Jaka antena i access point 5GHz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomek tls
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena i access point 5GHz

Post autor: Tomek tls »

Witam,

Z góry sorry jeśli taki temat był, podobne są, szukałem trochę, ale konkretnej odpowiedzi nie dostałem.

Odległość od nadajnika: 300-400m, brak drzew (lub są niższe od nadajnika/domu/są obok, ale w linii prostej widać nadajnik), zwyczajowo rośnie tutaj pszenica (brak innych domów, moje pole, moja pszenica) .
Chcę wymienić moje 2,4 GHz bo internet tnie, jest niestabilny pingi wyglądają taklub tak, od czasu do czasu chodzi stabilnie (np teraz o 6).
Ma być w miarę tanio ale z umiarem, powiedzmy coś ze średniej półki z dobrym wskaźnikiem cena/jakość. Tanio to właściwie nie wiadomo o co chodzi, sam nie wiem ile trzeba dać za dobry sprzęt, więc niech maksymalnym pułapem będzie 500zł, a im mniej tym lepiej.

Okazyjnie gram w gry on-line więc fajnie byłoby mieć w miarę stabilne pingi.

Słowa wyjaśnienia (długie i nie trzeba czytać, chyba że masz czas :) ):

http://www.kolnet.eu/
Nie polecam tego operatora. Dzwonie tam co drugi dzień z awarią, zawsze mi się mówi, ostatnio nawet nie dając mi dojść do słowa, że mam wymienić sobie sprzęt na 5 GHz, na warunkach:
-wyższy miesięczny abonament (około 13zl więcej; 54zl zamiast dotychczasowych 41zl),
-wymiana sprzętu około 400zł,
-umowa 2 letnia (dzisiaj na czas nieokreślony -można zerwać kiedy mi się podoba).

Oczywiście internet nie działa z ich winy przez co mam im więcej zapłacić, dodatkowo 2-letnia umowa której nie można zerwać. No na szczęście mamy na rynku konkurencję i w tej samej odległości od mojego domu (300-400m) jest jej nadajnik, nadaje zarówno 2,4GHz jak i 5GHz (jak mój obecny operator). Chciałbym tam przejść, i już zainwestować w te 5GHz, żeby nie mieć problemów. Nie u mojego obecnego operatora, który na siłę chce mi wpakować 5GHz, i prawdopodobnie obcina mi pasmo, bo jeszcze niedawno internet chodził dobrze, teraz jestem prawdopodobnie ostatnim użytkownikiem w okolicy na 2,4GHz, no to wiadomo, że chce żebym przeszedł na 5GHz, albo się mnie pozbyć.

Pozdrawiam,
Tomektls
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena i access point 5GHz

Post autor: Jo_gurt »

Najlepiej NanoStation5.
Tomek tls

Rozumiem, że to taki komplet, podłączyć i będzie działać.

A na co patrzeć przy 'ręcznym' składaniu takiego kompletu?
1. Zysk anteny jest miarodajny (np 13dBi czy 23dBi, duża różnica?) czy bardziej liczy się firma?
2. Access point musi posiadać funkcję Bridge, czy nie, czy jakąś inną, żeby to działało?
3. Poza AP i anteną trzeba coś jeszcze, jakieś kable? Czy to będzie/powinno być w komplecie z AP? Jeżeli trzeba to jakie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ad 1) Liczy się dobre wykonanie anteny. Na allegro znajdziesz całe masy anten 20dBi wykonanych z drutu w garażu i ich zysk będzie się wahać np od -5 do +5dBi. Dobra firma -> zgodność z napisem. I wtedy można dobierać zysk. Na twoją odległość wystarczy coś ~10dBi.

Ad 2) Zależy w jakim trybie działa stacja ISP, ale najpewniej potrzebny będzie tryb Client.

Ad 3) Koncentryk antena - AP z odpowiednimi końcówkami, może potrzebny będzie injector PoE, a może puszka hermetyczna. Wszystko zależy od tego jak to masz zamiar zamontować. NS5 masz wszystko jasne: montujesz to na zewnątrz, wpuszczasz skrętkę do budynku i już. Zasilasz po skrętce.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jo_gurt,
NS5 masz wszystko jasne: montujesz to na zewnątrz, wpuszczasz skrętkę do budynku i już. Zasilasz po skrętce.
Najtańszy, najlepiej przetestowany (przez tysiące użytkowników) sprzęt na 5GHz-"podłącz i zapomnij" ;)
jareq
Tomek tls

Właśnie w tym NanoStation5 najbardziej boli mnie to 13-14dBi, ale jak wystarczy 10dBi to chyba nie ma większego znaczenia czy będzie 14dBI czy 20dBi?

A co z Ubiquiti AirGrid M5 HP? Np taki: http://allegro.pl/ubiquiti-airgrid-m5-h ... 99024.html
Nada się to? W czym lepsze/gorsze od NanoStation5?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tomek tls pisze:A co z Ubiquiti AirGrid M5 HP? Np taki: http://allegro.pl/ubiquit...2031999024.html
Nada się to? W czym lepsze/gorsze od NanoStation5?
To jest do robienia linków na 2+ km. Ty pisałeś o 400m.
Taki grid ma wąziutką wiązkę, po pierwsze będzie trzeba się napracować z wizowaniem, a po drugie nie ma takiej potrzeby na taki zysk.
djrzulf

Post autor: djrzulf »

Zamiast NanoStation5 lepiej to LocoM5, zasięgowo działa bez problemów do 3km, a cena taka sama. AirGrid M5 HP to raczej na linki NLOS lub 10+ km, a nie na 400m.

2.4GHz działa źle w outdoorze i obecnie nie nadaje się na zestawianie połączeń do klientów, myślę, że Twój operator nie musi w żaden sposób pomagać umarciu tej technologi, ona umiera sama z siebie :)

Zakup sobie antenę sam 5GHz np tutaj: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... &country=1
Ostatnio zmieniony 2012-02-09, 08:38 przez djrzulf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

djrzulf pisze:na linki NLOS
Uryniarstwo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

djrzulf pisze:Zamiast NanoStation5 lepiej to LocoM5
Loco jest tania wersja NS.
djrzulf pisze:2.4GHz działa źle w outdoorze
Wyjasnisz dlaczego?
Nie pomagam na PW.
djrzulf

Post autor: djrzulf »

krystianb pisze: Uryniarstwo.
Zgodzę się. Jednocześnie proszę o podanie altrenatywy w przypadku jeśli nie działa żaden operator GSM w transmisją powyżej GPRS, TPSA infrastruktury nie ma i za wybudowanie kabelka by mieć telefon, chce 20k PLN, do tego wszystkiego nie ma warunków i tak na Neostradę, gdyż ONU jest w sąsiednej wiosce i SNR jest na poziomie 2-3dB.
key pisze: Loco jest tania wersja NS.
Piszemy o 400 metrach, nie o 4000 metrach. Zresztą dipolaryzacyjna antena Loco M5 działa stanowczo lepiej niż jednopolaryzacyjna Nano5.
key pisze: Wyjasnisz dlaczego?
Bo okolice z których jesteśmy, przy skanowaniu urządzeniem 2.4GHz pokazują 40 stacji z sygnałem powyżej -85, a w legalnym zakresie nadawania są tylko 3 kanały nienakładające się. Czy zaspokoiłem Twój głód wiedzy?
ODPOWIEDZ