Jak zbudować sieć w domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak zbudować sieć w domu
Witam, jak widać jestem nowym użytkownikiem, wraz z kolegą budujemy mu dom i zaczął się temat internetu. Dostawca znajduje się kilkaset metrów od domu,więc w linii prostej można spokojnie odbierać sygnał lecz tu właśnie zaczynają się schody, ponieważ ani kolega ani ja nie mamy zielonego pojęcia o instalacji takiej sieci, więc prosiłbym o pomoc, czego użyć i jak to wszystko spiąć do kupy by działało jak należy. Mieliśmy w planie użycie anteny panelowej, która podpięta by została do routera, router przekazywałby neta przez kabel ethernetowy do PC-ta i bezpośrednio tworzyłby sieć wifi w reszcie domu.
Więc zrodziło już się kilka pytań:
1. Jakich kabli użyć do podłączenia anteny i routera. (prawdopodobnie kabel koncentryczny nie będzie wchodził w grę z powodu zbyt dużej odległości między wyjściem anteny a miejscem ustawienia komputera ponad 11m, no chyba że istnieją jakiegoś rodzaju wzmacniacze sygnału)
2.Czy jakiś przewód jest w stanie zastąpić kabel koncentryczny?
3. Jaki sprzęt byście proponowali do tego rodzaju wariacji.
Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Więc zrodziło już się kilka pytań:
1. Jakich kabli użyć do podłączenia anteny i routera. (prawdopodobnie kabel koncentryczny nie będzie wchodził w grę z powodu zbyt dużej odległości między wyjściem anteny a miejscem ustawienia komputera ponad 11m, no chyba że istnieją jakiegoś rodzaju wzmacniacze sygnału)
2.Czy jakiś przewód jest w stanie zastąpić kabel koncentryczny?
3. Jaki sprzęt byście proponowali do tego rodzaju wariacji.
Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Re: Jak zbudować sieć w domu
Kabel to standardowo H155. Jak kupisz antene - to postaraj się aby ten kabel był jak najkrótszy. Spore straty są na kablach antenowych... 11m będzie na 100% ok.
Sprzęt ktory ja proponuję to Linksys WRT54GL-EU z oprogramowaniem DD-WRT.
Taki linksys konfigurujesz w domu, tzn ustawiasz DHCP, adresy IP - czyli wszystko co potrzebujesz oprócz Wireless. Na koniec zmieniasz tryb Wireless z OFF lub z AP na CLIENT, wybierasz z listy siec providera, klikasz JOIN i masz! Wifi będzie wykorzystywane do łączenia się z ISP a kablami podłączasz pecety i laptopy.
Jesli chcesz jeszcze swoja wlasna siec WiFi w domu - to potrzebujesz jeszcze jeden taki Linksys w trybie AP. (instrukcja http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Wi ... cess_Point )
ewentualnie wirtualne SSID na pierwszym - ale wtedy ta antena panelowa na dachu bedzie troche za slaba i nie skierowana na twoj dom, wiec sygnal moze byc bardzo kiepski.
Ja bym na pewno zrobil to na dwóch Linksysach WRT54GL-EU, no chyba ze bardzo chcesz tryb n.
Sprzęt ktory ja proponuję to Linksys WRT54GL-EU z oprogramowaniem DD-WRT.
Taki linksys konfigurujesz w domu, tzn ustawiasz DHCP, adresy IP - czyli wszystko co potrzebujesz oprócz Wireless. Na koniec zmieniasz tryb Wireless z OFF lub z AP na CLIENT, wybierasz z listy siec providera, klikasz JOIN i masz! Wifi będzie wykorzystywane do łączenia się z ISP a kablami podłączasz pecety i laptopy.
Jesli chcesz jeszcze swoja wlasna siec WiFi w domu - to potrzebujesz jeszcze jeden taki Linksys w trybie AP. (instrukcja http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Wi ... cess_Point )
ewentualnie wirtualne SSID na pierwszym - ale wtedy ta antena panelowa na dachu bedzie troche za slaba i nie skierowana na twoj dom, wiec sygnal moze byc bardzo kiepski.
Ja bym na pewno zrobil to na dwóch Linksysach WRT54GL-EU, no chyba ze bardzo chcesz tryb n.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym zaczął od okablowania, sprzętem przejmować się można później.
Rada nr 1: zawsze nadmiarowy kabel.
