Przepięcia w sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomek1081
Początkujący użytkownik forum

Przepięcia w sieci

Post autor: tomek1081 »

Witam

Kilka dni temu miałem okazje doznać efektownego wypalenia się karty sieciowej.
Po raz pierwszy od kilku miesięcy mając troszkę czasu zasiadłem przy PC-cie włożyłem słuchawki i odpaliłem "strzelankę". Po pewnym czasie dostałem "disconnect". Jakież było moje zdziwienie gdy po wyłączeniu gry nadal dochodziły do mnie odgłosy strzałów, okazało się, że to odgłosy przepięć, przebić z karty sieciowej. Po kilku sekundach zasilacz odciął napięcie i komputer się wyłączył, strzelało jeszcze kilkanaście sekund.

Bilans:
- uszkodzona karta sieciowa,
- router udaje że nic się nie stało, jednak nie wczytują się żadne strony,
- wypalony zasilacz lub kostka zasilająca urządzenie na dachu.

Jeszcze w ten sam dzień zjawił się technik i wymienił kostkę, podpiąłem nową kartę sieciową i po kilku minutach to samo.

Tym razem poszła kostka od internetu, nowa karta sieciowa, zintegrowana karta sieciowa w drugim komputerze, router ten sam co w poprzednim zdarzeniu oraz jakaś część urządzenia na dachu, ponieważ do mnie nie leci internet, natomiast przekaźnik działa i sąsiedzi mają internet. Technicy wymienią dopiero urządzenie jak stopnieje śnieg.

Zdarzenie to kryje w sobie wiele niewiadomych i mam nadzieje, że pomożecie mi wskazać sprawcę całego zamieszania. Przypuszczam że może to być wina wina mojej płyty głównej która powoli się kończy, ma już wypaloną kartę sieciową zintegrowaną, troszkę trzeszczy dźwiękówka, jednak wszystko inne działa dobrze i stabilnie. Jeżeli wina leży po stronie mojego PC, to jeżeli znowu spróbuję go podłączyć gdy technicy zamontują nowy przekaźnik i znowu wszystko się wyjara to będzie nieprzyjemnie - na razie pewne jest tylko jedno... Było słychać strzały....

Podsumowując:
Na dachu mam przekaźnik działa on na 5Ghz i rozsyła na 2,4Ghz. Z tego przekaźnika sygnał leci do routera, a z routera do dwóch komputerów - wszystko kablami.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Przepięcia w sieci

Post autor: krystianb »

Nie wiem co za kostki wymyślasz.

A ja bym obstawił Twój router, skoro padają karty z obu stron routera. W teorii w routerze każde gniazdo jest izolowane galwanicznie transformatorem od reszty.

Prawdopodobnie po pierwszej awarii założyli filtr przepięciowy który odciął ich sprzęt od Ciebie.

Jest jeszcze możliwość uszkodzenia kabla może jakieś przebicie na 230V.

W jaki sposób są zasilane urządzenia operatora, może 230V po skrętce?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

krystianb pisze:W jaki sposób są zasilane urządzenia operatora, może 230V po skrętce?
O :szok:
O sprawdziłbym skurczybyków, te awarie są dziwne, jest to mocno podejrzane. :hyhy: Aż tacy głupi to chyba nie są. :szok:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
tomek1081
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tomek1081 »

Nie wiem co za kostki wymyślasz.
Miałem na myśli taką kostkę
Obrazek
Normalnie świeci się na niej diodka informująca, że działa, ale po tych wystrzałach diodka gasła. I Nie było internetu nigdzie ani u mnie ani u sąsiada.
Po drugim wystrzale dali 3 kostkę, ta się świeci, ale brak sygnału z dachu, tzn. tak jak pisałem przekaźnik działa tylko nie ma sygnału do mnie.
Prawdopodobnie po pierwszej awarii założyli filtr przepięciowy który odciął ich sprzęt od Ciebie.
Sugerowałem im żeby coś takiego dali, ale uznali że jak się tak stanie jeszcze raz to będą sprawdzać dlaczego tak się dzieje.
Jest jeszcze możliwość uszkodzenia kabla może jakieś przebicie na 230V.

W jaki sposób są zasilane urządzenia operatora, może 230V po skrętce?
Zasilane przez właśnie taką kostkę jak na zdjęciu na górze, podaje ona 24V.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Próbowałeś patrzeć czy kabel na dach do czegoś nie dotyka i się nie przeciera.

Pierwszy raz przyczyną mógł być zasilacz PoE nazywany przez Ciebie kostką uszkodzenie sekcji zasilania nie mogło nastąpić z powodu zbyt wysokiego napięcia na ethernecie, bo zasilanie jest odizolowane od niego, drugim razem padła karta sieciowa u góry, skoro zasilacz nadal działa.

Obstawiam problemy z zasilaniem sieciowym (230V), jest możliwość, że przy kiepskim połączeniu zera w rozdzielni 3 fazowej, na gniazdkach 230V może pojawić się nawet 400V, takie zakłócenia mogą mieć charakter chwilowy i pada wtedy co popadnie.

Sama MB raczej nie potrafi wygenerować napięcia potrafiącego zniszczyć kartę sieciową, co najwyżej zasilacz PC.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:Obstawiam problemy z zasilaniem sieciowym (230V),
Jak również całkiem możliwe jest, że przyczyną jest występujące napięcie na obudowie komputera spowodowane awarią/złą konstrukcją instalacji elektrycznej mieszkania (brak przewodu ochronnego).
krystianb pisze:takie zakłócenia mogą mieć charakter chwilowy i pada wtedy co popadnie.
Jednak tu padł tylko sprzęt komputerowy, a o innych nie wspomina autor wątku. Dlatego to bym wykluczył. Już bardziej w jakieś pływające prądy po ścianie itp.

Ewentualnie jakieś prądu indukujące się w kablu LAN.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

krystianb pisze:Obstawiam problemy z zasilaniem sieciowym (230V), jest możliwość, że przy kiepskim połączeniu zera w rozdzielni 3 fazowej, na gniazdkach 230V może pojawić się nawet 400V, takie zakłócenia mogą mieć charakter chwilowy i pada wtedy co popadnie.
Też na to stawiam.
Krzysztof
ODPOWIEDZ