PLUS LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RysiekF
Początkujący użytkownik forum

Re: PLUS LTE

Post autor: RysiekF »

Witam

mam zamiar zacząć użytkować LTE w Plusie z modemem Huawei E398 LTE dostępnym z kartą USIM oraz router Edimax 3g-6200n - czy będę mógł swobodnie podłączyć aby korzystać z PC stacjonarnego i używać również laptopa z kartą Wi-Fi.
Obecnie używam tego routera z z modemem AnyData ADU 520c (Sferia) i jest ok.
Proszę o podpowiedź bardziej zaawansowanych użytkowników. :)

Rysiek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

RysiekF pisze: LTE w Plusie z modemem Huawei E398 LTE dostępnym z kartą USIM oraz router Edimax 3g-6200n
Jeżeli z tego LTE wystarczy Ci kilka Mbps i router obsłuży ten modem to możesz używać.
Nie pomagam na PW!
picador
Stały użytkownik forum

Post autor: picador »

Witam , nie wiem jak i czy jest obsługiwany modem E398 w systemie LTE na routerze o którym wspominasz , ale ja używam iPLUS-a LTE w połączeniu z routerem EDIMAX LT-6408N z oprogramowaniem Cyfrowego Polsatu i działa to zadawalajaco .

Jedno co mi się w PLUS nie podoba to sprawdzanie licznika pobranych danych , mianowicie stan trzeba sprawdzac wypinając modem z routera , czyli na kompie , do tego musisz przełączyć pracę modemu na 3G , dopiero bedziesz mógł wysłać płatnego SMS otrzymując odpowiedź ...
Jeżeli nie przełaczysz trybu pracy na LTE to modem wpięty ponownie do routera będzie pracował tylko w 3G ...

Sprawdzenie stanu poprzez PLUS ONLINE tez porażka ...

Ogólnie modem sprawuje się dobrze , router się ani razu nie zawiesił .

Tak , że najważniejsze to musisz wypytać czy twój router obsłuży nie tylko E398 ale LTE tego modemu ...
Bo to , że na liście obsługiwanych modemów widnieje E398 to nie wszystko ...
RysiekF

Post autor: RysiekF »

Dzięki za info, proszę o inne opinie na ten temat
japajoj

Post autor: japajoj »

a gdzie lepiej grac iplus LTE za 60zl miesiecznie? w salonie czy przez internet? i ciekawe czy jedna antena LTE na cale Siedlce zapewni dobry zasieg......
picador
Stały użytkownik forum

Witam , oczywiscie , że w salonie lepiej , więcej się dowiesz , możesz wziąć na próbę .
A najlepiej zaprosić kogos znajomego kto już kupił , wtedy nie masz pod górkę ...

Też się dziwię , że Siedlce mają jedną , gdy Łuków ma 2 i podobne mniejsze miasta ...
Myślę , że wiąże się to z ograniczeniem kosztów , pewnie macie tam full szybkich kablówek ...

Jeżeli będziesz w zasięgu 50% + i zastosujesz antenkę min magnetyczną powinieneś osiągnąć min 40/5 Mb/s
japajoj

Właśnie wypelniam zamowienie przez internet na net z LTE:
Chyba ich pogieło... To sie nadaje gdzies zglosic
Wyrażam zgodę na rozpoczęcie świadczenia usług przed upływem 10 dni od dnia zawarcia umowy. Oświadczenie dotyczy wyłącznie osób fizycznych zawierających umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych lub umowę dotyczącą udziału w promocji MixPlus. W przypadku wyrażenia zgody na rozpoczęcie świadczenia usług przed upływem 10 dni od dnia zawarcia umowy, rozpoczęcie świadczenia usług przez Polkomtel S.A. w tym terminie skutkować będzie, brakiem możliwości skorzystania z uprawnienia do odstąpienia przez Klienta od umowy w terminie 10 dni od dnia jej zawarcia, stosownie do art. 10 ust 3 pkt 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. z 2000, Nr 22, poz.271, z późn. zm.). W przypadku nie wyrażenia zgody na rozpoczęcie świadczenia usług przed upływem 10 dni od dnia zawarcia umowy (wyboru opcji NIE), karta SIM zostanie aktywowana/konwertowana po upływie 10 dnia od dnia zawarcia umowy, co skutkuje brakiem uprawnienia Abonenta do odstąpienie od umowy w trybie przewidzianym § 7 ust. 3 Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych dla Abonentów/brakiem uprawnienia Abonenta MixPlus do wnioskowania o odstąpienie od umowy dotyczącej udziału w promocji MixPlus w trybie przewidzianym § 7 ust. 10 Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych przez Polkomtel S.A. dla Abonentów MixPlus. Powyższe oświadczenie zastępuje postanowienie § 7 ust. 4 Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych dla Abonentów oraz postanowienie § 7 ust. 10 Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych przez Polkomtel S.A. dla Abonentów MixPlus.
Czyli jak nie zrzekne sie prawa do zerwania umowy w ciagu 10 dni od podpisania umowy to nawet nie zobacze jak to dziala (!)

