Z góry sorry jeśli taki temat był, podobne są, szukałem trochę, ale konkretnej odpowiedzi nie dostałem.
Odległość od nadajnika: 300-400m, brak drzew (lub są niższe od nadajnika/domu/są obok, ale w linii prostej widać nadajnik), zwyczajowo rośnie tutaj pszenica (brak innych domów, moje pole, moja pszenica) .
Chcę wymienić moje 2,4 GHz bo internet tnie, jest niestabilny pingi wyglądają taklub tak, od czasu do czasu chodzi stabilnie (np teraz o 6).
Ma być w miarę tanio ale z umiarem, powiedzmy coś ze średniej półki z dobrym wskaźnikiem cena/jakość. Tanio to właściwie nie wiadomo o co chodzi, sam nie wiem ile trzeba dać za dobry sprzęt, więc niech maksymalnym pułapem będzie 500zł, a im mniej tym lepiej.
Okazyjnie gram w gry on-line więc fajnie byłoby mieć w miarę stabilne pingi.
Słowa wyjaśnienia (długie i nie trzeba czytać, chyba że masz czas

http://www.kolnet.eu/
Nie polecam tego operatora. Dzwonie tam co drugi dzień z awarią, zawsze mi się mówi, ostatnio nawet nie dając mi dojść do słowa, że mam wymienić sobie sprzęt na 5 GHz, na warunkach:
-wyższy miesięczny abonament (około 13zl więcej; 54zl zamiast dotychczasowych 41zl),
-wymiana sprzętu około 400zł,
-umowa 2 letnia (dzisiaj na czas nieokreślony -można zerwać kiedy mi się podoba).
Oczywiście internet nie działa z ich winy przez co mam im więcej zapłacić, dodatkowo 2-letnia umowa której nie można zerwać. No na szczęście mamy na rynku konkurencję i w tej samej odległości od mojego domu (300-400m) jest jej nadajnik, nadaje zarówno 2,4GHz jak i 5GHz (jak mój obecny operator). Chciałbym tam przejść, i już zainwestować w te 5GHz, żeby nie mieć problemów. Nie u mojego obecnego operatora, który na siłę chce mi wpakować 5GHz, i prawdopodobnie obcina mi pasmo, bo jeszcze niedawno internet chodził dobrze, teraz jestem prawdopodobnie ostatnim użytkownikiem w okolicy na 2,4GHz, no to wiadomo, że chce żebym przeszedł na 5GHz, albo się mnie pozbyć.
Pozdrawiam,
Tomektls