Sieć domowa oparta o dwa AP (a właściwie routery)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Szczenka
Początkujący użytkownik forum

Sieć domowa oparta o dwa AP (a właściwie routery)

Post autor: Szczenka »

Długo się z tym już męczę, szukałem też na forum odpowiedzi, jednak ciężko trafić, żeby ktoś miał taki sam sprzęt i podobny problem. Moja znajomość tych tematów jest mówiąc delikatnie dość podstawowa ;-)

Jak zaznaczone na schemacie niżej, router od TP (ZTE ZXV10 W300) rozprowadza po kablu internet w trzy miejsca i ma skonfigurowany AP. Niestety, sygnał jest za słaby aby dało się korzystać z bezprzewodowego internetu na piętrze, łapie praktycznie tylko w pokoju bezpośrednio nad AP, reszta domu nie ma sygnału.

Stąd prośba o pomoc w skonfigurowaniu drugiego AP na piętrze. Od routera na dole poprowadzony jest dodatkowy wolny kabel i chcę podłączyć pod niego na piętrze mój stary router ASUS WL530g-V2. Niestety, jak konfiguruję wg typowego "quick-setup", ustawiając inne SSID niż na dole to nic z tego (z tym samym też próbowałem).

Domyślam się, że router ASUS powinien być skonfigurowany w inny sposób niż standardowo (gdy zwykle ma być routerem i AP), ale nie wiem co włączyć/wyłączyć. Pewnie trzeba jakoś ustawić, żeby służył tylko za AP, nie wiem niestety jak :-/

Byłoby też idealnie, gdyby obie sieci (z obu AP) miały ten sam SSID i nie trzeba by było się przełączać między sieciami przechodząc między piętrami, ale nie mam pojęcia czy to się da zrobić. Czytałem o trybie WDS - co prawda ASUS go posiada, ale nie widzę tego trybu nigdzie w ustawieniach ZTE.

Będę bardzo wdzięczny za poradę - czy powinny być jako dwa inne SSID czy może da się jako jeden? I jak to skonfigurować, żeby było cacy :-)

Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć domowa oparta o dwa AP (a właściwie routery)

Post autor: Jo_gurt »

1. Zresetuj Asusa
2. Ustaw na nim adres taki jak na ZTE, ale +1
3. Ustaw takie samo zabezpieczenie i SSID jak na ZTE
4. Wyłącz na nim serwer DHCP
5. Połącz kabel do gniazda LAN

I już.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:3. Ustaw takie samo zabezpieczenie i SSID jak na ZTE
Tylko inny kanał.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Szczenka

Super. To dom rodziców, nie mój, więc jutro tam wpadnę, spróbuję i napiszę czy się udało :-)
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

Jesli masz funkcje w Asusie ROUTER/GATEWAY - wybierz GATEWAY. Koledzy dobrze napisali, polecam rozpoczęcie konfiguracji bez zabezpieczen. Jak zadziala - to wtedy ustawisz szyfrowanie. Z szyfrowaniem czasem są klopoty przy wielu WAPach.
Szczenka

Przepraszam panowie, że tak długo się nie odzywałem, ale dopiero dziś mogłem z tym powalczyć.

Dzięki za pomoc, nie udało mi się jednak tego skonfigurować - ma problem z punktem 2, nie wiem czy dobrze to robię. Możecie pomóc gdzie co źle ustawiam? Poniżej wrzucam screeny, ale nigdzie nie jest odkliknięte tak, jak ustawiam, więc pod każdym zdjęciem napiszę co i jak robię.

IP CONFIG

Obrazek

W LAN&WAN zmieniam tylko na samym dole w LAN Settings adres na 192.168.1.2 (bo ZTE ma standardowo z .1)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W DHCP, Route oraz Misc nic nie ruszam.

WIRELESS

Obrazek

W Interface ustawiłbym to samo SSID, inny kanał i ustawiłbym zabezpieczenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Bridge, Access Control oraz Advanced nic nie ruszam.

W zasadzie blokuję się po punktach 1,2 i 4 z poniższej listy:
1. Zresetuj Asusa
2. Ustaw na nim adres taki jak na ZTE, ale +1
3. Ustaw takie samo zabezpieczenie i SSID jak na ZTE
4. Wyłącz na nim serwer DHCP
5. Połącz kabel do gniazda LAN
..bo po zmianach w sekcji IP Config router musi się zrestartować, po czym nie mogę dostać się do panelu konfiguracyjnego ani pod 192.168.1.2, ani pod 192.168.1.1.

Wiem, że pewnie nie radzę sobie z podstawowymi funkcjonalnościami i powinienem się wstydzić z takimi problemami, ale mimo to bardzo proszę o pomoc :-)
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

Jesli całość dotyczy punktu dostępowego tego drugiego - to kilka uwag.

WAN connection type - daj na DISABLED
ENABLE DHCP SERVER - daj na NO
DNS SERVER 1 - daj IP pierwszego routera
DNS SERVER 2 - daj np googlowskie 8.8.8.8

AP Mode masz dobrze ustawione - AP ONLY i cala reszta wydaje się także ok.
Szczenka

Dziękuję!

Dziękuję bardzo Panowie za pomoc, po kolei: Jo_gurt, BliSki i vic2099 :-)

Udało się odpalić i śmiga aż miło.
ODPOWIEDZ