać z tego modemu stacjonarnie , a zwlaszcza w routerze ... warto.

Jeżeli mobilnie to odradzam , szkoda modemu , szybko uszkodzisz gniazdo .

Ja korzystam z antenki magnetycznej "białej" sprzedawanej przez CP i "czarnej" z plusa jednocześnie ...
Przy jednej mam 30/1max Mb/s , a przy dwóch ponad 33/5 Mb/s , przy pingach 11-26ms.
Parametry spadają poprzez router LT-6408N po wi-fi ograniczając tylko upload do 13Mb/s.

Wygląda jakby modem pracował z podwójną mocą TX na dwóch antenkach , no i wiadomo w dwóch polaryzacjach .

Co do karty , karta LTE z plusa chodzi w innym modemie bez problemu , jednak jeżeli zakupisz samą kartę w plusie bez modemu otrzymasz tylko HSPA+ , karta LTE tylko z modemem E398 i umową 24 miesiące , takie ma warunki PLUS .
Ostatnio zmieniony 2012-01-28, 00:01 przez picador, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Dokładnie, oferta bez modemu dla LTE nie obowiązuje. Jednak karta z oferty LTE z modemem powinna chodzić również w innych modemach/telefonach (oczywiście bez LTE). Jeżeli nie działa to trochę lipnie, bo jak modem się zepsuje i niedorozwoje z CCSu go wezmą na 2 miesiące do naprawy tak jak mój E1820?
ODPOWIEDZ