Na dach wystaw skrętkę (dwie), nie baw się w długie koncentryki. Wrzuci się tam coś zintegrowanego (AP+antena+PoE, np. NanoStation). No i nie jesteśmy wtedy ograniczeni do jednej częstotliwości.
Okablować skrętką i ogniazdkować warto też wszystkie pokoje do jednego punktu "zbiorczego", jeśli jest na to miejsce to można nawet pokusić się o małą szafkę rackową (nawet 10").
Mając taką infrakstrukturę niestraszne będą drukarki sieciowe, słabe zasięgi i "kabel nie wchodzi w grę, bo brzydki".
A skrętką puścisz sieć komputerową, telefon i PoE. I w zasadzie co sobie tam wymyślisz (nie przesadzajmy tylko z 230V
)
Rada nr 1: zawsze nadmiarowy kabel.
Na dach wystaw skrętkę (dwie), nie baw się w długie koncentryki. Wrzuci się tam coś zintegrowanego (AP+antena+PoE, np. NanoStation). No i nie jesteśmy wtedy ograniczeni do jednej częstotliwości.
Okablować skrętką i ogniazdkować warto też wszystkie pokoje do jednego punktu "zbiorczego", jeśli jest na to miejsce to można nawet pokusić się o małą szafkę rackową (nawet 10").
Mając taką infrakstrukturę niestraszne będą drukarki sieciowe, słabe zasięgi i "kabel nie wchodzi w grę, bo brzydki".
A skrętką puścisz sieć komputerową, telefon i PoE. I w zasadzie co sobie tam wymyślisz (nie przesadzajmy tylko z 230V

-
Powoli zaczynam kumać
Jak już mówiłem jestem zielony w tych sprawach, ale powoli z czarnej magii wysuwa mi się porządny obraz tego wszystkiego. Czyli teraz tak:Jo_gurt pisze:Wrzuci się tam coś zintegrowanego (AP+antena+PoE, np. NanoStation). No i nie jesteśmy wtedy ograniczeni do jednej częstotliwości.
1. Z tego co wywnioskowałem to będzie potrzeba zakupić coś takiego? :
http://allegro.pl/ubiquiti-nanostation2 ... 05593.html
I jak przeczytałem to ma ona własną antenę więc nie trzeba się bawić w koncentryki, tylko bezpośrednio do niej podpiąć skrętkę (kabel Ethernet?), ale zostawić nadmiaru gdzieś z 3m.
2. Wtedy mogę podłączyć ten przewód do routera bezpośrednio?
W domu nie będziemy się bawić w gniazda bo nie ma takiej potrzeby, przy odległości od routera max 15 - 20 m nie ma sensu kablować całej chaty.Jo_gurt pisze:Okablować skrętką i ogniazdkować warto też wszystkie pokoje do jednego punktu "zbiorczego", jeśli jest na to miejsce to można nawet pokusić się o małą szafkę rackową (nawet 10").
I już chyba ostatnie pytanie, co sądzicie o tym routerze:
http://allegro.pl/d-link-dsl-2640b-rout ... 75492.html
Czy on by wystarczał by to ogarnąć?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jest.1. Z tego co wywnioskowałem to będzie potrzeba zakupić coś takiego? :
http://allegro.pl/ubiquit...2040805593.html
I jak przeczytałem to ma ona własną antenę więc nie trzeba się bawić w koncentryki, tylko bezpośrednio do niej podpiąć skrętkę (kabel Ethernet?), ale zostawić nadmiaru gdzieś z 3m.
Skrętka = kabel ethernetowy.
Tak, choć gwoli ścisłości po drodze jeszcze będzie zasilanie NS.czitu1 pisze:2. Wtedy mogę podłączyć ten przewód do routera bezpośrednio?
IMO błąd, ale to już jak chcecie.czitu1 pisze:W domu nie będziemy się bawić w gniazda bo nie ma takiej potrzeby, przy odległości od routera max 15 - 20 m nie ma sensu kablować całej chaty.
20m przez ściany to dużo.