Karte sim dopiero mi aktywuja jak minie 10 dni! Lub zrzekne sie prawa do zerwania umowy... (!)

parodia!!!
jak widac kazdy przepis, kazde prawa czlowieka mozna obejsc w tym kraju.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

generalnie się zgadza, bo prawo zwrotu przysługuje gdy zakupiony towar jest nie uzywany w oryginalnym opakowaniu, prawo zwrotu jest po to aby można było zweryfikować zawartość zakupów ale ich nie uzywać.

Zawsze możesz wziąć na próbę w punkcie sprzedaży na 7 dni, ale płacisz aktywację 50 zł + abonament proporcjonalnie za 7 dni.

Nie ma lekko, każdy broni swojego interesu.
japajoj

OK juz dzis dostalem paczke kurierem ;]
9gb limit za 60 zl miesiecznie i predkosc:
Obrazek

a przez HSPA chyba bylo 5 mb/s
wiec nie jest zle :D

zobaczymy jak z tym naliczaniem transferu tylko....
picador
Stały użytkownik forum

Witam , no to kosmosu nie masz ...

12 zł wiecej i masz 12Gb + ipluspobieracz free bez dopłaty miedzy 00.00 a 09.00 ...

Czasem lepiej troszkę dopłacić i wychodzi taniej ...

Masz antenkę magnetyczną w zestawie ?
hohoho

Post autor: hohoho »

Witam
Mógłbyś japajoj (lub ktokolwiek inny) sprawdzić ping na tej stronie http://pingtest.net
Najbardziej zależy mi na serwerach zagranicznych np w Norymbergii lub Mediolanie.
Z góry dzięki.
picador
Stały użytkownik forum

A po co Ci inne pingi i tak z nich nie będziesz korzystał , to tylko testy .

Ja mam np:
wawa - 11ms
siedlce 26ms
łódź 26ms

wybierane w automacie ,

Jeszcze co jest dziwne , mając dwa laptopy wpięte na routerze każdy pokazuje inne pingi , więc co tu sprawdzać ...
Ostatnio zmieniony 2012-02-01, 13:07 przez picador, łącznie zmieniany 1 raz.
hohoho

Post autor: hohoho »

Chce porównać z moim łączem. Nie interesują mnie pingi do polskich serwerów bo jak gram na konsoli to w 90% są to serwery zagraniczne.
japajoj

picador mam antenke, a wiesz czy mozna przejsc podczas umowy na ta drozsza opcje?

tu serwer w Białymstoku:
Obrazek

Nuremberg:
Obrazek

Milan:
Obrazek

A może ktoś polecic jakis program do zliczenia transferu codziennego? w kazdej sesji zeby mi zliczal ile pobieram i wysylam kazdego dnia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

japajoj pisze: jakis program do zliczenia transferu codziennego?
Może coś wybierzesz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze: Może coś wybierzesz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
Ja ze swojej strony (szczególnie ważne jeśli ktoś ma iPlusopobieracza) to polecę NetWorx.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
spyheart

LTE

Post autor: spyheart »

TO PRAWDA MNIE PO 2 tygodniach padł transfer 12 gb a wczesniej przez caly miesiac na 6 GB MOGŁAM ŚMIGAĆ AŻ MIŁO(oczywiście nie na technologi lte)
złożyłam reklamację ale nie licze na wiele
picador
Stały użytkownik forum

Witam , nie bardzo rozumiem o czym piszesz , wspominasz od limicie a myslisz o szybkości ?

