podlaczenie 2 kompy przez wi-fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
robi_es
Użytkownik forum

podlaczenie 2 kompy przez wi-fi

Post autor: robi_es »

Witam
Posiadam internet radiowy z routerem D-link 524
Mam podlaczony jeden komputer poprzez karte wi-fi z zabezpieczeniem WEP
moje pytanie brzmi jak moge podlaczyc drugiego laptopa rowniez poprzez wifi?
moze krotki opis? :D
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: podlaczenie 2 kompy przez wi-fi

Post autor: zDaleKi »

Skonfigurować połączenie tak samo jak na pierwszym kompie tylko z innym IP. Ale to samo SSID, "klucz do WEP" itd.
Co do szczegółów, to ciężko coś Ci doradzić, bo nie napisałeś nawet jaki masz system operacyjny oraz jaką dokładnie kartę. Bo różne drivery do kart mogą mieć inny interfejs do konfiguracji lub menadżera połączeń.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
robi_es
Użytkownik forum

ok juz podlaczylem laptopa i wszystko smiga ale czy ktos moglby mi wyjasnic o co chodzi z klonowaniem adresu MAC?
Czy jezeli sklonuje adres Mac to bede mogl uzywac tylko jeden komputer w danej chwili ?
zDaleKi

A po co za ruterem chcesz klonować adresy MAC? Bo tak to zabrzmiało z Twojej wypowiedzi.
Chodzi o to, że adres MAC klonuje się na ruterze na porcie WAN jeżeli ISP blokuje dostęp za pomocą MAC adresu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
robi_es
Użytkownik forum

Rozumiem czyli klonuje sie tylko wtedy kiedy dostawca internetu udostepnia tylko 1 adres Mac?
Jezeli jestem za ruterem to nie musze tego robic gdyz dostawca widzi tylko Mac rutera?
do czego sluzy w ruterze filtr static DHCP?
sorry za te pytania ale dopiero zaczynam z siecia bezprzewodowa
dzieki za cierpliwosc
pozdrawiam
zDaleKi

robi_es pisze:Rozumiem czyli klonuje sie tylko wtedy kiedy dostawca internetu udostepnia tylko 1 adres Mac?
Nie tyle udostępnia, co rejestruje w swojej bazie.
robi_es pisze:Jezeli jestem za ruterem to nie musze tego robic gdyz dostawca widzi tylko Mac rutera?
W wielkim skrócie tak.
robi_es pisze:do czego sluzy w ruterze filtr static DHCP?
Filtr DHCP czy MAC? Bo do końca nie wiem czy nie złączyłeś dwóch problemów?
Filtr adresów MAC po stronie "LAN" umożliwia blokadę pewnych adresów MAC na Twojej sieci.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
robi_es
Użytkownik forum

BliSki pisze: Filtr adresów MAC po stronie "LAN" umożliwia blokadę pewnych adresów MAC na Twojej sieci.
No wlasnie chodzi mi o static i dynamic DHCP,po co klonowac te adresy mac ?

I jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje w laptopie mam karte SE GC89 kiedys byl tam Blue Connect ale niewazne teraz uzywam jej jako WI_FI z tym ze wychodzac np na balkon czy do innego pokoju gubin sygnal,czy ona jest tak slaba?
mam inna karte w komputerze stacjonarnym i tam mam bardzo dobry sygnal
zDaleKi

robi_es pisze:No wlasnie chodzi mi o static i dynamic DHCP,po co klonowac te adresy mac ?
Ale to w Twoim wypadku nie ma znaczenia i nie chodzi w tym wypadku o klonowanie adresów.
Statyczne adresy na DHCP są przydzielane na podstawie MAC adresów kart sieciowych ot co. Czyli za każdym razem jak podłączy się karta z danym adresem MAC, to będzie miała to samo IP. Ale w Twojej sieci nie ma to raczej znaczenia. Chyba, że korzystasz z VoIPa i chcesz, żeby bramka miała ten sam adres IP zawsze. Ale w takim wypadku lepiej nadać adres bramce ręcznie i będzie spokój ;)
Natomiast jeżeli ustawi się na dynamiczne DHCP, to nie trzeba ustawiać żadnych MACków i każdy komp po kolejnym podłączeniu może mieć inne IP (to też zależy od czasu dzierżawy adresu).

