Jak zbudować sieć w domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czitu1
Początkujący użytkownik forum

Jak zbudować sieć w domu

Post autor: czitu1 »

Witam, jak widać jestem nowym użytkownikiem, wraz z kolegą budujemy mu dom i zaczął się temat internetu. Dostawca znajduje się kilkaset metrów od domu,więc w linii prostej można spokojnie odbierać sygnał lecz tu właśnie zaczynają się schody, ponieważ ani kolega ani ja nie mamy zielonego pojęcia o instalacji takiej sieci, więc prosiłbym o pomoc, czego użyć i jak to wszystko spiąć do kupy by działało jak należy. Mieliśmy w planie użycie anteny panelowej, która podpięta by została do routera, router przekazywałby neta przez kabel ethernetowy do PC-ta i bezpośrednio tworzyłby sieć wifi w reszcie domu.
Więc zrodziło już się kilka pytań:
1. Jakich kabli użyć do podłączenia anteny i routera. (prawdopodobnie kabel koncentryczny nie będzie wchodził w grę z powodu zbyt dużej odległości między wyjściem anteny a miejscem ustawienia komputera ponad 11m, no chyba że istnieją jakiegoś rodzaju wzmacniacze sygnału)
2.Czy jakiś przewód jest w stanie zastąpić kabel koncentryczny?
3. Jaki sprzęt byście proponowali do tego rodzaju wariacji.
Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Re: Jak zbudować sieć w domu

Post autor: vic2099 »

Kabel to standardowo H155. Jak kupisz antene - to postaraj się aby ten kabel był jak najkrótszy. Spore straty są na kablach antenowych... 11m będzie na 100% ok.

Sprzęt ktory ja proponuję to Linksys WRT54GL-EU z oprogramowaniem DD-WRT.

Taki linksys konfigurujesz w domu, tzn ustawiasz DHCP, adresy IP - czyli wszystko co potrzebujesz oprócz Wireless. Na koniec zmieniasz tryb Wireless z OFF lub z AP na CLIENT, wybierasz z listy siec providera, klikasz JOIN i masz! Wifi będzie wykorzystywane do łączenia się z ISP a kablami podłączasz pecety i laptopy.

Jesli chcesz jeszcze swoja wlasna siec WiFi w domu - to potrzebujesz jeszcze jeden taki Linksys w trybie AP. (instrukcja http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Wi ... cess_Point )

ewentualnie wirtualne SSID na pierwszym - ale wtedy ta antena panelowa na dachu bedzie troche za slaba i nie skierowana na twoj dom, wiec sygnal moze byc bardzo kiepski.

Ja bym na pewno zrobil to na dwóch Linksysach WRT54GL-EU, no chyba ze bardzo chcesz tryb n.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ja bym zaczął od okablowania, sprzętem przejmować się można później.

Rada nr 1: zawsze nadmiarowy kabel.

Na dach wystaw skrętkę (dwie), nie baw się w długie koncentryki. Wrzuci się tam coś zintegrowanego (AP+antena+PoE, np. NanoStation). No i nie jesteśmy wtedy ograniczeni do jednej częstotliwości.

Okablować skrętką i ogniazdkować warto też wszystkie pokoje do jednego punktu "zbiorczego", jeśli jest na to miejsce to można nawet pokusić się o małą szafkę rackową (nawet 10").

Mając taką infrakstrukturę niestraszne będą drukarki sieciowe, słabe zasięgi i "kabel nie wchodzi w grę, bo brzydki".

A skrętką puścisz sieć komputerową, telefon i PoE. I w zasadzie co sobie tam wymyślisz (nie przesadzajmy tylko z 230V ;) )
czitu1

Powoli zaczynam kumać

Jo_gurt pisze:Wrzuci się tam coś zintegrowanego (AP+antena+PoE, np. NanoStation). No i nie jesteśmy wtedy ograniczeni do jednej częstotliwości.
Jak już mówiłem jestem zielony w tych sprawach, ale powoli z czarnej magii wysuwa mi się porządny obraz tego wszystkiego. Czyli teraz tak:

1. Z tego co wywnioskowałem to będzie potrzeba zakupić coś takiego? :
http://allegro.pl/ubiquiti-nanostation2 ... 05593.html
I jak przeczytałem to ma ona własną antenę więc nie trzeba się bawić w koncentryki, tylko bezpośrednio do niej podpiąć skrętkę (kabel Ethernet?), ale zostawić nadmiaru gdzieś z 3m.
2. Wtedy mogę podłączyć ten przewód do routera bezpośrednio?
Jo_gurt pisze:Okablować skrętką i ogniazdkować warto też wszystkie pokoje do jednego punktu "zbiorczego", jeśli jest na to miejsce to można nawet pokusić się o małą szafkę rackową (nawet 10").