- wojteks
- *** Administrator ***
Błąd, koszty malutkie a unika się wielu problemów które na WiFi występują. po 10 latach od budowy żałuję że nie okablowałem odpowiednio domu i teraz dokładam, przeciągam i kombinuję jak kabel dociągnąć w konkretne miejsce. Tak samo kabel do TV-SAT trzeba na etapie budowy położyć i wskazane jest kładzenie 2 kabli do każdego punktu bo tunery sat z nagrywarką wymagają 2 kabli antenowych.czitu1 pisze:przy odległości od routera max 15 - 20 m nie ma sensu kablować całej chaty
Kup coś innego niż D-Link.czitu1 pisze:co sądzicie o tym routerze:
Nie pomagam na PW!
-
Sorka, ale wcześniej troszku przesadziłem, router znajdować się będzie w środku domu, na -piętrze, a od tamtego miejsca w każdą stronę domu będzie ok 7-9m w linii prostej, rozumiem że są ściany, ale bałbym się takiego rozwiązania u mnie w poniemieckim domu gdzie wszystko grube jak jasny gwint, ale u kumpla na górze suporeks, na dole poroterm, więc chyba nie jest źle? Ale jak mówią o tym bardziej doświadczeni, więc chyba trza będzie zastanowić się nad założeniem gniazd.
O zasilaniu do NS cały czas pamiętam, i zastanawia mnie czy dołączony zasilacz producenta nie będzie za krótki by schować się w domu gdy NS znajdowało by się na 40 cm maszcie.
I ostatnie:
Dlaczego nikt nie lubi D-Linka? Ja nie narzekam a mam już go ładnych parę lat.
O zasilaniu do NS cały czas pamiętam, i zastanawia mnie czy dołączony zasilacz producenta nie będzie za krótki by schować się w domu gdy NS znajdowało by się na 40 cm maszcie.
I ostatnie:

Dlaczego nikt nie lubi D-Linka? Ja nie narzekam a mam już go ładnych parę lat.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli więcej kondygnacji? Tym bardziej kabel 

NS jest zasilany przez tę samą skrętkę.czitu1 pisze:dołączony zasilacz producenta nie będzie za krótki by schować się w domu gdy NS znajdowało by się na 40 cm maszcie.
-
Nawet przy tak niewielkich odległościach?Czyli więcej kondygnacji? Tym bardziej kabel
Tego nie rozumiem. To z skrętki dwa przewody będą zasilającymi?czitu1 napisał/a:
dołączony zasilacz producenta nie będzie za krótki by schować się w domu gdy NS znajdowało by się na 40 cm maszcie.
NS jest zasilany przez tę samą skrętkę.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
czitu1 pisze:W domu nie będziemy się bawić w gniazda bo nie ma takiej potrzeby, przy odległości od routera max 15 - 20 m nie ma sensu kablować całej chaty.
Zastanów się, gdyż z WiFi nigdy nic nie wiadomo. Zobacz np. ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=378878#378878czitu1 pisze:Ale jak mówią o tym bardziej doświadczeni, więc chyba trza będzie zastanowić się nad założeniem gniazd.
Niby tylko jedna ściana.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wojteks
- *** Administrator ***
Skrętka cat5 ma 4 pary z czego 2 pary to transmisja danych a kolejne 2 pary to w tym przypadku PoE.czitu1 pisze:To z skrętki dwa przewody będą zasilającymi?
Nie pomagam na PW!
-
Sorka za problemy, na pewno posłuchamy waszych cennych rad, wiec do zobaczenia następnym razem. W razie problemów z wifi wiem już gdzie bić jak w ogień.
Dzięki wielkie!!! Uratowaliście kolejnego użytkownika przed niechybną śmiercią bezprzewodową! Jesteście najlepsi! Dzienks!
Dzięki wielkie!!! Uratowaliście kolejnego użytkownika przed niechybną śmiercią bezprzewodową! Jesteście najlepsi! Dzienks!

- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Skrętka i gniazdko w każdym pokoju to niewielki koszt, a w obecnych czasach: TV, blu-ray, dekodery satelitarne, odtwarzacze multimedialne/sieciowe, PC, laptopy itd. mają gniazdka do podłączenia internetu, ale wiele nie ma WiFi ...
Sam remontując za jakiś czas dom będę musiał kuć ściany pod w/w i 3 szafki: internet i sieć w domu, elektryczna, RTV (spliter, zasilacze, sumator itp.) ...
Sam remontując za jakiś czas dom będę musiał kuć ściany pod w/w i 3 szafki: internet i sieć w domu, elektryczna, RTV (spliter, zasilacze, sumator itp.) ...