czy przedłużacz usb 20m zadziała z moim modemem usb??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
czy przedłużacz usb 20m zadziała z moim modemem usb??
posiadam modem option icon 431 zwany Vodafone K3760 czy taki modem niebedzie miał problemów z tak długim kablem usb z pod tego linka http://allegro.pl/profesjonalny-aktywny ... 05842.html
posiadam juz przedluzacz usb 10 metrow swietnie sie spisuje testowalem go na 3 modemach option icon 431 hiuwawei e160 i vodafone k3565-z.Tylko pytanie czy na takim długim kablu nie wyskoczy nie rozpoznano urządzenia może ktoś korzysta już z takiego kabla??
posiadam juz przedluzacz usb 10 metrow swietnie sie spisuje testowalem go na 3 modemach option icon 431 hiuwawei e160 i vodafone k3565-z.Tylko pytanie czy na takim długim kablu nie wyskoczy nie rozpoznano urządzenia może ktoś korzysta już z takiego kabla??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: czy przedłużacz usb 20m zadziała z moim modemem usb??
Loteria. Na moje oko za chiny ludowe nie będzie działał, a jeżeli będzie to będzie zrywał połączenia.
Poza tym - skoro jest aktywny a nie potrzebuje zasilania to skąd bierze prąd, z energii jądra ziemi?
Poza tym - skoro jest aktywny a nie potrzebuje zasilania to skąd bierze prąd, z energii jądra ziemi?
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Moja opinia jest podobna jak @Maciek764, choć może i na takim ekranowanym 20 metrowym USB po podłączeniu do USB 3.0 w komputerze (jest w stanie dostarczyć ok. 2x więcej prądu do USB), lub podpinając "prawdziwy" aktywny hub (z osobnym zasilaczem, bo w linku z Allegro to zwykły pasywny USB) może i zadziała, ale brak gwarancji co do stabilności połączenia.
Proponuję zakupić zewnętrzną antenę kierunkową, koszt np. anteny z 15-20 metrowym kabelkiem i adapterem do tego modemu będzie troszkę droższy niż tak długi USB, ale da stabilne połączenie ...
Chyba, że pomysł z 20 metrowym kabelkiem USB, ma inne zastosowanie niż wystawienie modemu USB na lepszy zasięg sieci ...
Proponuję zakupić zewnętrzną antenę kierunkową, koszt np. anteny z 15-20 metrowym kabelkiem i adapterem do tego modemu będzie troszkę droższy niż tak długi USB, ale da stabilne połączenie ...
Chyba, że pomysł z 20 metrowym kabelkiem USB, ma inne zastosowanie niż wystawienie modemu USB na lepszy zasięg sieci ...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
20 m kabla antenowego zje zysk kazdej typowej anteny. Jedyne w miare sensowne rozwiazanie, to przedluzenie usb przy pomocy routera i skretki.
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ten pomysł to ja bym od razu zarzucił. Straty napięcia przy prądzie jaki pobiera modem mogą całkowicie uniemożliwić poprawną jego pracę.kris_kjk pisze: Chyba, że pomysł z 20 metrowym kabelkiem USB, ma inne zastosowanie niż wystawienie modemu USB na lepszy zasięg sieci ...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
YaHooo, 
Jeżeli na takim odcinku będzie przebiegać prawidłowo transmisja danych to można spróbować na końcu zastosować aktywny HUB? Zastosowanie routera zasilanego po ethernecie też nie jest takie proste (musiałby być sprawdzony router zasilany min.12V, PoE aktywne, ewentualnie zastosowanie odpowiednich przetwornic).Straty napięcia przy prądzie jaki pobiera modem mogą całkowicie uniemożliwić poprawną jego pracę.