Mając taką infrakstrukturę niestraszne będą drukarki sieciowe, słabe zasięgi i "kabel nie wchodzi w grę, bo brzydki".
W domu nie będziemy się bawić w gniazda bo nie ma takiej potrzeby, przy odległości od routera max 15 - 20 m nie ma sensu kablować całej chaty.
I już chyba ostatnie pytanie, co sądzicie o tym routerze:
http://allegro.pl/d-link-dsl-2640b-rout ... 75492.html
Czy on by wystarczał by to ogarnąć?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

1. Z tego co wywnioskowałem to będzie potrzeba zakupić coś takiego? :
http://allegro.pl/ubiquit...2040805593.html
I jak przeczytałem to ma ona własną antenę więc nie trzeba się bawić w koncentryki, tylko bezpośrednio do niej podpiąć skrętkę (kabel Ethernet?), ale zostawić nadmiaru gdzieś z 3m.
Tak jest.
Skrętka = kabel ethernetowy.
czitu1 pisze:2. Wtedy mogę podłączyć ten przewód do routera bezpośrednio?
Tak, choć gwoli ścisłości po drodze jeszcze będzie zasilanie NS.
czitu1 pisze:W domu nie będziemy się bawić w gniazda bo nie ma takiej potrzeby, przy odległości od routera max 15 - 20 m nie ma sensu kablować całej chaty.
IMO błąd, ale to już jak chcecie.
20m przez ściany to dużo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

czitu1 pisze:przy odległości od routera max 15 - 20 m nie ma sensu kablować całej chaty
Błąd, koszty malutkie a unika się wielu problemów które na WiFi występują. po 10 latach od budowy żałuję że nie okablowałem odpowiednio domu i teraz dokładam, przeciągam i kombinuję jak kabel dociągnąć w konkretne miejsce. Tak samo kabel do TV-SAT trzeba na etapie budowy położyć i wskazane jest kładzenie 2 kabli do każdego punktu bo tunery sat z nagrywarką wymagają 2 kabli antenowych.
czitu1 pisze:co sądzicie o tym routerze:
Kup coś innego niż D-Link.
Nie pomagam na PW!
czitu1

Sorka, ale wcześniej troszku przesadziłem, router znajdować się będzie w środku domu, na -piętrze, a od tamtego miejsca w każdą stronę domu będzie ok 7-9m w linii prostej, rozumiem że są ściany, ale bałbym się takiego rozwiązania u mnie w poniemieckim domu gdzie wszystko grube jak jasny gwint, ale u kumpla na górze suporeks, na dole poroterm, więc chyba nie jest źle? Ale jak mówią o tym bardziej doświadczeni, więc chyba trza będzie zastanowić się nad założeniem gniazd.
O zasilaniu do NS cały czas pamiętam, i zastanawia mnie czy dołączony zasilacz producenta nie będzie za krótki by schować się w domu gdy NS znajdowało by się na 40 cm maszcie.
I ostatnie: :D
Dlaczego nikt nie lubi D-Linka? Ja nie narzekam a mam już go ładnych parę lat.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Czyli więcej kondygnacji? Tym bardziej kabel :)
czitu1 pisze:dołączony zasilacz producenta nie będzie za krótki by schować się w domu gdy NS znajdowało by się na 40 cm maszcie.
NS jest zasilany przez tę samą skrętkę.
czitu1

Czyli więcej kondygnacji? Tym bardziej kabel :)
Nawet przy tak niewielkich odległościach?
czitu1 napisał/a:
dołączony zasilacz producenta nie będzie za krótki by schować się w domu gdy NS znajdowało by się na 40 cm maszcie.

NS jest zasilany przez tę samą skrętkę.
Tego nie rozumiem. To z skrętki dwa przewody będą zasilającymi?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

czitu1 pisze:W domu nie będziemy się bawić w gniazda bo nie ma takiej potrzeby, przy odległości od routera max 15 - 20 m nie ma sensu kablować całej chaty.
czitu1 pisze:Ale jak mówią o tym bardziej doświadczeni, więc chyba trza będzie zastanowić się nad założeniem gniazd.
Zastanów się, gdyż z WiFi nigdy nic nie wiadomo. Zobacz np. ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=378878#378878
Niby tylko jedna ściana.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

czitu1 pisze:To z skrętki dwa przewody będą zasilającymi?
Skrętka cat5 ma 4 pary z czego 2 pary to transmisja danych a kolejne 2 pary to w tym przypadku PoE.
Nie pomagam na PW!
czitu1

Sorka za problemy, na pewno posłuchamy waszych cennych rad, wiec do zobaczenia następnym razem. W razie problemów z wifi wiem już gdzie bić jak w ogień.
Dzięki wielkie!!! Uratowaliście kolejnego użytkownika przed niechybną śmiercią bezprzewodową! Jesteście najlepsi! Dzienks! :D
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

Skrętka i gniazdko w każdym pokoju to niewielki koszt, a w obecnych czasach: TV, blu-ray, dekodery satelitarne, odtwarzacze multimedialne/sieciowe, PC, laptopy itd. mają gniazdka do podłączenia internetu, ale wiele nie ma WiFi ...

Sam remontując za jakiś czas dom będę musiał kuć ściany pod w/w i 3 szafki: internet i sieć w domu, elektryczna, RTV (spliter, zasilacze, sumator itp.) ...
ODPOWIEDZ