Posiadam internet radiowy z routerem D-link 524
Mam podlaczony jeden komputer poprzez karte wi-fi z zabezpieczeniem WEP
moje pytanie brzmi jak moge podlaczyc drugiego laptopa rowniez poprzez wifi?
moze krotki opis?

Moderator: Moderatorzy
Nie tyle udostępnia, co rejestruje w swojej bazie.robi_es pisze:Rozumiem czyli klonuje sie tylko wtedy kiedy dostawca internetu udostepnia tylko 1 adres Mac?
W wielkim skrócie tak.robi_es pisze:Jezeli jestem za ruterem to nie musze tego robic gdyz dostawca widzi tylko Mac rutera?
Filtr DHCP czy MAC? Bo do końca nie wiem czy nie złączyłeś dwóch problemów?robi_es pisze:do czego sluzy w ruterze filtr static DHCP?
No wlasnie chodzi mi o static i dynamic DHCP,po co klonowac te adresy mac ?BliSki pisze: Filtr adresów MAC po stronie "LAN" umożliwia blokadę pewnych adresów MAC na Twojej sieci.
Ale to w Twoim wypadku nie ma znaczenia i nie chodzi w tym wypadku o klonowanie adresów.robi_es pisze:No wlasnie chodzi mi o static i dynamic DHCP,po co klonowac te adresy mac ?
Rozumiem, ze pytasz o GC89? Z tej karty jako WiFi nie korzystałem. A właściwie korzystałem tylko raz. I powiem, że rzeczywiście czułość (czyli można powiedzieć zasięg) miała fatalną. Myślałem, ze to taki egzemplarz, ale może faktycznie tak już jest z tymi kartami. Może ktoś inny się wypowie?robi_es pisze:I jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje w laptopie mam karte SE GC89 kiedys byl tam Blue Connect ale niewazne teraz uzywam jej jako WI_FI z tym ze wychodzac np na balkon czy do innego pokoju gubin sygnal,czy ona jest tak slaba?
Proszę bardzo, po to jest forum.robi_es pisze:dzieki za odpowiedzi troche sie doksztalcilem dzieki Tobie
WEP, to bardzo stara technika szyfrowania. Tak właściwie łatwa do złamania nawet gdy jest włączona filtracją MAC adresów. Ja polecam WPA2. Tutaj więcej o tym >KLIK<robi_es pisze:a czy zabezpieczenie sieci poprzez filtrowanie adresow Mac oraz 128 bitowy klucz po WEP -e jest wystarczajace
A jaką sumę chcesz na to przeznaczyć? Ja bym tych najtańszych nie wybierał, ale wielu ludzi z nich korzysta i nie narzekarobi_es pisze:wiec jaka karte polecasz wpa pod pci?
Spróbuj zresetować router na chwilę. Np. przez wyłączenie zasilania na 30 sek.robi_es pisze:A teraz jeszcze na dodatek przy probie wejscia do rotera wyskakuje komunikat "BUSY"
o co tu chodzi?