Czy warto zastąpić OFP internetem CDMA z iplus-a

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tesshu
Stały użytkownik forum

Czy warto zastąpić OFP internetem CDMA z iplus-a

Post autor: Tesshu »

Dzień dobry , mam kilka pytań ,a także prosiłbym o radę .

Jestem od 3 lat użytkownikiem CDMA orange freedom pro , posiadam 6 gb limitu danych za 49 zł , umowa kończy mi się za 10 dni i nie wiem czy nie zrezygnować , ponieważ od kilku miesięcy w godzinach szczytu 15-22 internet praktycznie nie działa - wartości skaczą od 1 do 15 KiB/s z nie przekroczonym limitem danych :/ w bok uświadomili mnie ,że nadajnik bts jest obciążony i to dlatego poza tym nie mają zamiaru nic z tym zrobić .
Zastanawiam się czy nie spróbować internetu z iplus-a ?? w miejscowości gdzie mieszkam nie ma opcji na inny internet (Śląskie - 42-260 Kamienica Polska - Romanów )
Aktualnie posiadam 3x OFP po 6 GB nie wiem czy jest sens przedłużać umowę tą która się kończy ale z drugiej strony to mam tutaj 6GB za 49 zł ( może nawet uda się zwiększyć limit przy 2 przedłużeniu) tylko co z tego skoro w godzinach w których przeważnie chcę korzystać z internetu praktycznie nie mam transferu :/
Obawiam się trochę iplus-a ,że jak wezmę na próbę to będzie super działać ,a później mogę mieć to samo co z orange tylko limit mniejszy .
Przez pierwsze 1-1,5 roku orange działał super , więc gdyby iplus też się tak sprawował to był bym gotów na internet z mniejszym limitem ale działający o każdej porze .
BTS-y orange i iplus-a to całkiem inna bajka ?? - chodzi mi o to ,że jeżeli orange bts jest u mnie tak obciążony to nie znaczy cze iplus też ?? z tego co wiem jest to nowa usługa więc nie powinien być ale wolę się upewnić iż nie ma jakiejś ukrytej współpracy

Proszę o rady , swoje doświadczenia z cdma iplusa , może macie jakieś lepsze rozwiązanie dla mnie , (Polsat i Netie sprawdzałem - brak zasięgu)

Tak poza tematem , najśmieszniejsze jest to , że na mojej ulicy lecą kable od tp-sa ale oni sami nie chcą założyć mi internetu od 4 lat ponieważ nie opłaca się im ta inwestycja ,a od 2 lat płacą mi co miesiąc 50zł kary za niedotrzymanie umowy heh - proponowałem ,że pokryje koszta przyłącza to dostałem negatywną odpowiedz - oni muszą zrobić to sami , ale nie chcą heh , chyba tylko w Polsce takie cyrki się dzieją .
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Czy warto zastąpić OFP internetem CDMA z iplus-a

Post autor: Romek »

Sprawdź sam swoją lokalizację:

http://mapa.btsearch.pl/

[ Dodano: 2012-01-16, 00:15 ]
A PLAY UMTS 2100 miejscowość Poczesna i Poraj ?
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: clamaranop »

Myślę że plus ma mniej przeciążone BTS'y.

Z orange można koystać wieczorem i jest dobrze ja mam HH i jest dobrze pobieram co chce i ile chce.

http://www.speedtest.net/result/1709598059.png
http://www.speedtest.net/result/1709609711.png
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

No cóż , ja także korzystałem z CDMA Orange przez 3 lata za 49zł. na początku było super , potem sieć się przeciążyła , tak że nie miało to już sensu przedłużać na dalej.Od dwóch miesięcy mam CDMA PLUS i jest lepiej , net działa szybciej , mniejszy PING w nocy bez limitu,ale jest i łyżka dziegciu w beczce miodu :/ czasami internetu nie ma , są to raczej minutowe przerwy , chodź raz się zdarzyło , że nie było go parę godzin.Dzieje się to tak że jak czytam długo jakąś stronę , to net ''usypia'' i często pojawia się komunikat że serwer nie odpowiada bo przekroczono czas połączenia? w menadżerze nie pokazuje wtedy tej drugiej wartości EVDO.Nie wiem czym jest to spowodowane? czy moją lokalizacja czy też winą modemu? http://www.speedtest.pl/test/34353024
Ostatnio zmieniony 2012-01-16, 06:54 przez DejaVu, łącznie zmieniany 1 raz.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Objaw o którym piszesz (usypianie z niemożnością obudzenia się) to jest typowy "feler" modemów z seri mv410 która zdarzała się już w Orange. Ratuje Cię tylko wymiana modemu (o ile serwis nie stwierdzi braku usterki) a i to pewnie nie na długo.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Bez testów w terenie się nie obędzie.
Proponuje kupić starter z PLAY z modemem E173-u2 (jest bez sim locka, działa z każdą siecią 3G, ma gniazdo na antenę zew. pewnie będzie potrzebna, cena tylko 129 zł + 1GB starter) i sprawdzić zasięg. Potem startery Plusa ,Orange, T-mobile. Wybrać najlepszy. Może okazać się iż potrzebna będzie antena panelowa na pasmo UMTS 2100 15 lub17 dB bo odległości do BTS są znaczne ok. 6 km ale to nie tragedia przy dobrej antenie zew.

