Jaką antenę wybrać... niestabilny zasięg.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Jaką antenę wybrać... niestabilny zasięg.

Post autor: NewWalk »

Witam.

Mieszkam w Bielsku-Białej i mam mały problem z EDGE.
Pracuje na modemie Globetrotter Fusion+ i używam standardowej anteny zewnętrznej. Jednak zasięg jest bardzo niestabilny... Czasami mam 80% czasami 60% a czasami 40% :?

Dodam również, że te wahania w poziomie zasięgu potrafią się zmieniać bardzo szybko, czasami jest to nawet kilka razy na minutę...

Poniżej mapka satelitarna ze strony zumi.pl, zaznaczyłem na niej hotel magura na którym są nadajniki Orange oraz mój blok. Dodam, że mój blok jest wyżej niż hotel (teren górzysty) i dodam również, że dzieli mnie i hotel kilka bloków (co widać na zdjęciach z satelity), a 4 z nich to 10 piętrowce :|

Obrazek

Proszę o radę, w jaką antenę mam inwestować.
I jeszcze jedno pytanko, czy jak EDGE zastąpi UMTS i HSDPA to czy będzie konieczna zmiana anteny? (bo HSDPA ma być do 2 miesięcy).

pozdro i czekam na wsparcie 8)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jaką antenę wybrać... niestabilny zasięg.

Post autor: Fanta »

NewWalk pisze: I jeszcze jedno pytanko, czy jak EDGE zastąpi UMTS i HSDPA to czy będzie konieczna zmiana anteny? (bo HSDPA ma być do 2 miesięcy).
Zaczekaj aż będzie UMTS i HSDPA, bo jak kupisz antene do EDGE to nie będzie ona łapać UMTS bo to jest inna częstotliwość...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Pytanie czy jest sens czekać na ten UMTS? Nie wiem jak tam z planami, ale jeżeli to kwestia roku czy dwóch, to sensu nie ma ;)

A co do samej anteny, to najlepiej byłoby pożyczyć od kogoś kierunkową i sprawdzić organolepytcznie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

NewWalk pisze: (bo HSDPA ma być do 2 miesięcy)
Chyba warto poczekać, @NewWalk pracuje w Orange to pewnie wie mniej więcej co planują "pomarańczowi"... :wink:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

fanta88 pisze:to pewnie wie mniej więcej co planują
I właśnie z tego założenia wyszedłem, ze skoro wie i pyta się o EDGE, to nie szybko ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
NewWalk

Wiem ze teraz sprawa umtsu i hsdpa jest kwestią najbliższych miesięcy.
Czyli mam poczekać na nowe technologie i wtedy zobaczymy jak to będzie wyglądało?

Dzięki za radę 8)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

NewWalk pisze: Mieszkam w Bielsku-Białej i mam mały problem z EDGE.
Pracuje na modemie Globetrotter Fusion+ i używam standardowej anteny zewnętrznej. Jednak zasięg jest bardzo niestabilny... Czasami mam 80% czasami 60% a czasami 40% :?

Dodam również, że te wahania w poziomie zasięgu potrafią się zmieniać bardzo szybko, czasami jest to nawet kilka razy na minutę...

Poniżej mapka satelitarna ze strony zumi.pl, zaznaczyłem na niej hotel magura na którym są nadajniki Orange oraz mój blok. Dodam, że mój blok jest wyżej niż hotel (teren górzysty) i dodam również, że dzieli mnie i hotel kilka bloków (co widać na zdjęciach z satelity), a 4 z nich to 10 piętrowce :|

Proszę o radę, w jaką antenę mam inwestować.
I jeszcze jedno pytanko, czy jak EDGE zastąpi UMTS i HSDPA to czy będzie konieczna zmiana anteny? (bo HSDPA ma być do 2 miesięcy).
Jeśli są duże i szybkie zmiany zasięgów w jednym miejscu to z dużym prawdopodobieństwem zmieniają się też nadajniki. Po prostu przełącza cie z jednego na drugi. Możesz sprawdzić CID-y komendami AT:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Wcale nie jest pewne, czy to tamten nadajnik na zdjęciu Cie łączy, tym bardziej, że jak mówisz po drodze są wysokie bloki. Jeden taki budynek potrafi tak stłumić sygnał, jakbyś był oddalony o kilka km.
Jeśli chodzi o antenę to w gre wchodzi tylko dookólna dwu lub trzy pasmowa (już pod UMTS/HSDPA), gdzyż w Orange nie sposób odróżnić bez netmonitora na jakim jesteś paśmie w EDGE/GPRS (numerują tak samo sektory dla nadajników 900Mhz i 1800 tzn.1,2,3 ....chyba, że BTS jest dwupasmowy to wtedy 1,2,3 dla 900 i 4,5,6 dla 1800).

Dookólna trzyzakresowa będzie najwłaściwsza, chociaż ich zysk nie jest duży. Do tego obsługuje też pasmo 2100 (umts/Hsdpa), więc nie ma sensu czekać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
NewWalk

dzięki...
możesz dać link do takiej anteny?
jakiś e-sklep lub allegro?
ODPOWIEDZ