jareq
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jeśli transmisja nastąpi prawidłowo to można jak najbardziej zastosować taki HUB.Jeżeli na takim odcinku będzie przebiegać prawidłowo transmisja danych to można spróbować na końcu zastosować aktywny HUB?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Witam,
kolego miałem podobny problem, znalazłem na Allegro przedłużkę za 15 PLN/15m i lipa, więc dokupiłem porządny HUB i też lipa. W końcu się zdenerwowałem pożyczyłem kilka przedłużek USB od znajomych i zacząłem kombinować. Okazało się że max to 2.5-3m, później zaczynają się schody. A jako że miałem już 15 m które do niczego mi się nie przydadzą to pociłem dziada (miałem 2 końcówki) poszedłem do elektryka i kupiłem 10 metrów dobrego jakościowo przewodu po 1 żyle. Jak to polutowałem, zabezpieczyłem i przetestowałem to zadziałało - i w ten sposób miałem porządny 10m przedłużać USB. Więc wygląda na to że chińskie wynalazki mimo 21 wieku dalej są badziewiami.
kolego miałem podobny problem, znalazłem na Allegro przedłużkę za 15 PLN/15m i lipa, więc dokupiłem porządny HUB i też lipa. W końcu się zdenerwowałem pożyczyłem kilka przedłużek USB od znajomych i zacząłem kombinować. Okazało się że max to 2.5-3m, później zaczynają się schody. A jako że miałem już 15 m które do niczego mi się nie przydadzą to pociłem dziada (miałem 2 końcówki) poszedłem do elektryka i kupiłem 10 metrów dobrego jakościowo przewodu po 1 żyle. Jak to polutowałem, zabezpieczyłem i przetestowałem to zadziałało - i w ten sposób miałem porządny 10m przedłużać USB. Więc wygląda na to że chińskie wynalazki mimo 21 wieku dalej są badziewiami.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Szczególnie masowo produkowane tanie kable komputerowe (i nie tylko).sokoleokoo2 pisze:Więc wygląda na to że chińskie wynalazki mimo 21 wieku dalej są badziewiami.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
sokoleokoo2, 
Skończmy z magicznym hasłem "chińskie wynalazki"- przecież to jest logiczne jak kupujemy produkt za 5zł, gdzie jego cena powinna oscylować wokół 50zł to nie ma znaczenia gdzie on jest produkowany w Polsce, w Chinach czy Bangladeszu nie może być dobry (sami tniemy ... że jest wszystko ok!).Więc wygląda na to że chińskie wynalazki mimo 21 wieku dalej są badziewiami.

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po prostu ewenementem na skalę wszechświata jest, że chińczycy mogą spartaczyć nawet tak prostą rzecz jak kabel USB (takie 2-metrowe też czasem nie działają z modemami).
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie rozumiesz, oni nie partaczą tylko celowo robią taki chłam, bo "wielcy panowie" z europy i usa to kupują. Nie będzie popytu na chłam to przestaną go produkować.Maciek764 pisze:ewenementem na skalę wszechświata jest, że chińczycy mogą spartaczyć
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie do końca.moher pisze:Nie rozumiesz, oni nie partaczą tylko celowo robią taki chłam, bo "wielcy panowie" z europy i usa to kupują. Nie będzie popytu na chłam to przestaną go produkować.
Ja kupiłem, bo po prostu przez myśl by mi nie przeszło, że można na dwóch metrach kabla ujrzeć takie straty, że jedyne urządzenie które z nim działa to pendrive. Z czego oni je robią, z betonu? A co już jest zupełnie szokujące, to nawet chiński adapter do Sony Ericssona całkowicie zmienia charakterystykę dźwięku na zmuloną oraz trzeba dwie kreski więcej ustawiać głośność w porównaniu do oryginalnego adaptera.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Prawie ze poprawnie: Sek w tym, ze USA czy EU pelna jest ludzi z mentalnoscia "zer dla skner" - niewazne co, wazne zeby bylo tanio. I potem ludzie kupuja full wypas AP za 50 pln, routery az 75 pln i dziwia sie, ze dziala jak dziala.moher pisze:oni nie partaczą tylko celowo robią taki chłam, bo "wielcy panowie" z europy i usa to kupują
Nie pomagam na PW.