Napisz coś jaśniej :)
MonkaD

Post autor: MonkaD »

Witam. Chciałabym wziąć internet LTE z Plusa. Sprawdziłam na mapie zasięgu i znajduję się na obszarze, w którym LTE działa na zewnątrz, a HSPA+ wewnątrz. Czy to znaczy, że LTE nie będzie u mnie odbierało ? Pozdrawiam
picador
Stały użytkownik forum

Witam , mapka nie odzwierciedla tego co jest w rzeczywistości , to co jest na mapce to jest minimum jakie zostało sprawdzone ...

Mojego domu i okolic nie ma na mapce w LTE , a zasięg mam na poziomie 50% z szybkością 35mb/s przy antence magnetycznej w poblizu okna .
Wszystko zależy tez czy kozystasz z modemu na parterze , poddaszu , czy przy oknie , wszytko ma na to wpływ ...

Jedno co można polecić , to zaprosic kogoś znajomego z takim modemem , czy to w plusie czy CP.
Warto <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z antenki magnetycznej , ja polecam nawet 2 dla jednego modemu E398.
MonkaD

Nie znam osoby która ma internet LTE, niestety. Korzystam z internetu przy oknie w bloku na 6 piętrze.
picador
Stały użytkownik forum

Jaką masz odległość od masztu LTE mobyland ?
Możesz to sprawdzić na http://mapa.btsearch.pl/ , wpisując lokalizację , odległość sprawdzisz klikając prawy pyszki i wskazując miejsce odbioru ...

Przy <3km od nadajnika uzyskuje się dosyć dobre parametry .
Oczywiście nie możemy być w "dołku"i za bardzo nie powinniśmy być zasłonięci.
MonkaD

Mam troszkę ponad 1 km
picador
Stały użytkownik forum

To jak masz tak małą odległość i od strony masztu nie masz "ściany" , rzędu bloków wyższych to musi być dobrze .

Mapka zazwyczaj jest tworzona z pomiarów na wyskokości parteru .
MonkaD

Dzwoniłam do Plusa i zostałam poinformowana, że po zawarciu umowy na internet mobilny LTE, w ciągu 7 dni mogę zrezygnować z umowy i ponoszę koszt aktywacji w kwocie 50 zł oraz koszt za używanie internetu przez te parę dni.
Mam nadzieję, że rzeczywiście tak jest. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

MonkaD pisze:Mam nadzieję, że rzeczywiście tak jest.
Poszukaj w naszych newsach, a się dowiesz, że teraz nawet nie poniesiesz nawet kosztów aktywacji.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
uniu
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: uniu »

Witam

Rozważam przejście w Plusie z HSDPA na LTE. w linii prostej od nadajnika Mobylandu mam 3 km.

Dodam że posiadam antenke Bestpartner 15dpi .Czy mozna ją wykorzystać do LTE ?
Speedstar
Stały użytkownik forum

Post autor: Speedstar »

Tej antenki nie wykorzystasz ona jest przystosowana do 1900-2100Mhz Umts a LTE jest na 1800Mhz ale z 3 km powinno Ci chodzić bez antenki najlepiej sprawdź.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Czy ja wiem, to nie jest jakaś ogromna różnica 1800MHz a 1900Mhz...
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Speedstar pisze:Tej antenki nie wykorzystasz ona jest przystosowana do 1900-2100Mhz Umts a LTE jest na 1800Mhz
wykorzysta, ja testowałem od cybertecha panele na 1800 i 2100, jesli były róznice to na tyle małe, że nie zauważalne w pomiarach siły sygnału programem NtI

Zarówno panel na 1800 odbiera UMTS2100, jak i panel UMTS2100 odbiera LTE1800, a przy odległości 3km, to jesli nawet w paśmie 1800 będzie miał kilka % mniejszy zysk anteny to jest to pomijalne.
ODPOWIEDZ