huawei e122

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

huawei e122

Post autor: DejaVu »

Witam! dziś zakupiłem owy modem(używka) aby mieć w razie awarii zapasowy dostęp do internetu-obecnie mam CDMA Plus który śmiga lepiej od CDMA Orange które miałem przez 3lata-ale czasami ma przerwy w łączności,czasem nie ma neta dosłownie przez chwilę -a ostatnio zdarzyło się ze 2razy jak nie było neta przez parę godzin! Nie wiem czym jest to spowodowane? mam zamiar jak zdarzy się znów dłuższa przerwa zawieźć ruter do salonu w celu reklamacji-dlatego też kupiłem tego Huawei .Interesują mnie opinie na temat używania- czy to dobry wybór,czy nie warto było dawać 80zł. ;) Jako że mieszkam w lesie i oprócz CDMA i EDGE nic u mnie nie dochodzi wybrałem ten modem ze względu na wejście antenowe :D i tu moje kolejne pytanie -czy warto dokupić do niego oryginalną antenkę dookolną (nie wiem ile jest kabla) czy lepiej jest kupić konektor z anteną ATK , kablem i zamontować na dachu obok anteny CDMA - jeśli tak to jaka to miała by być antena?Jak wspomniałem jest las i jest EDGE do BTS UMTS jest 6-8 km zależnie od operatora -widoczność optyczna zerowa. :/ A więc czekam na Wasze opinie :ok:
Na chwilę obecną nie wiem jak jest z zasięgiem na tym modemie -sprzedawca twierdził że simlok jest zdjęty , ale jak wkładam kartę sim Plus , Orange , Play to jest komunikat po Angielsku ''The SIM card is not supported.Please contact your operator...'' Angielskiego nie znam :gwiazdki: ale wydaje mi się że jednak simlok jest. Nie mam karty sim z Ery aby jeszcze ją przetestować-jutro zajadę do sklepu z reklamacją :cfaniak:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: huawei e122

Post autor: wojteks »

DejaVu pisze:ale wydaje mi się że jednak simlok jest
Możesz to sprawdzić dc-unlocker.

Powinno się również dać za darmo wygenerować kod do simlocka jakby coś.
Nie pomagam na PW!
DejaVu

Dzięki za odzew :zdrowko: sprawdziłem ten dc-unloker 2 client v.1.00 -SIM Lock status -unlocked :zdziwko: czyli nie ma simloka a jednak w tym menadżerze 3Connect nie działa net!? dioda na modemie miga zielona-nie wiem o co chodzi-może bez anteny nie działa?? A moje pytanie co do jakości/działania tego modemu i anteny??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

DejaVu pisze:a jednak w tym menadżerze 3Connect nie działa net!?
Użyj innego managera, ten może blokować obce karty SIM. Może być Mobile Partner albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>, wcześniej musisz wyłączyć (nawet w procesach) menedzer od 3.
Nie pomagam na PW!
DejaVu

Usunąłem tego menadżera 3connect -zainstalowałem iPlus menadżer - tu wyskakuje komunikat że nie udało się zalogować - Mobile Partner jak na obrazku , a TNI też obrazek , no i tu jest 113dBm a jak czasem korzystałem z telefonu po EDGE to miałem 80 albo 90dBM :gwiazdki:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

DejaVu pisze:TNI też obrazek
Pisze po polsku przecież że "port używany przez inna aplikację".

najlepiej odinstaluj ten soft z 3, zainstaluj najnowsze sterowniki (na forum w dziale download) i wyłącz wirtualny CD któy tworzy modem (albo wyłącz automatyczne uruchamianie nośników) żeby nie chciał instalować się ten soft.
Nie pomagam na PW!
DejaVu

Jak pisałem wyżej ten 3connect odinstalowałem :roll: po drugie w TNI pisze również że modem został wybrany zamiast portu-a w zakładce w TNI modem pojawił w 3 opcjach-może źle zaznaczyłem-po trzecie w dziale ''dowload'' nic nie ma . więc albo dawno tam nie zaglądałeś ;) albo ja nie umiem znaleźć :hyhy:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

DejaVu pisze:po trzecie w dziale ''dowload'' nic nie ma
http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=607
Nie pomagam na PW!
DejaVu

Odinstalowałem wszystkie menadżery-zainstalowałem te sterowniki które podałeś-odplam TNI w zakładce ustawienia-komunikacja AT-porty-pojawia się huawei pod com 7,8,9 i co bym nie zaznaczył to pojawia się to:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

DejaVu pisze:w zakładce ustawienia-komunikacja AT
Do komunikacji AT wybierz ten z opisem "3G PC UI Interface".
Potem w "połączenie" wybierz "edytuj" i sprawdź czy masz wybrany "3G Modem"
Nie pomagam na PW!
DejaVu

Jest jak piszesz-ale i tak nie działa-jutro oddaję modem , już wolę używać komórki dial-up jak cały dzień walczyć z jakąś chińszczyzną! Dzięki za poświęcony mi czas. :padam:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

DejaVu pisze: już wolę używać komórki dial-up jak cały dzień walczyć z jakąś chińszczyzną!
Ta chińszczyzna powinna po prostu działać. Mam pod opieką kilka modemów tego typu (e173u-2, e1752, e367u-2, e220) i wszystkie działają OK z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

DejaVu,
już wolę używać komórki dial-up jak cały dzień walczyć z jakąś chińszczyzną!
To się przyzwyczaj-przeciągu kilku lat większość stacji operatorów będzie stała na chińszczyźnie. :cfaniak:
jareq
DejaVu

Witam ponownie!Byłem w sklepie w sprawie tego modemu,został sprawdzony na miejscu,działa tam też polecono mi stronę www.aplikacje.tk ze sterownikami i polecono również Mobile Partner :D .
Ostatnio zmieniony 2012-01-14, 18:33 przez DejaVu, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

DejaVu,
muszę zobaczyć który operator ma najkorzystniejsze warunki neta na kartę.
Orange przy ww zastosowaniu najtaniej. ;)
jareq
DejaVu

Czyli trzeba pozostać przy Orange .
ODPOWIEDZ