Panowie na temat proszę. :D :gwiazdki:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Tesshu
Stały użytkownik forum

Dzisiaj zajrzałem do salonu i wziąłem iplusa cdma na 7 dni w ofercie 70zł za 8GB + w nocy od 00 do 9:00 można ściągać bez limitów .

Pierwsze testy
Godz 17:15
Internet działa 10x szybciej niż cdma z orange , na testerze i net meterze mam dowload 110/160 KiB/s , gdzie w orange było jak już wspomniałem 0,2 do 15 KiB/s

Poziom sygnału dość średni 85/93 na antenie zewnętrznej która jest w domu na szafie xD , porównywalny do tego z orange tylko , że internet działa o niebo lepiej .

Mam tydzień na testowanie jeżeli będzie działać tak jak teraz to wypowiadam umowę OFP , kończy się 24 stycznia ale chyba muszę miesiąc wczśniej wypowiedzieć czy może w przypadku końca umowy można to zrobić szybciej?? nie dowiadywałem się ponieważ pierwsze co chciałem zrobić to porównanie internetu ponieważ jeżeli okaże (okazało) się ,że osiągi są porównywalne to nie było by chyba sensu na zmianę ale w tym wypadku jestem dobrej myśli :

edit:

Ogólnie plus póki co działa dość płynnie , nie ma dużej różnicy między nocą , a dniem .
Dziwne troche bo testowałem prędkość na speed testach i pokazuje 10x mniej niż w rzeczywistości jest na net meter lub przy ściąganiu plików .
W ogóle to nadajnik plus-a mam praktycznie koło domu - jakieś 500m, tylko nie jestem pewien czy z niego odbieram sygnał czy z tego dalej ^^
Wczoraj jak na zlość orange działał też dobrze ^^ , ale widzę różnicę choćby przy ściąganiu aktualizacji na iplus-ie normalnie się strony otwierają ,a przy OFP jak coś się ściąga to można iść na TV lub jechać na wakacje :P

Zobaczymy jak będzie wyglądać transfer w piątek i sobote , w weekend orange u mnie jest tak obciążony ,że google się nie chce wczytać :S

Mam nadzieje , że nie będzie niespodzianki , jak już zostanę przy iplusie to po 7 dniach testów transfer nie spadnie .

Trochę się obawiam gdyż przez 1 rok z 3 w orange miałem na starcie dużo większe osiągi niż na iplusie np 200KiB/s +- ,a w nocy nawet 300KiB/s +-, tutaj max pokazało 160 KiB/s

Może zainwestować w lepszą antene zewnętrzną ??? lub tą przenieść np na strych xD bo dach odpada , a taras mam z 2 strony domu więc za dużo kombinacji z kablem by było :)
Awatar użytkownika
clamaranop

Tesshu pisze:W ogóle to nadajnik plus-a mam praktycznie koło domu - jakieś 500m
jeżeli z tego bliżej nie widze sensu stosowania anteny zewnętrznej.

Polecił bym ci T-Mobile WiMax czytałem opinie i podobno jest super.
DejaVu

clamaranop pisze:Polecił bym ci T-Mobile WiMax czytałem opinie i podobno jest super.
Widocznie słabo czytałeś ;) może i jest super ale chyba już nie działa : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=31902
Awatar użytkownika
clamaranop

Dzięki DejaVu i przepraszam za wprowadzenie w błąd. :zawstydzony:
Tesshu
Stały użytkownik forum

Dzisiaj test robiłem i coś słabiej iplus działa 400-500/80-120 dowload/upload kbps ,a orange 1200-1800/200-300 dowload/upload :/
Umowe z orange wypowiedziałem , tu mam do soboty czas na testy , wszystko wyjdzie w piątek - sobote.
Wie ktoś może czy iplus ma te same ograniczenia co orange po wyczerpaniu limitu??
Nie chcę płacić znowu za internet który w godzinach szczytu nie działa :/ , orange odpada jak już wspomniałem wcześniej , teraz jak na złość dobrze śmiga ale przez pól roku lub dłużej od 15/17 do 22 + w weekendy praktycznie cały dzień nie miałem różnicy na transferze z limitem lub bez ;d
DejaVu

Tesshu pisze:Wie ktoś może czy iplus ma te same ograniczenia co orange po wyczerpaniu limitu
Podobno tak jak w Orange spowalniają po limicie, tak mówiła mi kobieta w salonie , ale jak z tym jest to nie wiem , Plus mam drugi miesiąc, pierwszy miesiąc jest za darmo :hyhy: a w tym miesiącu mam DL. 11,73GB UL.2,720GB i działa mi normalnie.Wstaję do pracy o 4.30 i jakąś godzinkę korzystam z neta (poczta,YT) więc nie wiem dokładnie ile pobrałem w tym miesiącu , mam 8GB limitu.Teraz rano po prostu nie włączam NetMetera, wcześniej się nie domyśliłem aby tak robić.Więc nie wiem czy przekroczyłem limit czy nie? Pozdrawiam.
Tesshu
Stały użytkownik forum

Z tego co zaobserwowałem w iplusie jest stabilniejszy internet i da rade przeglądać www nawet przy ściąganiu plików , osiągi ma słabsze niż OFP ale póki co w godzinach szczytu działa bez zarzutu.

W ogóle to nie wiem czemu przy odwilży w iplus download/upload spada 3x w dół ,a OFP działa super (rano), nadajnik jest ten sam ,a nawet drugi z iplusa mam bliżej o_O , przecierz to ta sama technologia . Sygnał z iplusa też mam min słabszy od OFP .
ODPOWIEDZ