Klonowanie MAC dotyczy tylko i wyłącznie portu od strony dostawcy internetu (ISP) i to tylko wtedy, jeżeli blokuje on dostęp na podstawie tego adresu.
robi_es pisze:I jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje w laptopie mam karte SE GC89 kiedys byl tam Blue Connect ale niewazne teraz uzywam jej jako WI_FI z tym ze wychodzac np na balkon czy do innego pokoju gubin sygnal,czy ona jest tak slaba?
Rozumiem, ze pytasz o GC89? Z tej karty jako WiFi nie korzystałem. A właściwie korzystałem tylko raz. I powiem, że rzeczywiście czułość (czyli można powiedzieć zasięg) miała fatalną. Myślałem, ze to taki egzemplarz, ale może faktycznie tak już jest z tymi kartami. Może ktoś inny się wypowie?

Ale skoro na innej karcie masz o wiele lepszy zasięg, to wina jest ewidentnie po stronie GC a nie np AP.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
robi_es
Użytkownik forum

dzieki za odpowiedzi troche sie doksztalcilem dzieki Tobie :D

a czy zabezpieczenie sieci poprzez filtrowanie adresow Mac oraz 128 bitowy klucz po WEP -e jest wystarczajace czy cos jeszcze mozna zrobic/?
pozdrawiam
zDaleKi

robi_es pisze:dzieki za odpowiedzi troche sie doksztalcilem dzieki Tobie :D
Proszę bardzo, po to jest forum.
robi_es pisze:a czy zabezpieczenie sieci poprzez filtrowanie adresow Mac oraz 128 bitowy klucz po WEP -e jest wystarczajace
WEP, to bardzo stara technika szyfrowania. Tak właściwie łatwa do złamania nawet gdy jest włączona filtracją MAC adresów. Ja polecam WPA2. Tutaj więcej o tym >KLIK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
robi_es
Użytkownik forum

no tak ale musialbym kupic karte obslugujaca wpa2 pozatym nie wiem czy d-link524 obsluguje wpa2
a mozesz polecic jakies karty pod pci oraz do laptopa z wpa2 ? :D
zDaleKi

Ja pisałem, ze polecam ;)
Ale może Tobie wystarczy WPA "podstawowe"? Chyba, ze jesteś bardzo zagrożony włamaniem do swojej sieci?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
robi_es
Użytkownik forum

no wlasnie nie mam wpa tylko wep
czy jestem zagrozony? hmm
lubie poprostu byc zabezpieczony :wink: nigdy nie wiadomo co kryje sie za scianą :wink:
zrobilem w domu mala siec wi-fi a teraz probuje sie troche doksztalcic ,wiem ze o tym trzeba bylo poyslec wczesniej ale czlowiek uczy sie na wlasnych bledach :D
pozdrawiam
zDaleKi

Wiem, że masz WEP. Ja sugerowałem użycie WPA2, ale to nie wszystkie karty jak też AP obsługują. Ale może masz możliwość użycia WPA (tego bez 2)? Bo jak już wspomniałem WEP jest bardzo mało bezpieczny. Jeżeli zależy Ci na bezpieczeństwie, to zalecałbym jednak przejście na WPA lub WPA2.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
robi_es
Użytkownik forum

ok troche poczytalem o tym wep i wpa
rzeczywiscie dla chcacego nic trudnego
niestety moja karta nie obsluguje wpa
wiec jaka karte polecasz wpa pod pci?
:wink:

A teraz jeszcze na dodatek przy probie wejscia do rotera wyskakuje komunikat "BUSY"
o co tu chodzi?
zDaleKi

robi_es pisze:wiec jaka karte polecasz wpa pod pci?
A jaką sumę chcesz na to przeznaczyć? Ja bym tych najtańszych nie wybierał, ale wielu ludzi z nich korzysta i nie narzeka ;)

Po drugie szukasz karty na PCI? Wydawało mi się, że szukasz karty do notebooka? A w notebooku możesz wybrać tylko >PCMCIA< lub USB, w nowszych notkach są jeszcze >Express card<.
robi_es pisze:A teraz jeszcze na dodatek przy probie wejscia do rotera wyskakuje komunikat "BUSY"
o co tu chodzi?
Spróbuj zresetować router na chwilę. Np. przez wyłączenie zasilania na 30 sek.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
robi_es
Użytkownik forum

jaka kwote ? hmm trudno powiedziec 50-100 zl
chodzi mi o karte pod PCI gdyz ta w laptopie GC89 ppodobno obsluguje WPA ,nie probowalem jeszcze
reset pomogl dzieki wielkie
pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