RAS czy NDIS?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
RAS czy NDIS?
Witam. Jaki tryb połączenia - RAS czy NDIS powinienem wybrać w przypadku modemu Huawei e 353 i internetu Play Online? Czym tak w ogóle się różnią te tryby?
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: RAS czy NDIS?
Ras to połączenie jako modem a Ndis to połączenie jako karta sieciowa Wlan . Musisz wybrać Ras
- wojteks
- *** Administrator ***
Dlaczego, w NDIS też powinien działać.khorne pisze: Musisz wybrać Ras
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
bartek111444 to już zależy od Ciebie jaki wybierzesz tryb. Nie wiem jak w przypadku Huawei, ale np w Optionach w trybie NDIS można osiągnąć lepsze prędkości. Są to informacje zawarte w oryginalnych dokumentach Optiona, więc uznaję to za pewnik. No i na forum były robione podobne testy i rzeczywiście tak było. Pytanie tylko czy Huawei ma podobnie.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A czy po podłączeniu modemu do routera wcześniej ustawiony tryb jest zapamiętywany?
-
- Mistrz bezprzewodowy
W trybie RAS moc obliczeniowa komputera praktycznie nie ma wpływu na prędkość transferu, natomiast tryb NDIS wymaga mocniejszego komputera.bartek111444 pisze:Czym tak w ogóle się różnią te tryby?
Przy słabym komputerze prędkości osiągane w trybie NDIS będą znacznie niższe niż w trybie RAS.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może w implementacji huawei'a.Chris-Kr pisze:W trybie RAS moc obliczeniowa komputera praktycznie nie ma wpływu na prędkość transferu, natomiast tryb NDIS wymaga mocniejszego komputera.
Opionowa karta sieciowa, o wiele mniej obciąża kompa niż wirtualny port com.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Bardzo ciekawa teoria, w moim przypadku kompletnie się nie sprawdziła (na starym Thinkpadzie T22 z Pentium II 800 MHz osiągałem w obu trybach taki sam transfer - w górnych granicach możliwości sieci - na modemie Huawei E182E).Chris-Kr pisze:W trybie RAS moc obliczeniowa komputera praktycznie nie ma wpływu na prędkość transferu, natomiast tryb NDIS wymaga mocniejszego komputera.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A u mnie wychodziło tak jak podałem, pisałem o tym już wcześniej: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=285964#285964
[ Dodano: 2012-01-18, 12:54 ]
Jeśli Wy macie inne doświadczenia, to przyszła mi do głowy jeszcze jedna ewentualność:
Na Dellu miałem zainstalowany Win2K - być może to on miał problemy z obsługą trybu NDIS?
[ Dodano: 2012-01-18, 12:54 ]
Jeśli Wy macie inne doświadczenia, to przyszła mi do głowy jeszcze jedna ewentualność:
Na Dellu miałem zainstalowany Win2K - być może to on miał problemy z obsługą trybu NDIS?
Krzysztof
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
W przypadku Aero2 wybiera się zwykle RAS z tego powodu, że tylko w RAS ta się zrobić automatyczne wznawianie połączenia.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Doprecyzuję, to stwierdzenie dotyczy modemów huawei. W optiony same potrafią szybciej nawiązać połączenie w ndis'ie i to bez żadnego dodatkowego oprogramowania oprócz samego sterownika.jakubd pisze:W przypadku Aero2 wybiera się zwykle RAS z tego powodu, że tylko w RAS ta się zrobić automatyczne wznawianie połączenia.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Dotyczy to jednak także Nokii, ZTE, Alcatela i Sierry. Ale to faktycznie ciekawe, że Option nie ma tego problemu... Aż sprawdzę w wolnej chwili.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem jak nowsze modemy na sterownikach 5.x ale te na 4.x działają świetnie, wszystkie parametry wklepuje się we właściwościach karty sieciowej (menadżer urządzeń), APN raz wpisany zapamiętuje na zawsze we własnej pamięci. Wystarczyło w ww. właściwościach ustawić 1 przy autoconnect i autoreconnect, i na zrywający playu w ciągu 1-3 sekund miałem połączenie z powrotem, czasem nawet chmurka z prędkością się nie pojawiała.jakubd pisze:Ale to faktycznie ciekawe, że Option nie ma tego problemu... Aż sprawdzę w wolnej chwili.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A podczas pracy modemu w routerze wybór konkretnego trybu ma jakieś znaczenie?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem to tak.krystian93p pisze:A czy po podłączeniu modemu do routera wcześniej ustawiony tryb jest zapamiętywany?
System sam z siebie nie powinien mieć problemów z obsługą trybu RAS/NDIS. Co innego może w trybie NDIS sterowniki są tak napisane, że pochłaniają część czasu CPU. Bo przecież prędkość wi-fi nie zależy od mocy komputera.Chris-Kr pisze: Na Dellu miałem zainstalowany Win2K - być może to on miał problemy z obsługą trybu NDIS?
Z tego co wyczytałem na forum to czasem router ma problem jeśli modem jest w trybie NDIS. Ale od czego to zależy oraz w jakim sprzęcie to występuje nie wiem.krystian93p pisze:A podczas pracy modemu w routerze wybór konkretnego trybu ma jakieś znaczenie?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
>Z tego co wyczytałem na forum to czasem router ma problem jeśli modem jest w trybie NDIS. Ale od czego to zależy oraz w jakim sprzęcie to występuje nie wiem.
Prawdopodobnie (nie testowałem), jeśli router używa do komunikacji z modemem komend AT, to będą one działać tylko w trybie RAS. Nigdy nie miałem modemu, który pracowałby w trybie NDIS, więc nie wiem, jak jest w takim przypadku inicjowane połączenie.
Prawdopodobnie (nie testowałem), jeśli router używa do komunikacji z modemem komend AT, to będą one działać tylko w trybie RAS. Nigdy nie miałem modemu, który pracowałby w trybie NDIS, więc nie wiem, jak jest w takim przypadku inicjowane połączenie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Być może tak właśnie jest. Chociaż nie wiem czy są routery inaczej komunikujące się z routerem.Gasol pisze:jeśli router używa do komunikacji z modemem komend AT, to będą one działać tylko w trybie RAS
Tu już trzeba bardziej się nagłowić i w większości przypadków to potrafi tylko dokonać oryginalny menadżer od producenta modemu.Gasol pisze:więc nie wiem, jak jest w takim przypadku inicjowane połączenie.
Pozdrawiam YaHooo