Jak zaznaczone na schemacie niżej, router od TP (ZTE ZXV10 W300) rozprowadza po kablu internet w trzy miejsca i ma skonfigurowany AP. Niestety, sygnał jest za słaby aby dało się korzystać z bezprzewodowego internetu na piętrze, łapie praktycznie tylko w pokoju bezpośrednio nad AP, reszta domu nie ma sygnału.
Stąd prośba o pomoc w skonfigurowaniu drugiego AP na piętrze. Od routera na dole poprowadzony jest dodatkowy wolny kabel i chcę podłączyć pod niego na piętrze mój stary router ASUS WL530g-V2. Niestety, jak konfiguruję wg typowego "quick-setup", ustawiając inne SSID niż na dole to nic z tego (z tym samym też próbowałem).
Domyślam się, że router ASUS powinien być skonfigurowany w inny sposób niż standardowo (gdy zwykle ma być routerem i AP), ale nie wiem co włączyć/wyłączyć. Pewnie trzeba jakoś ustawić, żeby służył tylko za AP, nie wiem niestety jak :-/
Byłoby też idealnie, gdyby obie sieci (z obu AP) miały ten sam SSID i nie trzeba by było się przełączać między sieciami przechodząc między piętrami, ale nie mam pojęcia czy to się da zrobić. Czytałem o trybie WDS - co prawda ASUS go posiada, ale nie widzę tego trybu nigdzie w ustawieniach ZTE.
Będę bardzo wdzięczny za poradę - czy powinny być jako dwa inne SSID czy może da się jako jeden? I jak to skonfigurować, żeby było cacy :-)